Дейвид Плат пред Novsport.com: Стилиян успя във Вила, Бербатов е подценен

"Англия ще има много трудни мачове с България", смята бившият футболист

Дейвид Плат пред Novsport.com: Стилиян успя във Вила, Бербатов е подценен

Един от известните английски национали от близкото минало – Дейвид Плат, даде интервю за Novsport.com. Юношата на Манчестър Юнайтед и бивш халф на Арсенал говори за Димитър Бербатов и Стилиян Петров, битката между България и Англия в квалификациите за Евро 2012, както и шансовете на „трите лъва” да спечелят световната титла в ЮАР. Плат беше известно време треньор и за три години беше селекционер на младежката гарнитура на Англия, но в момента работи като коментатор и анализатор предимно на тактическите постройки на отборите и младежкия национален тим.


- Дейвид, като какъв идваш на мача Манчестър Юнайтед – Милан? Като фен или по работа?
- Идвам като коментатор на „Би скай Би” (компанията, собственик на „Скай Спортс”). В момента работя за тях.

- Като цяло кой мислиш, че фаворитът да спечели Шампионската лига?
- Мисля, че това е Барселона, ако разбира се запази играчите си здрави. Когато говорим за тези играчи, имам предвид специално Меси, който е много важен за тима. Ако имат малко повече време, те отново ще са най-големия фаворит за спечелване на трофея. След тях другият фаворит е Челси заради ефективността им. Манчестър Юнайтед винаги е в борбата, защото има опит.

- Нека се върнем към Премиършип. И там ли смятате, че Челси са основни фаворити?
- Смятам, че Челси са по-подготвени от всички други. Арсенал обаче се върна в борбата за титлата в правилното време и имат много по-лесна програма от Манчестър Юнайтед и Челси, така че и те са в борбата. Както казах обаче Ман Юнайтед имат много опит и осъзнават това. След няколко седмици те играят с Челси на „Олд Трафорд” в голям мач и ако успят да победят, това ще бъде голяма крачка към титлата.

- Не се случва често българин да играе в Манчестър или пък в Висшата лига. Какво мислиш за Стилиян Петров и Димитър Бербатов.
- Ами мисля, че за Петров беше трудно, когато премина в Астън Вила. След това обаче той показа качества на лидер, това винаги е голяма чест и смятам, че той е добър капитан. Бербатов имаше трудни времена в Манчестър, но като цяло смятам, че начинът, по който той изпълнява тактическите указания, е много, много добър и в Юнайтед ценят това. Хората не обичат енергията, която влага в играта, но негово чувство за пласиране е много добро. Той прави голове за съотборниците си, отбелязва голове. Смятам, че е подценен играч, но трябва малко да обърне внимание на това, че трябва да защити парите, дадени за него. Голямата част от публиката обича, когато дойде някой такъв играч, да започне да върши работа още от самото начало. И ако той няма успех първоначално, всички започват да говорят, че е трябвало, но аз все още мисля, че той е много важен играч в отбора на Манчестър Юнайтед.

- Последният път, когато Англия стигна на полуфинал, беше когато имахте страхотно представяне в Италия през 1990 г. Може ли Англия да прескочи тази граница и дори да грабне титлата в Африка?
- Не, по мое мнение не сме по-добри, отколкото бяхме преди няколко години. Ние започваме в групата и вероятно ще стигнем осминафиналите. Ще преминем и тях и на четвъртфиналите ще ни трябва късмет, защото срещу нас ще играят най-добрите държави в света. Може ако, вземем правилното решение, ако успеем да отстраним една от държавите, добре, но не мисля, че може да направим това три пъти поред и да вземем световната титла. Така че, ще прогнозирам, че ще стигнем до четвъртфинал и ще бъде над възможностите ни ако стигнем по-напред.

- В този смисъл България има ли шанс да спечели някакви точки срещу Англия, когато играем в квалификациите за Евро 2012?
- Кой знае. В края на краищата това не е лесен мач, със сигурност не е и лесна група, така че Англия ще има труден мач с България, няма съмнение в това, но ние не бяхме в лесна група и за Мондиал 2010. Казвал съм това и преди, но пак ме фаворити.

Интервю на Кирил Евтимов


Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки