Тодор Янчев: ЦСКА без титла е загуба на време

Проблемите ни са в мачовете с по-слабите отбори, признава капитанът на червените

Тодор Янчев: ЦСКА без титла е загуба на време

Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев отбеляза победения гол срещу Литекс и донесе много важни 3 точки на червените. Янчев играе един от най-силните си сезони за ЦСКА и е лидерът, от когото отборът има нужда. Любимецът на сектор "Г" говори пред "7 дни спорт" за проблемите и бъдещето на ЦСКА.

- Успяхте да вкарате решителен гол, с който ЦСКА измъкна победата срещу Литекс. Как се случи така, че се озовахте на върха на атаката?
- Имах чувството, че трябва да се включа точно в тази атака и да подкрепя нападателите. Последва добро центриране на Руи Мигел и за мен не остана нищо друго освен да вкарам с глава. Чувството след гола беше страхотно. Видях радостта в очите на феновете и това ме направи още по-щастлив. Телефонът ми не спира да звъни цял ден. Приятели и фенове се обаждат, за да ме поздравят за решителния гол. 

- Успехът дойде 2 минути преди края. Затрудни ли ви много Литекс?

- Постигнахме победата доста трудно и с много усилия. Това е изключително важен успех срещу бъдещия шампион на България. С оглед на последните мачове, беше много важно да спечелим срещу първия в класирането. Ударихме две греди, Литекс също имаше голови положения.Беше мач на надлъгване, в който отборът отбелязал първи, печелеше мача. Така и стана, и се радвам, че това бяхме ние.

- С тази победа на 99% си осигурихте място в Лига Европа. Ще се борите ли за второто място, на което в момента е Локо (Сф)?

- Трябва да сме постоянни до края и да спечелим мачовете си. След това ще видим на кое място ще завършим. Играем добре срещу силните отбори, но в мачовете с по-слабите имаме проблеми. Предстоят ни срещи само с водещи отбори. Ще сме мотивирани максимално. Ако дадем всичко от себе си, ще ги спечелим. 

- Как ЦСКА успява да се мобилизира точно във важни мачове?

- Явно отборът трябва да е притиснат до стената, за да даде всичко от себе си. Когато нямаме друга мисъл освен победата, нещата се получават. Есента също имахме проблеми, но когато дойде мачът с Литекс за купата, успяхме да ги победим.

- До каква степен ви влияят феновете и това, че играете на "Българска армия"?

- Тези две неща са от голямо значение за нас. Публиката ни винаги е била основен фактор. Когато играем пред тях на собствения си стадион, винаги е по-различно. Феновете са много взискателни, но са основен коз за нас и ни дават криле във всеки мач.

- Изпуснахте доста точки срещу по-слаби отбори. Какво не ви достигна в тези мачове?

- Действително, ако не бяхме допуснали толкова грешки, сега можеше да сме на първо място. Изпуснахме трите точки в мачовете с Берое, Локо (Мз), Пирин, Левски, Монтана и Миньор. Не успяхме да ги победим, защото ни липсва постоянство в играта и изявен голмайстор, който да оползотворява играта на всички. Създадохме доста положения в тези мачове, но нямаше кой да вкара.Реализирахме твърде малко от тях и резултатите са налице. Освен нашите грешки и някои странични фактори също ни попречиха.

- За кой от тези мачове съжалявате най-много?

- За абсолютно всички. От Берое, през Монтана, та до Миньор. В такива мачове ЦСКА изобщо не трябва да се замисля, че може и да не победи. Единственият въпрос е колко ще вкараме. 

- В събота предстои гостуване на Славия. Опасявате ли се, че може след победата над Литекс отново да допуснете грешна стъпка?

- Изключено е да подценим Славия или пък да не сме мотивирани. В отбора има настроение и всички сме амбицирани да постигнем постоянство в играта. Това е нещото, което ни липсваше много досега.

- Какво се промени след намесата на Димитър Пенев?

- Няма какво толкова да се промени. Нуждаехме се много от 1-2 победи срещу силни отбори. Проблемите ни са главно на психическа основа и Димитър Пенев спомогна за превъзмогването им. Той е доказано име в българския футбол и винаги може да е от полза. Адалберт Зафиров е млад и амбициозен треньор, който също работи добре. 

- Влияят ли негативно на отбора честите треньорски смени и постоянните слухове за нови хора на Армията?

- На мен лично тези неща не ми влияят. Всичко това е част от съществуването на голям клуб, какъвто е ЦСКА. Ще видим какво ще се случи след 15 май. Каквото и да стане, то ще е за доброто на ЦСКА. 

- Как оценявате сезона за ЦСКА - провален или добър, на фона на скандалите в клуба?

- ЦСКА винаги трябва да е на първо място. Всичко друго е провал и загуба на време. Не искам да коментирам проблемите, които съпътстваха отбора този сезон. Лошото е, че ние, футболистите, можехме да се представим много по-добре. Трябва да гледаме собствената си роля, а не да се занимаваме с други неща.Нито един от нас не игра на максимума от възможностите си. 

- Феновете остават с впечатлението, че вие се раздавате най-много и не пестите сили. Имате ли забележки към по-младите си колеги?

- Не искам да правя разбор на тяхната игра, но, както казах, всеки можеше да се раздаде повече. Това не е всичко, което можем. Дано занапред успеем да покажем най-доброто. 

- Карате треньорски курсове, как вървят нещата там?

- В момента имам лиценз А. На дневен ред обаче е само играта ми за ЦСКА. Засега мисля само футбола, който играя, и представянето на отбора. Радвам се като малко дете на всяка тренировка. Помагам на отбора с каквото мога и винаги ще го правя. 

- След мача с Литекс изпълнителният директор Венцислав Живков обяви, че от клуба ще ви предложат нов договор. Докога ще остане Тодор Янчев на Армията?

- Наистина много се радвам, че от ЦСКА ще ми предложат нов договор. Бил съм на Армията като фен, сега съм футболист и капитан на отбора. Ще дойде денят, в който ще спра да играя, но няма да напусна ЦСКА. Ако не остана в клуба, то със сигурност ще съм на трибуните като фен.

- Какви дни очакват ЦСКА в близко бъдеще?

- Аз лично съм оптимист за бъдещето на отбора. Дано черните дни да си отидат и да дойдат само светли. ЦСКА трябва да е на мястото, където винаги е бил. Болно ми е, когато не сме на първо място и не сме шампиони в края на сезона. 

- Какво искате да кажете на феновете след всичко, което се случи през този сезон?

- Те си знаят, че са най-големите и най-добрите в България. Винаги са го показвали и знам, че няма да спрат да ни подкрепят. Дано по-често ги радваме с победи, защото те го заслужават. В ЦСКА всеки иска бързи резултати. Никой на Армията не е търпелив, но това е нормално за такъв клуб. Радостта в очите на феновете осмисля всичко.


Тодор Петров, "7 дни спорт" 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки