Миодраг Йешич: Цял Ловеч пи с нас от купата, която спечелихме с Литекс

Не се върнах в ЦСКА, защото аз не съм треньор за 2 месеца

Миодраг Йешич: Цял Ловеч пи с нас от купата, която спечелихме с Литекс

Треньорът на либийския Ал Итихад Миодраг Иешич е име, което никой в българския футбол не подминава с безразличие. Не е ясно дали сърбинът има повече приятели или врагове у нас, след като и от ЦСКА не се отнесоха особено коректно с него през зимата. Подробности във връзка с отношенията си с новите шефове на „Армията" Генерала разкрива в специално интервю за „Меридиан Мач". Темата на разговора обаче е дербито между друг от бившите му клубове - Литекс и Левски, отборът срещу който той постигна най-големите си успехи в „А" група.

 
- Г-н Иешич, здравейте!...
- ...Здравейте, как е при вас?
- Всичко е нормално, но може би е по-важно как се справяте вие в Либия?
- Много добре. Първи сме в класирането и водим с 11 точки пред втория. Представяме се добре и в африканската Шампионска лига, където във фазата на елиминациите постигнахме най-убедителната победата. Спечелихме срещу последния си съперник с общ резултат 8:0. Като гост го бихме с 2:0, а у дома с 6:0. Имаме максимални амбиции и в този турнир. Шефовете са изключително доволни. Класирахме се и за четвъртфинал за националната купа.
- Продължавате ли да следите какво се случва в България?
- Разбира се. Знаете, че моят кум живее в София, освен това имам много приятели в България, с които поддържам връзка. Следя по интернет и когато мога, гледам по телевизията всеки мач от „А" група.
- Наясно сте, че предстои дерби Литекс - Левски, което е от изключително значение...
- Да, да. Коментираше се нещо за отлагане, но аз съм сигурен, че въпреки лошото време в Ловеч ще осигурят перфектни условия. Що се отнася до самия мач, а и до развитието на първенството, всичко си зависи от хората в Литекс. Те имат качествен отбор и могат да спечелят утре (б.р. -днес). Ако всичко е нормално, мисля, че те ще победят.
- Напоследък обаче те не са толкова убедителни в първенството?
- Знам. В последните си две гостувания записаха тежки загуби. През есента паднаха от Берое с 0:3, а сега видях моменти и от мача с Пирин... Разполагат обаче с много добри футболисти и със сигурност в дербито ще изглеждат по друг начин.
- Вие определено имате самочувствие от доста победи срещу Левски, при това с три различни отбора, въпреки това преди   време някои ви спрягаха за възможен наследник на Ратко Достанич. Имаше ли възможност да поемете Левски?
- Не мисля. Истината обаче е следната.
Обади ми се човек, който се представи за „близък до ръководството на Левски". Не знам дали се бъзикаше, дали беше сериозен. Аз го помолих да се представи, но той не пожела. Това, което ми каза, буквално бе следното: „Би ли преговарял със „синия" отбор, въпреки това, че си бил в ЦСКА? Ако си съгласен, аз ще осъществя контакт". Понеже ми се стори, че цялата работа е много несериозна, отговорих буквално: „Виж, ако ме питаш за Видима-Раковски, да, но в Левски няма да стана треньор".
- В какви отношения сте с ръководството на Литекс?
- В перфектни. Тръгнах си от този клуб по възможно най-добрия начин, по който можеше да си тръгна. След като спечелихме Купата на България, едва ли не целият Ловеч пи с нас от нея. Гриша Ганчев може да ви каже как се разделихме. Каза ми, че съм най-добрият човек, с когото е работил. Аз също го уважавам изключително. Освен това мисля, че си свърших добре работата там. Бих два пъти Левски за 4 дни, с ЦСКА направихме равен на „Армията" с 10 души, бихме Локо (Сф) в София… Накрая спечелихме трофей и се класирахме за евротурнирите. Като се видя и със Стойчо Стоилов и Величко Дихонов, винаги се радваме на срещата и си говорим приятелски. Тези глупости, че са ме изгонили заради черно тото, тежат на съвестта на онези, които ги писаха и говориха през януари.
- Един от тих е шефът на ЦСКА Митко Борисов, какво всъщност може да кажете сега за преговорите с него и за възможността да се борите за титлата в България, а не в Либия?
- Ще кажа, че съжалявам, но и не съжалявам. Имахме разговори с ЦСКА и от моя гледна точка всичко беше решено окончателно. Докато си мислех, че е така обаче, в сайтовете се пишеха други неща. Разбрах, че Венци Живков дори когато е съобщил на играчите, че аз ще бъде новият треньор, е казал, че това може да е само 1-2 месеца защото, ако не спечелим титлата, ще ме освободят. Аз не съм треньор за 1-2 месеца, защото действително за толкова ставаше въпрос - два месеца подготовка и после още два мачове, защо-т о през май първенството трябва да свърши. Казах им го и се приключи.
- Значи причината да не дойдете не е в либийските ви шефове?
- Те много искаха да остана, но щях да ги убедя да ме пуснат. Преговаряхме 6 часа. Те ми казват, че трябва да остана, защото няма как да обяснят на феновете и обществеността защо са ме пуснали при тези добри резултати. Аз държа на моето - че обичам „червените" фенове, че искам да се върна в Европа... Направихме почивка за един час, за да вечеряме, и през това време пак видях какви коментари има в Интернет и какви неща се пишат. Казах си, защо след като толкова искат да остана, аз да се дърпам, за да отида на място, на което доста хора се страхуват от мен. Последното не ме плаши. Не е добре, когато всички те обичат, аз се страхувам само от Бога. Подразних се обаче от това, че шефовете на ЦСКА коментираха глупости за черно тото и за какво ли не.
- В Джамахирията раздразниха ли се допълнително, като научиха, че искате да си тръгнете, за да дойдете точно в България?
- Не. Разбираха напълно от какво е продиктувано желанието ми, че става въпрос за по-голямо предизвикателство, за това да бъда по-близо до семейството си, което е в Белград и което сега виждам по-рядко.
- Има ли вариант от лятото отново да ви видим начело на
български клуб? Андоне призна, че ще си тръгне, ако не стане шампион, а и постът в Литекс може да се окаже свободен.
- Сега имам предложение за нов договор с Ал Итихад, но все още не съм подписал, ще видим какво ще стане. Има интерес и от други отбори в Африка, както и от Европа. Всичко може да стане. Аз пак ти казвам, знам какво е да си заедно с публиката на ЦСКА и това е единственото, което ми липсва.
- Как ще коментирате изявите на вашия бивш помощник Наджи Шенсой?
- Не е само той. В България знаете, че аз имам много приятели. Постигнах запомнящи се резултати и със Славия, и с ЦСКА, и с Литекс. Можете да говорите с хората в тези клубове и да ги питате за мнението им за мен. Много съм щастлив обаче от това, че трима от помощниците, с които съм работил, сега водят отбори в „А" група - Шенсой, Джамбазки и Червенков. Желая им успех. Сигурен съм, че Наджи ще помогне на Коко Динев и с него Локо (Пд) ще се спаси.
- Не е ли прекалено груб с играчите си, коментира се, че дори ги псува?
- Това може да му е недостатък. Не мога да кажа, че псува, но вика повече. Трябва му повече спокойствие. Това се постига с опита. Той обаче отлично може да си мотивира отборите. Залага на по-голяма агресия, на хъс... Наджи има всичко да бъде един голям и успешен треньор.

 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки