БФС прибра от клубовете 700 хиляди лева от глоби

Левски взе точка повече от ЦСКА през годината

БФС прибра от клубовете 700 хиляди лева от глоби
Българският футболен съюз е дружество с нестопанска цел, което не се финансира от държавния бюджет. По устав то се самоиздържа с приходи от спонсорски договори, както и от средства, предоставени от ФИФА u УЕФА. А целта му е да развива най-популярната игра у нас, да администрира първенства.
 
Едно от сериозните пера в бюджета на централата са приходите от санкции. Те отиват както за издръжка на БФС, така и за подпомагане на развитието на юношеския и аматьорския футбол. На улица „Цар Иван Асен II" №26 най-добре знаят как ги разпределят и за какво ги изразходват, но е факт, че Дисциплинарната комисия към съюза не си поплюва. За отминаващата 2013 година Дисципът наложи глоби на професионалните клубове (участниците в А и Б група) в размер на 695 625 лева. В тях влизат санкциите за провинения на футболисти, тези, изкарани от феновете, както и всички останали (наложени на треньори и длъжностни лица от клубовете). Сумата не е никак малка с оглед на финансовото състояние на отборитe у нас. И не е никак зле те да се замислят да ограничат загубите си от това естество.
 
Почти 65% от цялата сума е изтекла от отборите заради техните привърженици. Общата цифра за санкции заради непристойно поведение на запалянковците (хвърлени предмети с последствие и без, опъване на обидни плакати, използване на пиротехника) е точно 450 500 лева (само за 5500 лева са наложените глоби на втородивизионни тимове). Прави впечатление, че въпреки многото повече изиграни мачове през есента (сезон 2013/2014), то санкциите срещу запалянковците тогава са по-малко - 193 500 лева срещу 194 500 лева през пролетта. Причината е, че 23-ият кръг бе доста „благодатен" за БФС - клубовете олекнаха общо с 60 500 лева. Тогава Левски отнесе 37 500 бона заради транспаранти със свастики, издигнати от негови привърженици в Ловеч. А Миньор бе изтръскан с 10 хиляди, тъй като негови ултраси посегнаха на шефа на Локо Сф Георги Марков.
 
Най-много пък БФС взе от санкции на футболисти от 19-ия кръг на миналия сезон на А група - 8200 лева.
 
За отбелязване е, че през пролетта глобите в Б група бяха два пъти повече от тези през есента (27 600 лева срещу 13 250). Това обаче се дължи на факта, че централата реши да занижи санкциите за картони във втория ни ешелон.

Левски взе точка повече от ЦСКА през годината
 
Локо (Пд) с най-голям прогрес през есента
 
В края на годината „Тема Спорт" реши да направи генерално класиране за 2013-а. Безспорно лидер в импровизираното класиране е шампионът Лудогорец. И причината е в представянето му през есента. Защото през пролетта в А група разградчани събраха толкова точки, колкото и столичните грандове Левски и ЦСКА - по 34. За разлика от сини и червени, при които имаше големи катаклизми, то Лудогорец успя да надгради и се е запътил към трета поредна титла. В крайна сметка тимът от Терена" финишира с точка повече 2013-а от вечния си съперник. Армейците обаче вкараха повече голове и допуснаха по-малко.
 
Сериозен прогрес бележи Литекс. Оранжевите заемат едва седмото място в импровизираното пролетно класиране (мачовете в А група от 16 до 30 кръг включително). А в общото се изкачиха до пето място. Веднага след Ботев, който демонстрира известен спад през есента.
 
Най-много през сезон 2013/14 дръпна градският съперник на Ботев - Локомотив. През пролетта смърфовете събраха само 15 точки от 15 мача и дори в пролетното подреждане бяха в зоната на изпадащите. Те обаче заработиха 41 пункта през есента и са осми в общото подреждане.
 
Единствено Лудогорец мина границата от 70 гола - има 73 на сметката си (вкарва средно по 1,98 попадения на мач). При това разградчани имат мач по-малко от конкурентите си (двубоят с Нефтохимик бе отложен за пролетта). Най-много попадения пък инкасира Пирин Гоце Делчев - допусна цели 92 (средно по 2,42 на двубой). А неврокопчани вкараха едва 33 - средно по 0,86 на мач.
 

    

Бивш ас на Царско село подписа с новак в португалския елит

Андерсон Кордейро подсили Каза Пия

Бившият страж на Царско село Гуидо Гуериери: Искам да остана в България и да получа шанс да играя!

Той има над 150 мача в групата за Лацио в Серия "А"

Пулиезе от Царско село: Харесва ми българското първенство, искам да остана тук!

Бившият младежки национал на Швейцария е отворен за оферти

ТРАНСФЕРЕН УДАР: Царете взимат минал през Реал (Мадрид)

Халфът сега е собственост на италианския СПАЛ

Царско село взе още един италианец

19-годишният футболист ще играе под наем в българския отбор до края на сезона

Царско село привлече защитник от Серия "С"

Той ще играе при столичани под наем

Ботев размаза децата на Царско село за едно полувреме

"Канарчетата" спечелиха с 5:0

ЦСКА уреди контрола с Царско село

Минути преди началото на проверката "армейците" ще представят отбора си за пролетния полусезон

Царско село отмъква звездата на Септември (Сф)

Втородивизионният тим отказа да да пусне нападател при "царете"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки