Шеф в Берое: Не сме богати, но играем със сърце

Дамян Георгиев е председател на борда на директорите на Берое - отборът, който стана един от хитовете на първенството

Шеф в Берое: Не сме богати, но играем със сърце

Дамян Георгиев е председател на борда на директорите на Берое - отборът, който стана един от хитовете на първенството. Роден е на 28 октомври 1967 г. Той е юрист по образование и бероец по рождение. Съветник е в община Стара Загора, участва в комисията по евроинтеграция и международни връзки. С Дамян Георгиев разговаряме по темата как в Стара Загора правят хубав футбол с малко пари.

- Г-н Георгиев, често може да се чуе, че Берое са сиромасите на "А" група, а футболистите карат на банички и боза. Така ли е наистина?
- Разбира се, че не е така. Не отричам, че изкарахме много трудна година. Миналото лято трима от основните ни спонсори, сред които "Брикел", спряха финансирането на клуба. До октомври се натрупаха задължения. Пред Берое имаше два варианта - или да се намери нов собственик, или отборът да стане общоградска кауза. Случи се второто. На помощ дойдоха няколко спонсора като "Булсатком", а община Стара Загора отпусна годишна субсидия от 350 000 лв. Това всъщност е колкото 1/3 от месечния бюджет на Левски или ЦСКА, но за Берое е добре. Заедно с постъпленията от тв-права и билети осигурихме бюджет от 1.2 млн. лв.за това първенство.

- Това все пак не са много пари. Преди началото на сезона очаквахте ли, че Берое ще се представи толкова сполучливо?
- Честно казано, да. Първо, Стара Загора е футболен град. Хората обичат много Берое, това се прехвърля и към самите футболисти. Доста от тях можеха да отидат в други отбори, но останаха в Берое именно заради хората. Имаме публика, за каквато другите могат само да мечтаят. Другото е, че треньорът Илиан Илиев работи вече две години, изгради си отбора както трябва и сега Берое играе силно.
- Наскоро имаше две оферти за закупуване на Берое - от Турция и от италианските инвеститори в Ботев. Защо сделката не стана?
- Вижте, ние поискахме гаранции от тях. Предложихме им варианти, при които да започнат да финансират клуба, и ако покажат сериозни намерения, да получат акциите. Това е нещо нормално. Къде е гаранцията, че няма да дойде някой, който ще разпродаде футболистите и след това ще избяга. Или да се случи нещо като в Ботев? Те не приеха този вариант и до сделка не се стигна. В момента акциите са притежание на сдружението с нестопанска цел "Футболен клуб Берое 1916 - ветерани". В него сме все хора, които в Стара Загора подлежим на обществен контрол. Не сме такива, които можем да си вземем шапките и да избягаме.
- Казахте, че Берое е нещо като общоградска кауза. Къде обаче е мощният градски бизнес, който да финансира Берое?
- Аз пък ще кажа друго - обикновените хора са зад Берое. Знаете ли какво се случваше в най-тежките месеци? В клуба идваха възрастни хора, пенсионери и казваха - момчета, правите-струвате, запазете Берое
Всеки от тях отделя левчета от пенсията си, за да дойде на мача и да вика за Берое. Градът е луд по Берое! Затова сме на първо място по посещаемост в "А" група. Може да не сме най-богатите, да нямаме милиони, но хората обичат Берое. Футболистите играят със сърцата си и това е най-важното. Вижте, че има по-големи градове като Варна и Бургас например, където на мач ходят доста по-малко зрители. Черноморец например правят нов стадион. Добре, ама
за какво ти е стадион, като нямаш публика
- В Берое обаче няма звезди. Преди началото на сезона средният български запалянко едва ли е бил в състояние да посочи имената дори на трима играчи на Берое?
- Може да няма звезди, но има отбор, който играе добре. Вижте кои отбори сме побеждавали този сезон: Литекс, Левски, Локо (Сф), Черноморец - все съперници, които афишираха амбиции за участие в европейските турнири. С ЦСКА също направихме хубав мач, завършихме 0:0.
- Защо не продадохте национала Иво Иванов през зимата? Можехте да изкарате някой лев.
- За Иво ще кажа, че е мъжко момче. Имаше оферти, обещаваха му висока заплата. Оказа се обаче, че искат да го вземат от Берое едва ли не без пари. Тогава самият Иво дойде и каза - господа, оставам в Берое! Впрочем такова беше желанието и на всички запалянковци. Разбира се, ние не желаем да му спираме развитието и при добра оферта ще го пуснем в по-голям клуб. Но самият той е изключително лоялен към Берое. Наскоро някъде написаха, че ще си разтрогва договора и ще бяга. Същия ден Иво се обади и каза - тук съм, няма да ходя никъде. Как Берое няма да играе добре, като има такива футболисти?
- Ще остане ли Илиан Илиев след края на първенството?
- Това е въпрос на преговори между двете страни. Колкото до работата на Илиан, за нея най-добре говорят резултатите на Берое.
Публиката много обича Илиан
след всеки мач скандират името му.
- Предстои мач с Локомотив (Пд) в петък. Вече се говори, че Берое ще даде мача на Локото, за да го спаси от изпадане в "Б" група?
- Абсурд! В интерес на истината и аз чух такива неща - понеже сме победили Черноморец, сега сме щели да лягаме. Няма такова нещо. Как си представяте, че аз или Илиан Илиев влизаме в съблекалнята и казваме - момчета, даваме им мача. С какви очи ще погледнем хората след това? В интерес на истината такива неща се говореха и преди мача с Литекс, и преди ЦСКА... Мога да кажа едно - още от времето на Николай Банев Берое нито е продавал, нито е купувал мачове. Играем честно.
Може и да паднем, но няма да стане по втория начин
- Четох наскоро интервю с кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев. Беше резервиран по отношение на ремонта на осветлението и електронното табло на стадиона?
- Аз мисля, че нещата могат да се решат и въпросът вече се дискутира с проф. Танчев. В момента се изчисляват разходите, ще се търси начин за финансиране. Надявам се, че до 2012 г. осветлението и таблото ще работят. Стара Загора има желание да приеме квалификационни мачове на младежкия национален отбор, а защо и мъжете да не дойдат за някой мач? Отборът на България рядко е играл тук, но пък никога не е губил под Аязмото. Нали помните, когато през 1998 г. в Стара Загора се играконтролата със Словакия? Имаше 30 000 запалянковци, победихме с 2:0. За Стара Загора е важно да разполага с хубав стадон, понеже хората имат нужда от него.


Станил Йотов, "7 дни спорт"
Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки