Орманджиев: Без пари и ръководство, ЦСКА остава посредствен отбор

Стефан Орманджиев напусна ЦСКА преди четири години, но и сега е близо до събитията на Армията

Орманджиев: Без пари и ръководство, ЦСКА остава посредствен отбор

Стефан Орманджиев напусна ЦСКА преди четири години, но и сега е близо до събитията на Армията. Бившият арбитър, син на легендарния треньор на червените Стоян Орманджиев, работеше като главен мениджър на ЦСКА до 2006 г. Напусна, след като възникна конфликтът между него и тогавашния треньор Миодраг Йешич. Пред "7 дни спорт" Орманджиев направи обзор на ситуацията в ЦСКА.



- Г-н Орманджиев, защо според вас се случиха последните събития в ЦСКА?
- Вижте, нещата не са толкова елементарни и не тръгват от днес. След оттеглянето на Васил Божков така и няма ясна стратегия за работата в ЦСКА. В управлението липсват достатъчно компетентни във футбола хора. Това не е от вчера. Въпреки това през 2008 г. Стойчо Младенов успя да направи ЦСКА шампион. Ако обаче говорим за финансирането на клуба през този период, то реално се извършваше с чужди пари. Виждате, че проблемите идват основно от две места - финансите и спортно-техническата част.
 
- Започнахте със спортно-техническата. Какви хора не достигат според вас в управлението на ЦСКА?
- От 2007 г. досега в отбора се изредиха Стойчо Младенов, Димитър Пенев, Любо Пенев... сега и Андоне. Сами по себе си те не стигат, трябва повече компетентни хора да управлявляват ЦСКА. Не говоря за такива, които знаят как се рита топка. Става въпрос за образовани ръководители, с познания във футбола, школувани и с мениджърски способности. Вземете например Байерн - там е Бекенбауер, там е Румениге, там е Хьонес. В ЦСКА има нужда от хора, които да разбират от селекция, начин на плащане на футболистите, премиране и всичко останало. Да има поне един, който да го познават в чужбина.
 
На ЦСКА му трябва човек, който да поддържа контактите с БФС. Последният такъв беше Емил Костадинов, но той напусна преди повече от година и половина. Така че според мен в ЦСКА трябва да има главен мениджър с екип от още 4-5 компетентни хора, който да управлява отбора. Отделно да има подходящ старши треньор с добър щаб. Не може собственикът на клуба да решава къде ще се ходи на лагер, кои футболисти ще се привличат и т.н.
 
- Димитър Борисов ли визирате?
- Вижте, вероятно в бизнеса си той е свикнал да работи по този начин. И в ЦСКА, поради липса на кадри, му се налага да се занимава с несвойствени за един собственик неща. Впрочем Томов се опитваше да работи по същия начин, но гяволски си беше намерил подходящи съветници. Големите неща в ЦСКА трябва да тръгват от момента, в който отборът стане шампион и бие Левски. Да се търси влизане в Шампионската лига. Виждате какви отбори играят в нея - Дебрецен, Анортозис... Защо ЦСКА да го няма в групите?
 
- Това е хубаво като идея, ама нали трябват пари?
- Трябват, да. Не може непрекъснато да се търсят пари, за да се запушват дупки. Клуб с амбиции като ЦСКА трябва постоянно да разполага с фонд от средства.
 
- Факт е обаче, че в момента ЦСКА има трудности с парите. Изплащат стари дългове, събират за лицензирането?
- Вярно е. Собствениците в момента полагат големи усилия, за да финансират ЦСКА. Но едно трябва да е ясно - ако ЦСКА иска да има силен отбор, трябва да се намери вариант за адекватно финансиране. Ако въпросът е да имаме посредствен отбор - ето ви го в момента. Очевидно трябва да се търси силен спонсор, което в днешната криза не е лесна работа.
 
- Кой всъщност командва парада в ЦСКА сега?
- По всичко личи, че това е Димитър Борисов. Според мен Борисов е много добър президент за ЦСКАготов е да направи всичко за клуба. Нека да си дадем сметка, че "Титан" пое ЦСКА в изключително тежък момент. Дойдоха, извадиха пари. Проблемът, както казах по-горе, е, че президентът не си е намерил подходящ човек. На мен например ми е интересно да науча кой му е препоръчал Йоан Андоне за треньор? Ако имаха стратегия, нямаше да изгонят Любо Пенев. Такава стратегия не се прави от днес за утре. Когато аз бях в ЦСКА, тя се съставя в продължение на три години. Стигнахме до победите срещу Ливърпул и Леверкузен, влязохме в групите за Купата на УЕФА.
 
- Така е, но в крайна сметка нещата и там приключиха злополучно с изпуснатата титла през пролетта на 2006 г.?
- Точно така. И причината беше, че прекъснаха контактите ми с треньорския щаб. За това помогнаха и някои хора от ЦСКА. След това напуснах. Но тогава в ЦСКА имаше екип, за какъвто казах по-горе. В ЦСКА работеха компетентни хора като Илия Илиев, Николай Нанев, Иво Котев, Спас Джевизов. Наскоро си говорих с президента на Чавдар (Етрополе) Емил Димитров, който търсеше мениджър на отбора си. Казвам му: "Ето го Джевизов, той е наясно с нещата".
 
- Защо всъщност е това текучество на треньори в ЦСКА? През 6 месеца ги махат.
- Винаги съм бил против това, но в ЦСКА невинаги ме чуваха добре
Според мен на всеки треньор трябва да му се даде време и всички да застанат зад него. Една-две години да бъде оставен да работи. А сега при първите два-три неудачни мача срещу треньора се надигат всички - публика, ветерани, медии. И го махат. Идва следващият и той свършва по същия начин.
 
- В ЦСКА обаче не успя дори специалист като Луиджи Симони, а Катуци го оплюха като даскал по физическо. Сега и Андоне си тръгна след шест мача. Каква всъщност е тази нетърпимост?
- Вижте, с чуждестранните треньори в ЦСКА случаят е по-различен. Идват, попадат в несвойствена среда, а им изискват бързи резултати. С Йешич беше по-различно. Той преди това беше в Славия, познаваше обстановката в българския футбол. Пое един много добре подготвен от Ферарио Спасов състав и успя с 13 играчи и без нападател да спечели титлата.
 
- По-горе казахте, че неправилно са изгонили Любо Пенев?
- Наистина не беше правилно. Любо се опита да вкара в работата в ЦСКА неща, които ги е научил в Испания. Имаше основания да се очаква, че ще направи силен отбор. Вярно, вършеше и грешки, липсваха му някои неща. Но на Любо не му застанаха зад гърба когато се опита да оправи дисциплината в ЦСКА. Не му простиха...
 
- Стана въпрос за парите. В ЦСКА очевидно има проблем, но въпреки това беше направена внушителна селекция през зимата?
- Така е. По принцип няма какво да се сърдим на ЦСКА с тези пари. Аз обаче ще кажа друго - още при Томов се стигна до едно неправилно оформяне на заплатите на играчите. Много от тях взимат пари, без да ги заслужават. При мен договорите ги подписвахме така - 1/3 от размера на годишната заплата ти е сигурна, останалото зависи от участията ти в мачовете и резултатите на отбора. Попаднал си в групата, играл си в толкова и толкова мачове - всичко това определя възнаграждението ти. Мога да кажа, че по този начин спестих доста пари на тогавашния собственик г-н Божков, макар че той беше ларж и обича ЦСКА.


Станил Йотов, "7 дни спорт"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки