Божинов попари надеждите на Милан за Скудетото

Българинът се появи като резерва и вкара единственото попадение за Парма при победата с 1:0 над „росонерите", които вече са на цели 4 точки от шампиона и лидер Интер

Божинов попари надеждите на Милан за Скудетото

Отборът на Парма постигна изключително престижна победа с минималното 1:0 при домакинството си на Милан от 20-ия кръг на италианската Серия „А”, а в герой за „дуковете” се превърна българският национал Валери Божинов. Той се появи като резерва в 74-ата минута и вкара единственото попадение в срещата минута преди края, с което донесе ценни три точки за своя тим. Милан пък се отдалечи на цели 4 точки от първото място, а освен това „росонерите” няма да могат да разчитат на Роналдиньо и Пирло в следващия мач с Лацио. Бразилецът натрупа 5 жълти картони, а националът на Италия си изкара глупав червен картон в добавеното време.

Домакините можеха да открият резултата още в 8-ата секунда на двубоя. Веднага, след като биха началния удар, „дуковете” изпратиха далечен пас към Биабиани, който свали с глава към Креспо, а аржентинецът нанесе мигновен удар с десния крак, който обаче срещна напречната греда. В 9-ата минута пък бранителят Лукарели стреля с глава от чиста позиция, но топката премина над вратата на Абиати.



С течение на времето Милан взе инициативата и в 19-ата минута Фламини отправи първия удар в актива на „росонерите”, но негов топовен шут премина над вратата на Миранте. Малко по-късно пък Мороне пробва удар от далеч, който обаче се оказа твърде слаб и попадна право в ръцете на Абиати.

До края на полувремето Милан се нанесе трайно в половината на домакините, но Роналдиньо и компания така и не успяха да матират защитата на Парма и стигнаха само до още един удар, който отново бе дело на Фламини, но отново французинът не успя да уцели вратата. Парма пък разчиташе на остри атаки и подавания към много активния Биабиани, който обаче не успя сам да преодолее защитата на гостите.



Милан започна настървено втората част и още в 47-ата минута Роналдиньо изстреля истинска бомба от дъгата, която обаче премина над вратата на Миранте. Малко след това отново кариоката стреля от далеч, но този път неговият изстрел бе твърде слаб и попадна право в ръцете на стража на Парма. Матьо Фламини пък за трети път пробва късмета си с удар от далеч, но тойотново бе неточен.

Едва в 72-ата минута Парма за пръв път погледна към вратата на Абиати през втората част. Силен изстрел на Галопа с десния крак профуча на около метър от левия страничен стълб. Малко след това пък в игра се появи българинът Валери Божинов, който влезе на мястото на Ернан Креспо.

Така се стигна до 89-ата минута, когато при една от редките си контраатаки „дуковете” успяха да открият резултата, а автор на попадението бе българинът Валери Божинов. Абиати не успя да изчисти една топка, тя стигна до Галопа, който подаде към Биабиани. Французинът стреля по диагонала, Абиати спаси, но Божинов не сгреши при добавката за крайното 1:0. В добавеното време пък Андреа Пирло си изпроси директен червен картон за грубо влизане и подобно на Роналдиньо, който натрупа 5 жълти картони, също няма да може да помогне на своя тим в следващия кръг.

Така с тази победа Парма събра 41 точки и се изравни с 10-ия Фиорентина. Милан пък остава на втора позиция с 59 точки, на цели 4 от лидера Интер, който надви Ливорно, и с равен брой точки с третия Рома, който пък се наложи над Болоня.

Парма – Милан 1:0
1:0 Божинов 89’

Парма: Миранте, Дзенони, Дзакардо, Пачи, Лукарели, Валиани, Мороне, Галопа, Хименес (Антонели 85’), Биабиани, Креспо (Божинов 74’)

Старши треньор: Франческо Гуидолин

Милан: Абиати, Дзамброта (Абате 59’), Тиаго Силва, Фавали, Антонини, Гатузо (Хунтелаар 74’), Пирло, Фламини, Зеедорф, Роналдиньо, Бориело (Индзаги 65’)

Старши треньор: Леонардо

Жълти картони: Мороне (Парма), Роналдиньо, Фламини (Милан)

Червени картони: Пирло 90’ (Милан)

Съдия: Емидио Морганти

Стадион: „Енио Тардини”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки