Избягалият от "Армията" Митрески: ЦСКА беше най-голямата ми грешка

Проблемът е, че в България много се лъже, смята капитанът на македонския национален отбор

Избягалият от "Армията" Митрески: ЦСКА беше най-голямата ми грешка

Малко повече от два месеца след като дойде в ЦСКА, Игор Митрески напусна отбора. Причината е до болка позната - нередовно плащане на заплатите. Няколко дни след като капитанът на македонския национал си тръгна от България, „Меридиан Мач" реши да го потърси за интервю. Ето какво каза той специално за читателите на първия футболен всекидневник от къщата си в Охрид.

 
- Игор, здравей! Как си?
- Добре съм. Почивам със семейството си. Всичко е наред.
 
- Къде те намираме?
- Сега съм в Охрид. Преди няколко дни бях в Скопие, но сега предпочитам да си почивам.
 
- Може ли да се каже, че „скъса оковите", след като напусна ЦСКА?
- Радвам се, че напуснах отбора. Разбрах се моментално с шефовете на клуба. Просто нямаше смисъл да оставам. Аз съм контузен и не мога да помогна на ЦСКА да изпълни целите си.
 
- Как прекрати договора си?
- Ще скъсам по взаимно съгласие. Иначе контрактът ми е за 2 години. Факт е, че ЦСКА ми дължи пари, но аз се отказвам от тях и ще търся късмета си другаде.
 
- Ако не е тайна, колко точно пари ти дължат „червените"?
- Не искам да влизам в подробности. Истина е, че имаше забавяния.
 
- Грешка ли бе трансферът ти в ЦСКА?
- Може би най-голямата грешка в кариерата ми. Не трябваше да напускам Западна Европа, за да дойда в отбор като ЦСКА. По принцип имах друга представа за тима. Все пак сме комшии, а знаете, че в Македония се пише за български футбол. Аз си мислех едно, а то се оказа съвсем друго. Просто няма смисъл да говорим. Разочарован съм.
 
- Кое ти беше най-неприятното?
- Че шефовете на ЦСКА обещават, но не изпълняват. Ти си правиш едни планове, а в крайна сметка става нещо съвсем различно. Нямам думи. Има една поговорка: „Не обещавай, когато не можеш да го изпълниш". Е, тя важи в пълна сила за шефовете на отбора.
 
- Скандалът в Мездра ли бе една от причините да си тръгнеш?
- Да. Наистина подобно нещо рядко се вижда. Беше много неприятно.
 
- Знаеш ли, че след теб и Панку избяга от ЦСКА?
- Не, не знаех.
 
- Той заяви, че в България не обичат чужденците. Имал ли си ти някакви проблеми?
- Не съм имал никакви проблеми с никого. Единственото нещо, което ми направи впечатление, е, че много се лъже. След като се контузих, отидох във ВМА. Там докторът ми каза, че няма да мога да играя близо месец и половина. На другия ден вече хората говореха, че съм си измислил контузията, че съм бойкотирал и какво ли не. Явно не ме познават. Където и да съм играл до момента през кариерата ми, винаги съм участвал в 90% от мачовете на отбора. Просто сега нямах късмет. Аз мога да кажа, че проблемът на ЦСКА не е Панку, Митрески, Андоне или Петре. Проблемът е по-нагоре в йерархията.
 
- Каза, че представата ти за ЦСКА била друга. Каква точно бе тя?
- Знаем какво име е ЦСКА не само на Балканския полуостров, но и в Европа. Оказа се, че кризата сериозно е засегнала България и в частност футбола. Когато се съгласих да дойда у вас, треньор на отбора беше Любо Пенев. Малко преди началото на зимната подготовка тимът бе поет от Йоан Андоне. Сега пък наставник е Адалберт Зафиров. Така не се гради силен отбор. Губиш и сменяш треньора. Така се губи достойнство и какво ли още не.
 
- Огромна ли е разликата между България н Германия?
- Няма никакъв смисъл да сравняваме едното с другото. Сами знаем за каква огромна разлика става въпрос. В България има отбори, които се опитват да направят нещо, но за съжаление в днешно време е много трудно.
 
- Избра ли къде ще продължиш кариерата си?
- Все още не знам. Ясно е, че ще бъде някъде в Западна Европа, защото на Балканския полуостров много се обещава, а никой не изпълнява. Аз все пак съм капитан на националния отбор на Македония и смятам, че представлявам интерес за доста клубове. Както ми е известно, запитвания не липсват, но ще видим. Има време. Както казах, сега почивам и в близките месеци ще реша къде ще продължа кариерата си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки