Иван Стоянов: В ЦСКА играехме за здраве

Шефовете на „червените” са виновни за всичко, категоричен е националът

Иван Стоянов: В ЦСКА играехме за здраве

Безспорно Иван Стоянов бе най-добрият играч на ЦСКА през есе­нния полусезон. Той стана голмай­стор на отбора и го водеше устреме­но към титлата, докато не бе прода­ден в руския Алания (Владикавказ). В края на февруари Стоянов и него­вият съотборник Иван Иванов подси­лиха новака в руския елит. Именно след като те двамата бяха изтъргувани и треньорът Любослав Пенев бе уволнен, ЦСКА тръгна стремгла­во надолу и отборът е на път да от­падне от участие в евротурнирите през следващия сезон. Вчера Стоя­нов се съгласи да даде първото си интервю за българска медия, след като подсили Алания. Пред „Мери­диан Мач" той говори за новия си от­бор, за проблемите в ЦСКА, за предстоящия двубой на „червените” и Сливен. Ето какво каза той.

ване, вече близо два месеца си в Алания. Как се чувстваш в новия отбор?
- Още свиквам. Трудно ми е.

- Какъв отбор е Алания?

Определено ЦСКА е по-добър от­бор, но като органи­зация всичко в Алания е на шест. В новия ми отбор зимните по­пълнения сме цели 15 човека. Ако играем в „А" група, ще сме някъде около 10-ото място, поне към този момент, тъй като не сме обиграни.

- Предполагам, че отборът има огро­мен бюджет...
- ...Да. Мисля, че говорим за сума око­ло 20 млн. долара. Всеки би си казал, че ако наш отбор има толкова голям бю­джет, ще става шам­пион всяка година. Да, ама не всичко е пари.
- Владикавказ хубав град ли е?_
Владикавказ прилича на едно голямо село. Подобен български град няма. Всички на­селени места у нас са по-красиви. Абе, от България по-хубаво няма. Аз от една сед­мица съм на кварти­ра, иначе преди това живеех на базата на отбора.

- Липсва ли ти България?
- Много ми лип­сват Деница (б.а. -приятелката му) и де­тето. Така искам да съм с тях. Още чакам покани от Алания, за да могат да дойдат в Русия. Проблемът е следният. Ние имаме дете, а все още не сме женени. Това явно пречи на някой. Все пак от клуба ме успо­коиха, че всичко ще е наред, въпреки че се бавят три седмици и взе да ми писва.

- Това, че си с Иван Иванов в Ру­сия, помага ли ти?
- Да, разбира се. Ние обаче нямаме много свободно време, тъй като трени­раме здраво по два пъти на ден. Иначе сме постоянно заед­но. Иван игра много силно последния мач. За него беше много важно да на­пусне България, за­щото го критикуваха отвсякъде.

- Той близо ли живее до теб?
- Да, на 5 минути сме пеш един от друг.

- Как ти се струва руското първенс­тво?
- Много е равнос­тойно. Играе се здра­во, мъжки, агресив­но, не като у нас. Няма спиране цял мач. Здраво тичане. Освен това трениров­ките са двойно по-тежки. Първенството е много силно. Ста­дионите пък са уникални.

- Като че ли ти е по-трудно срещу руските защитни­ци?
- Е, да. Как иначе. Просто в Русия има кой да им казва как да застават, докато при нас няма. Руски­те треньори са по-­добри от нашите. В България нямаме добри треньори.

- Кои според теб са добрите треньори в „А" група?
- Драголюб Симонович, Тони Велков, Наджи Шенсой, Дра­гомир Окука, Краси Балъков. Всички из-
броени работят за доброто на клубовете си.

-А Любо Пенев...
- Пенев е много до­бър треньор. С него щяхме да сме шам­пиони. Ако не ни бяха продавали, де. И без да се купуват нови играчи.

- Като че ли пре­ди той да си тръгне, в отбора имаше гол­ямо напрежение?
- Не мисля. Ние бяхме отличен колек­тив и щяхме да смач­каме всички и да ста­нем шампиони. Сега отборът е на път да отпадне от Европа. Жал ми е да гледам ЦСКА.

- Йоан Андоне ти беше треньор месец. Какви са впечатле­нията ти от него?
- Докато аз рабо­тех с Андоне, всичко беше наред. След то­ва не знам.

- Ще се справи ли Адалберт Зафиров с ЦСКА?
- Ох, не мога да ти кажа. Не го познавам много добре. Поже­лавам му успех. В момента в ЦСКА всичко е съсипано и положението е мно­го, много трудно.

- На какво се дъл­жи според теб теж­кото положение в ЦСКА?
- На шефовете. На кой друг. Не може да играем 3 месеца без пари. Ей така, за здраве. Срамна работа. За всичко са виновни ръ­ководителите. Жалка история. Още не са ни дали парите от Ли­га Европа. Сметнете сами колко време ми­на оттогава. Криза, криза, но все пак го­ворим за ЦСКА.

- Утре (б.а. - днес) е мачът между твои­те бивши отбори -ЦСКА и Сливен. Кой според теб ще победи?
- Ще стискам палци и за ЦСКА, и за Сли­вен. И двата отбора се нуждаят от победа­та. Едните гонят уча­стие в Европа, а дру­гите - спасение. Нека по-добрият победи.

- Защо тази годи­на Сливен не върви добре и отборът мо­же да изпадне?
- Нека не забрав­яме, че аз, Коста, Костадин и Здравко напуснахме отбора. Трудно е да се ком­пенсира нашата лип­са. Освен това и там има криза. Загубите напоследък отдръпна­ха хората. Стискам палци на отбора и искам той да остане в ,А" група.

- Кой е отборът на сърцето ти - ЦСКА или Сливен?
- Винаги е по-хуба­во да играеш пред собствена публика. Може би първо в ЦСКА, а след това в Сливен да завърша кариерата си.

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки