Лафчис: Футболът ни е като концлагер

"Въпреки трудните време с ръка на сърцето мога да кажа, че не сме влизали в уговорки и затова на мачовете ни винаги идваха 15-20 хиляди зрители"

Лафчис: Футболът ни е като концлагер

Със сигурност Томас Лафчис е един от хората, които са видели много в българския футбол. Бившият президент на Левски е изживял не едно и две дербита с Литекс, поради което бе потърсен от "Тема Спорт" за коментар.

 
Господин Лафчис, вълнувате ли се от предстоящото дерби Литекс -Левски?
- Като левскар е нормално този мач да има по-особен заряд за мен. В много случаи този двубой е предизвиквал по-голям интерес дори от вечното дерби Левски - ЦСКА. Моментът също е деликатен, защото при победа на Литекс се обезсмисля участието на Левски в борбата за титлата.
Да разбирам ли, че смятате, че изходът от този мач е с голямо значение за титлата?
- Убеден съм, защото в България не са повече от 3-4 отборите, които могат да повлияят на това кой ще бъде шампион.
Ще има ли дерби в истинското значение на думата с оглед моментното състояние на отборите?
- Досега и двата тима са играли един мач и е трудно да се прецени. Не показаха истинските си възможности, а, изглежда, не са и подготвени да играят на високо темпо. Това, което разбрах за Левски за мача с Миньор, е, че са играли много слабо. От друга страна, Литекс също допусна катастрофална загуба. Аз смятам, че в дербито двата отбора ще демонстрират различна физиономия от това, което видяхме в миналия кръг. Задължително е, защото и в двата лагера има доста класни футболисти.
Докато бяхте президент на Левски, трибуните бяха пълни на това дерби, а сега не е така. Защо според вас?
- Телевизията е един от факторите, които влияят. Не е оправдание, защото в другите държави това няма никакво значение. Стадионите са пълни, макар че разликата в цените на билетите е десетократно, че дори стократно по-голяма от тази в България. Тук хората отвикнаха с течение на времето да ходят на мач. футболът ни е слаб, а условията, които се предлагат на зрителя на стадиона, са на изключително ниско ниво. Не може да искаме хората да ходят на мач, при положение че дори снегът от седалките не е изчистен. Как да отидеш със семейството си, когато нямаш елементарен комфорт?! Много пъти съм го казвал и твърдя, че е по-добре да останат, ако трябва, 6 отбора в А група, но да има условия за футболистите и за привържениците. Не да е като сега, все едно сме в някой концлагер. Хората в Европа ходят на стадиона, за да прекарат един празник със семейството си. Това трябва да е основната цел на тези, които се занимават с футбол 8 България.
Нека да се върнем на темата Литекс - Левски. Какво си спомняте от тези мачове?
- Много неща, спомените няма как да бъдат изтрити. Имаше голямо напрежение, а тогава от Литекс действаха по съвсем друг начин, знаете какво имам предвид. Сега от това, което наблюдавам, вървят по коренно различен път и горе-долу постигат успехите си на терена.
Какво имате предвид?
- Предполагам, че сте наблюдавали възхода на този отбор, когато влезе в А група. По това време не е тайна, че се работеше по друг начин, а не само на терена. Напрежението и емоциите много пъти прескачаха границите на нормалното, но хубавото е, че се играеше футбол между тези два отбора. Истински футбол, при който се бориш със зъби и нокти до последната минута. Аз така разбирам спорта, цял живот съм бил от честната му страна и не искам да си помисля за другата, която е грозна и отблъсква хората от стадиона.
Кой е най-добрият и съответно най-лошият ви спомен от тези мачове?
- Всичките ми спомени са добри с изключение на мача, в който загубихме титлата на "Георги Аспарухов" след 0:0. Тогава един съдия от ГДР, обработен предварително, просто не ни позволи да станем шампиони. Сещам се и за един друг мач, който винаги ще остане в съзнанието ми, и се гордея с момчетата ми. Става дума за едно гостуване в Ловеч. Завършихме 1:1, а в предния кръг Коце Гергинов ни нашари с картони и бяхме без 7 основни футболисти. Наско Узунов свири мача и трябваше да спечелим поне с 2-3 гола разлика, но не стана. В този мач условията за игра бяха ненормални.
Между Литекс и ЦСКА неведнъж е имало, меко казано, съмнителни мачове. Имало ли е такива между Левски и Литекс?
- Едва ли. Поне по мое време гарантирам, че това нямаше как да се случи. Просто Левски и Литекс са на такова ниво, че няма как да се договорят при никакви обстоятелства. Неведнъж и вечното дерби е подлагано на съмнения, но при Литекс и Левски няма как да стане. Не е имало такъв момент, няма и да има. Винаги между тези два отбора има напрежение предвид клубните пристрастия на Гриша Ганчев. Предполагам, сте наясно, че той от малък е голям фен на ЦСКА и ако не се лъжа, се е състезавал в техния клуб по борба.
А Гриша Ганчев предлагал ли ви е пари, за да им дадете мач?
- Категорично не. Никога не се е обаждал, защото знаеше какъв ще е отговорът.
Разкажете за случката с Херо. Какво точно стана, че се стигна до ритници и псувни?
- (Смее се.) Случката се разигра пак при онзи мач 1:1, за който вече споменах. Литекс вкара гол, а наш човек лежеше на тревата около 7-8 минути, но съдията не спря играта. Отбелязаха ни и тогава Херо от неговата резервна скамейка дойде до нашата, а аз бях на тъ-члинията, защото футболистите ми искаха да напуснат терена. Казах им да останат, тъй като ги надигравахме тотално и беше въпрос на време да вкараме. Бях убеден, че ще стигнем поне до равенство. В този момент Митко дотича и каза неща по адрес на моите роднини и оттам нататък вече се знае какво стана. Имаше удар от моя страна, след това се стигна до дела, но после бяха прекратени, когато Херо си тръгна от Литекс. Това съм го забравил отдавна, по-важното е, че с него сега сме добри приятели.
Плюс или минус за дербито е, че треньорите на двата отбора са новобранци в занаята?
- Не искам да оспорвам качествата на Ангел Червенков, все пак беше в чужбина и е научил някои неща от престоя си там. Георги Иванов е треньор и главен мениджър, въобще човекът оркестър. Но щеше да е интересно на скамейката на единия отбор да видим голямо име от европейския футбол. При това положение мога да се обзаложа, че мачът е спечелен от него още преди да започне. Давам пример в Гърция. Кавала взе за треньор холандеца Ден Мое. Сега са на пето място и се борят за Лига Европа и играят страхотен футбол, а стадионът им е постоянно пълен, независимо дали гостува Панатинайкос или по-слаб отбор. Това е показателно колко важно е да имаш голям треньор. На мен ми е мъчно, че българският футбол не разбира това нещо с изключение на ЦСКА и Локомотив София, където има добри треньори отвън. Не е вярно, че няма пари за специалисти. С качествен треньор играеш в Европа и постигаш резултати в групите на Шампионска лига или Лига Европа. Знаете там какви пари се печелят, които без никакъв проблем покриват заплатата на един специалист. Само големите треньори могат да направят разликата в българското първенство.
Какво ви остана от Левски?
- Хубав въпрос. Левски ми даде много, а аз се гордея с това, че успяхме да съхраним името и идеята "Левски". Въпреки трудните време с ръка на сърцето мога да кажа, че не сме влизали в уговорки и затова на мачовете ни винаги идваха 15-20 хиляди зрители. Имаше спектакъл, а хората знаеха, че това е отбор, който играе за тях и се раздава на терена до последно заради емблемата на клуба.
Кой ще спечели дербито?
- Дано да е Левски, но по-важно е да има спектакъл, пълни трибуни и футболна атмосфера.

 

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки