Димитър Пенев: ЦСКА нацели дървено яйце

Стратега, Емо Костадинов, Паро Никодимов и Крум Янев дадоха мнението си за случващото се в ЦСКА

Димитър Пенев: ЦСКА нацели дървено яйце

Непрекъснато променящата се ситуация около Йон Андоне вчера стана причина за най-различни коментари. „Тема Спорт" потърси четирима от най-изявените имена, свързани с ЦСКА. Димитър Пенев, Емил Костадинов, Аспарух Никодимов и Крум Янев отговориха на 4 въпроса за случващото се в Борисовата градина.


1. Трябваше ли да си тръгне Йон Андоне?


2. Одобрявате ли Адалберт Зафиров за временен треньор на отбора?

3. Каква е разликата между ЦСКА на Любо Пенев и ЦСКА на Йон Андоне?

4. Българин или чужденец трябва да води ЦСКА?

ДИМИТЪР ПЕНЕВ

1.
Категорично мнение относно Йон Андоне не мога да давам. Все пак не съм наясно с неговите виждания, а и времето беше много кратко. Аз не съм от тези хора, които се бутат към постовете като някои други. Но е факт, че при Андоне нямаше избистрен състав. Той трябваше да има 11 постоянни титуляри. И три основни резерви, които също да се чувстват като основни футболисти. Това нещо така и не стана. Всеки мач на терена излизаше различна единадесеторка. Времето ще покаже дали е трябвало да си тръгне толкова бързо. Но мен след колко пролетни кръга ме махнаха последния път (б.а. -преди подновяването на първенството)? А продължавам да твърдя, че в момента ЦСКА има интересни футболисти, с които трябваше да се работи по специфичен начин.

2.
Дали Зафето ще остане треньор, или временно ще поеме отбора, е проблем на ръководството. То ще реши. Сега ще е доста по-тежко дори и за опитен треньор, защото има сътресения. Аз и преди казах, че и Ради Здравков може да се справи на тази позиция, но тогава някои хора ме нападнаха. Ясно е, че ЦСКА ще има качествен треньор, но решенията трябва да се взимат бързо. Само така ще се тръгне бързо напред.

З.
Видя се, че ЦСКА не се развива кой знае колко като отбор. Това е притеснително. Двамата имат различни стилове на работа и затова от сравнение между тях няма смисъл.

4.
Винаги съм казвал, че у нас се кланяме на чужди хора и не уважаваме своите. Често кадърните български треньори ги качват на Влака за Мездра. Забиват ги някъде и това е. Знаете, че наближава светъл празник -Великден. Дано и този път шефовете на ЦСКА да не нацелят дървеното яйце (смее се). Всяка следваща стъпка трябва да се обмисли много добре. Сега има мач с Берое. В него нищо не се знае. Прогнозата е трудна. Дано не коментираме пак проблемите след това. Но то в Стара Загора за разлика от едно време и хубава наливна бира нямат вече.

ЕМИЛ КОСТАДИНОВ

1.
3а мен не е нормално да се искат кой знае какви резултати от един треньор в рамките на едва три месеца. Андоне не прави селекцията в ЦСКА. Пое един нов отбор, който изисква време, за да се сглоби както трябва. Не знам защо румънецът си тръгна толкова бързо. Трябваше да си довърши започнатото.

2.
На Адалберт Зафиров не му познавам работата. Затова не знам дали е подходящ вариант дори за временен треньор. Със сигурност ще има и други варианти пред ръководството на клуба.

З.
Знам това, което свърши Любо Пенев като обем на работа в ЦСКА.
Имаше поставена база за израстване. Останалото бе правилно развитие на тази основа. Според мен паралел с Андоне бе възможен, ако бе останал, за да си направи лятна селекция и на базата на представянето на новите да му се дават оценки.

4.
За мен българи трябва да водят грандовете. Време е футболните хора в България да седнем и да си кажем право в очите, че като има криза, трябва да свиваме бюджета. Смисъл от големи заплати на чужди треньори на този етап няма. Трябва да си поставим реални цели пред българския футбол, за да не заблуждаваме феновете на отборите, че нещо се прави.

АСПАРУХ НИКОДИМОВ

1.
Естествено, че трябваше да си тръгне. Като не си върши работата, няма смисъл да седи и да прибира такава огромна заплата. Отборът няма резултати, игра – също. Лошото е, че в ЦСКА идват за по 5 – 10 мача и после гиуволняват, което е несериозно. Дори и сам да е поискал да си тръгне, това е, защото му беше ясно, че ще го изгонят.

2.
Адалберт Зафиров няма да се справи по-лошо като треньор на ЦСКА от Андоне. Най-малкото – познава по-добре играчите от него и като цяло футбола у нас. Да ви кажа, който и да дойде след Андоне, ще се справи по-добре от него.

3.
Общото между Любо Пенев и Андоне е, че и двамата вече не са в ЦСКА. Аз казах вече, че бях не адмирирам уволнението на Любо. По принцип съм противник да се правят толкова чести промени. Така уволниха Симони, Димитър Пенев, после Любо и виждате резултатът какъв е - плачевен. Някой трябва да каже на собствениците какво да направят, от което отборът ще спечели. За момента се вижда, че футболът не им е много ясен и липсва адекватно управление.

4.
Знаете, че аз по принцип изцяло подкрепям българското. Не смятам, че родните треньори са по-лоши от чужденците. Успехите на ЦСКА винаги са били постигани единствено когато начело на тима е бил българин. Най-добрите варианти за ЦСКА са Стойчо Младенов, Пламен Марков и Любо Пенев. Хора, които с работата си са доказали, че знаят как да вдигнат ЦСКА.

КРУМ ЯНЕВ

1.
За мен не е проблем, че този румънец си отива. ЦСКА винаги ще си намери треньор. И то качествен. Знаете, че на всеки специалист му се броят резултатите. Андоне ги нямаше и затова логично напуска. Още повече, че имаше достатъчно класни футболисти, за да изпълни целите, които му бяха поставени.

2.
ЦСКА в никакъв случай не бива да слага Адалберт Зафиров за треньор. Дори и временно. Това ще бъде грешка. Нищо лично, но той още е много млад. Има време пред себе си, за да развие качествата си. Трябва обигран треньор, който да контролира съблекалнята и да знае как да реагира в трудните моменти.

3.
И Любо Пенев, и Йоан Андоне не развиха отбора по никакъв начин. Затова сравнението е еднозначно.  

4.
Треньор на ЦСКА трябва задължително да е българин. Чужденците идват и си отиват, а не винаги изпълняват целите, за които са дошли. И така и не успяват да почувстват ЦСКА.     
Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки