Гара Дембеле: Локо ще ме остави пред парадния вход

Попаднал в черните списъци във Франция, историята помни само таланта му на танцьор, шофьор без книжка и затворник, арестуван за изнасилване над американка в италианска дискотека

Гара Дембеле: Локо ще ме остави пред парадния вход

Израсналият в школата на френския национален отбор "Клерфонтен" Гара Дембеле се заточи в Локомотив (Пловдив). Попаднал в черните списъци във Франция, историята помни само таланта му на танцьор, шофьор без книжка и затворник, арестуван за изнасилване над американка в италианска дискотека.


- Защо избрахте България?
- В началото бях против, но другите французи тук ме убедиха: Елиот Гранден, Кулибали, с който играхме заедно в Истр, и Райс М'Боли - бившият трети вратар на Олимпик Марсилия.
 
- Играхте във втора гръцка дивизия. Защо напуснахте?
- Всичко бе наред в Пиерикос, но както знаете, при някои клубове в Гърция заплатите се бавят. Не ни платиха 3 месеца и затова помолих президента да напусна.
 
- Пловдив ли беше единствената възможност?
- Много хора звънят всяка седмица. Те могат да кажат, че Реал М ме иска. Ако бях тръгнал да ги слушам, накрая нищо нямаше да стане. Офертата на Локомотив бе най-конкретна и точна. Имах желание да играя и затова отидох в Пловдив.
 
- Познаваха ли те в България?
- Президентът на Локомотив вече бе взел доста играчи от Гърция. Той познава добре гръцкото първенство. Знаейки, че съм свободен, той ми се обади и нещата станаха бързо.
 
- Доволен ли сте от договора си?
- Подписах до 2011 г. с клауза за откупуване, която не е много висока - около 200 000 евро. Що се отнася до заплатата, доволен съм. Президентът ми я дава, за да ме мотивира и да играя добре. За момента ми плащат колкото на играч от френската Лига 2. Сумата може да се увеличи в зависимост от премиите, представянето ми и прочие. Но не съм дошъл в Локо заради парите.
 
- Как вървят нещата в новия ти клуб?
- Добре, даже доста добре. Във форма съм. Като дойдох, успях да направя почти пълна подготовка. Това не ми се бе случвало никога в предишните клубове. В България има пауза месец и половина в началото на годината. Направихме все едно лятна подготовка. За момента не съжалявам, че преминах в Пловдив, играя всички мачове титуляр, имам 2 асистенции и 2 гола.
 
- Как определяте българското първенство?
- Отборите са грамотни, първенството е на нивото на френската Лига 2. Засега сме малко над зоната на изпадащите. През първия полусезон в Локомотив имаше президентка, която за 6 месеца е платила само 2 заплати. Това е обезкуражило играчите. През зимната пауза дойде нов президент и всичко си дойде на мястото. При него нещата тръгнаха добре, макар и да почнахме с 2 загуби от 3 мача. Гостувахме на отборите от челото и загубихме с по 2:3 от ЦСКА и Черно море. Няма много отбори, които могат да им вкарат по 2 гола. Срещу Варна поведохме 2 пъти. Трудно е, но сме на прав път.
 
- Значи ти харесва в Локомотив?
- Да, забавлявам се, правя добри неща. Помагам на отбора, треньорът и президентът ми имат доверие. Може да се каже, че вече съм водеща част от отбора.
 
- Опита ли от нощния живот в Пловдив?
- Да, но не съм прекалявал. Българската музика не е ужасна, прилича на гръцката. Повече си седя вкъщи. Играя телевизонни игри с жена ми. Винаги я побеждавам. Живея в апартамент заедно с нея. Тя беше с мен и в Гърция.
 
- Ще се установиш ли задълго в България?
- Не. Мисля, че няма да остана дълго. Гледам не малко статии в България, които говорят за мен и публикуват суми, които се покачват непрекъснато.
 
- Може би няма да се върнеш във Франция, тук не блестеше много...
- Да. Не бих си върнал във Франция за момента. Там хората си казват: "Да, Дембеле е много добър играч, но най-вече е неконтролируем". Вярно е, че преди бях непослушен, но днес съм друг човек. Мисля само зафутбол. Във Франция имиджът ми не е добър заради шофирането без книжка, лошата ми дисциплина и правосъдните проблеми в Италия. Нищо от това не е забравено. Някой ден ще се върна във Франция, но няма да е веднага.
 
- Ти все пак беше оневинен по обвинението за изнасилване на американката в Италия, нали?
- Да, тази история беше много тежка за мен. Тогава ме искаха много английски клубове, бях напът да подпиша с Лацио. Тази афера ми отне много ценно време. В началото дори не можех да се защитя. Помогна ми френската посланничка в Италия, както и Ги Ру (легендарен треньор на Оксер), който винаги ме е подкрепял. Никога няма да мога да му се отблагодаря.
 
- Познаваше ли момичето?
- Не, не я познавах, само веднъж съм я виждал. Тя просто искаше да вземе пари. Моите адвокати откриха, че тази има застраховка в САЩ, която й носи много пари при изнасилване. Знаете, че в САЩ човек може да се застрахова за всичко. Сега ме е яд, че адвокатът ми не пусна жалба срещу нея за клевета. Тази история само ме омърси.
 
- Поддържаш ли връзка с бившите си колеги от академията в Клерфонтен?
- Да, с Юнес Кабул (Тотнъм), Абу Диаби (Арсенал), Рикардо Фати (Рома), Хабиб Белаид (Булон), Журдрен (Монпелие). Независимо къде съм бил, винаги съм поддържал контакт с тях.
 
- Искаш ли да оставиш послание към Франция?
- Да. Искам да кажа, че няма да се върна през задната врата, а през парадния вход.
 
- Тоест с фланелката на ПСЖ, Лион или Олимпик М?
- Не, нямам предвид това. Искам да кажа, че като си върна, ще се говори за мен само във футболен аспект, а не за нещо друго.
 
- На кого искате да предам съобщението ви?
- На футболните наблюдатели и колегите ви журналисти.
 
"7 Дни спорт"
Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки