Пламен Константинов: Някой май иска да си построи колизеум

Пламен Константинов изненадващо призова да бъде спрян временно строежът на новата зала в София

Пламен Константинов: Някой май иска да си построи колизеум

Пламен Константинов изненадващо призова да бъде спрян временно строежът на новата зала в София. Бившият капитан на волейболните национали е убеден, че има доста нередности около строителството на станалото вече прословуто съоръжение. Гибона изложи аргументите си в интервю за в. "24 часа".


- Кога започнахте да се съмнявате за нередности около строежа на залата?
- Още от начините, по които беше проведен конкурсът и избран изпълнителят. Измисленият проект, направен за 20 дни от хора, които никога не са проектирали подобно съоръжение. Беше ограничен достъпът на сериозни европейски фирми с опит и построени по 5-10 големи зали само и само предизборно да покажат - ето, действаме, има одобрен проект. Ако си спомняте, първата копка на залата беше направена няколко дни преди изборите миналото лято. Но мен не ме изненада това, а решението на новото правителство още с идването на власт да продължи този проект. Без да се преразгледа, без да се провери как е протекла процедурата.
- Какъв е основният проблем според вас?
- Това, че държавата няма излишни средства да експериментира какво може да построи. Според мен някой май реши по най-бързия начин да си направи колизеум. И аз нямам нищо против това, стига въпросният колизеум да става за повече видове спорт. Да бъде обмислен добре и функционален и да се направи според всички изисквания. В тези изисквания обаче не ми се вписва никой от замесените в строителството. Нито проектантите, нито изпълнителят, нито пък допълнителният надзор по част "конструктивна", който беше назначен със закъснение.
- Конкретно къде виждате нередности в строителството?
- Основното е, че проектът се променя в движение, което е абсолютно неправилно. Миналото лято премиерът обяви, че е уговорена нова цена - изпълнителят маха печалбата си, но параметрите на залата не се променят. Впоследствие се оказа, че проектират по време на строителство, сменят се параметри. Отнети са от подземните паркоместа и са останали около 50 ВИП места. Основният паркинг е изнесен върху футболнотоигрище на децата от ЦСКА. Има огромна разлика в това да засипеш една ливада с асфалт и да строиш подземен паркинг. Самата зала е издигната във височина, избегнато е вкопаването, което е доста по-скъпо.
- Колко пари могат да се спестят от тези промени?
- Според експертните оценки, прикрепени към преписката до антикорупционната комисия, може да се намалят между 20-30 милиона само от избягването на т.нар. вкопаване и липсата на подземни паркоместа. Според същите тези експерти реалната цена на залата в този вид трябва да е не повече от 60 милиона. А първоначално беше обявена за 107, впоследствие свалена до 90 заради отказа на изпълнителя от печалбата. Ами нали първоначално казаха, че залата ще е с капацитет 16 500 седящи места. А сега отива на около 12 000. Ако на някого не му се струва сериозна разликата от 4500 места, окей.
- Вие самият уверихте ли се лично в нередностите?
- Да, разбира се. Отидох на строежа, всички бяха много любезни с мен. Сложих си каска, разгледах внимателно и си направих съответните изводи. С мен имаше и експерти, които констатираха важни неща. Като това, че е променена една от тренировъчните зали, която трябваше да бъде под основната. Според тях са вкарани укрепващи колони, пречещи да се използва потенциалът й. Подземията са намалени във височина от 4,5 м на 3,8.
Всичко това са икономии на пари и нищоповече.
- Как ще се отрази тази икономия?
- Приемаме, че премиерът наистина милее за спорта и иска да стане тази зала. Но се налага да свие разходите и остава печалба. Тогава, ако останат едни 20-30 милиона, защо не ги дадат за ремонти на други национални съоръжения. Проектът за тази зала е договорен с едва 7-8 федерации. Защо няма лекоатлетическа писта, защо не е помислено за тенис или пък зимна пързалка. С какво ще се изхранва тази зала - с една Световна лига по волейбол и едно европейско евентуално. Ама то ще е един път на 10 г. Защо не се допитаха до колегите си от Гърция, които построиха нови зали за олимпиадата, които сега прашасват и носят само загуби?
- Имате ли някакъв личен мотив да атакувате изпълнителите и поръчителя спортното министерство? Все пак и вие бяхте спряган за министър...
- Не, категорично. Просто ми е болно, че един път ще построим нещо такова и няма да го направим като хората. Дори и да не се промени нищо, аз поне ще спя спокойно, защото съм казал това, което мисля.
Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки