Шефът на стрелбата: Нападат ме, защото ги е страх от провал

Президентът на федерацията по стрелба Камен Шишманов е в открит конфликт с двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева, със съпруга й Валери Григоров, както й с другия голям шампион Таню Киряков.

Шефът на стрелбата: Нападат ме, защото ги е страх от провал

Президентът на федерацията по стрелба Камен Шишманов е в открит конфликт с двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева, със съпруга й Валери Григоров, както й с другия голям шампион Таню Киряков. Шишманов поиска право на отговор след интервюто на Григоров за "7 дни спорт" в брой 5706.


- Г-н Шишманов, какво ви притеснява в думите на Валери Григоров?

- Интервюто на Григоров, публикувано във вашия вестник, има 22 пункта, които не отговарят на истината. Федерацията не е завод според него, но аз мога да кажа, че това не е така. Федерацията е завод за производство на кадри за националния отбор и една поточна линия с проблеми. Той казва, че без Мария и Таню федерацията няма да има такъв бюджет. Искам да кажа, че по никакъв начин българската спортна стрелба не започва с Мария и Таню и няма да завърши с тях. Ние сме на 6-о място в световната класация със 178 медала. Имената са много - Весела Лечева, Нонка Матова, Анка Пелова, Емил Милев, Любчо Дяков, Петър Златанов, Ненчо Бенев... Миналата година от 5 медала на европейски първенства 2 са на Мария, но имаме още 3. Колкото до прозрачността - министерството прави много ясни критерии за прозрачното и правилно усвояване на финансовите средства. Ние се стремим по всякакъв начин тези средства да бъдат разпределени целесъобразно и нашата политика го доказва. Освен това намерихме допълнителни средства, което според Григоров не е така. Всички клубове го знаят. Ако някой не иска да бъде с нас, ние не сме виновни. Каним всички олимпийци на нашите форуми. И на двете общи събрания г-н Григоров не искаше да присъства. Той подготвя единствения си състезател, а УС се грижи за над 40 състезатели. Искам да му кажа, че българската федерация по спортна стрелба не може да бъде приватизирана или реституирана. Ако някой иска, да си направи сам федерация и да си я управлява.Всички проблеми на г-н Григоров се пречупват през призмата на парите.Ако той по някакъв начин се опитва да прави политика чрез спорта, ние обратното - чрез политиката помагаме на спорта. Доказали сме го в клуб номер 1 в страната в момента (б.а. - Шишманов е шеф на стрелкови клуб Тракия). Не може да се хвърля вината на служител от федерацията за заявката за патрони, защото подписът на г-н Григоров е под нея. Загрижени сме затова, защото навремето можеха да се внесат патрони за лов.Както ние не се месим в треньорската дейност, така не трябва някои да се месят в управлението. Не е вярно, че се опитваме да махнем и ЦСКА. Цветан Димитров бе изваден от УС, защото изгони националния отбор и защото не можем да ползваме базата в Панчарево.

- Упрекват ви, че насаждате интригантска атмосфера?

- Интригите и клюките са извън УС. Когато се борехме за бюджета, из кулоарите на министерството се говореше как и 500 000 лв. са достатъчни на тази федерация. И още веднъж - парите не са на Мария и на Таню - парите са на българския данъкоплатец. Трябва ли да игнорираме останалите 40 човека, които са на подготовка? Те трябва ли да си искат парите?

- Защо допуснахте във вестниците да изтече информация от вътрешния одит на федерацията?

- Аз по никакъв начин не съм интерпретирал във вестниците какво пише в този одит. На фона на тази криза не мога да се съглася със заявките на Григоров, че трябва да се спи в най-скъпите хотели.Това морално ли е, или не е морално?Иначе одитът струва 2200 лв., а не 3000, както казва г-н Григоров. И е направен от сериозни одитори, а не "от една старица". Тази сума е смешна за този труд.

- Според треньора на Мария Гроздева вие нямате връзка със стрелбата.

- Ние сме в този спорт от 40 г., за разлика от него.Григоров остана в стрелбата благодарение на брака си с Мария Гроздева. Иначе никой никога нямаше да го чуе. И друг състезател освен нея не е направил... Пожелавам на г-н Григоров в новия си клуб да докаже, че е много успешен треньор. И най-после искам да кажа, че по принцип именитите спортисти се интегрират в обществото след края на кариерата им. Не може федерацията да бъде мащеха за едни и майка за други. Аз разбирам неговата раздразнителност, защото назначихме за старши треньор Николай Лечев. Преди това в графата старши треньор пишеше Валери Григоров, а той реално не беше такъв.

- Смятате ли, че правите за големите шампиони всичко, което зависи от вас?

- Аз съм убеден, че УС има правилна политика. Даже самолетните билетите, които вземат, са извън основната група на международни състезания.Те сами искат да са нещо по-различно.А би трябвало да бъдат символи на този отбор. Григоров си позволява да нагрубява генералния секретар и да го класифицира като нещастник, а ние му плащаме сметката на телефона.

- Непрекъснато подчертавате, че конфликт с Таню Киряков и с Мария Гроздева няма. Ако наистина нямаше, едва ли щяхте да отговаряте на Валери Григоров.

- Когато в публичното пространство се тиражират неистини, се получава конфликт. Има документи и свидетели, които ще докажат. Даже сега треньорският съвет ще покани г-н Григоров да го изслуша. Когато фактологията е категорична и ние бъркаме, аз съм съгласен да си посипя главата с пепел и да си призная грешката, защото всички грешим. Но наистина след великите имена на нашите олимпийци ние трябва да готвим млади състезатели за олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016. Има млади звезди, имало е и други в миналото. Това 6-о място не е само на Мария и Таню.

- Бюджетът на федерацията се определя според успехите. В последните години успехите са на двама души и това е факт.

- Това не е вярно, но хората, които са далеч от федерацията, говорят неподготвени. Бюджетът на федерацията, който е 1,1 млн. лв., е на няколко нива по новата система. Първa e олимпийската подготовка на I ниво. Парите за нея са 138 000-140 000 лв. Като сложим и парите за лагери и боеприпаси, ще станат някъде към 200 000 лв.Казвам го ориентировъчно. Аз питам: Къде са останалите 900 000 лв.? Зад всяко левче се крие име. И то се доказва с класиране на международни турнири, на европейски и световни първенства, на Световни купи и с резултати, които се доближават до световните.

- Създавате впечатление, че общувате с другия лагер само чрез писма. Защо не се срещнете?

- На последната пресконференция аз ги поканих и двамата. Даже писмено. Написах им мейли. Но те не желаят да седнат на една маса с нас. Аз съм готов да водим диспут по всяка една точка и да спрем с тези медийни изяви. Ако искаме да ставаме по-известни... Мисля, че Мария Гроздева е достатъчно известно име у нас и по света. Тя е гордост за нас и за мен и няма как да се съглася, че ние й пречим. Но държа да ви кажа едно - имам чувството, че всички тези генерирани проблеми, които хвърлят "вина" върху нас, са едно презастраховане от бъдещ неуспех на нашите олимпийци, за да могат да кажат: Федерацията не ни подсигури подготовката, не ни реши проблемите и за всичко е виновно ръководството. Това е презастраховане.

- Какво ще кажете за детските продукти, сиропите за кашлица, ножичките за нокти и т.н.?

- Те са в одитен доклад, одиторът не си ги е измислил. Кой се е подписал, това е друга тема. Те са предназначени за г-н Григоров, а дали наистина са отишли при него, не знам. Пише, че са част от възстановяването.

- За тези фактури вие разказахте след пресконференцията в коридора с изричното условие репортерите да не пишат. Защо го направихте по този начин?

- Никой не е казал, че фактурата е фалшива. Така или иначе не става въпрос за зашеметяващи суми. Въпросът е да се спазва принципът. Нищо повече. И по тази причина аз не искам да говоря нелицеприятни неща за когото и да е, защото това не е в мой стил. Но когато 80% от твърденията на г-н Григоров са неистина, не мога да се съглася.

- Какъв изход виждате от ситуацията? Все пак в България няма по-успешни стрелци от Гроздева и Киряков?
 
- Това е в миналото, трябва пак да се докажат.Весела Лечева е 1-а в световната ранглиста на пушка, казах ви и други имена. Аз желая от все сърце успех на Мария и на Таню. Пак го казвам - винаги съм добронамерен, преглъщам горчивите буци в гърлото. Те представят България и националния отбор. Аз искам спокойствие на този отбор. Миналата година им осигурихме всичко и тази година ще е така.
Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

Нургюл с реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките (ВИДЕО)

Българката измъкна половин точка от трудна позиция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки