Боян Коцев на 80: Обрах медалите със самоделно колело

Една жива легенда на българския спорт празнува днес 80-годишен юбилей. Титанът на шосето Боян Коцев ще остане в историята като първия колоездач с три победи от обиколката на България.

Боян Коцев на 80: Обрах медалите със самоделно колело

Една жива легенда на българския спорт празнува днес 80-годишен юбилей. Титанът на шосето Боян Коцев ще остане в историята като първия колоездач с три победи от обиколката на България. Това постижение оцеля 49 години и бе подобрено едва миналата есен от Ивайло Габровски. По случай юбилея за Коцев ще има тържество на 27 април в Музея на спорта.


Славният ветеран Коцев се гордее с етапна победа от Пробега на мира от 1953-та, бронз две години по-късно на същото състезание с националния отбор и трето място в индивидуалното класиране през 1958-а. Сред емблематичните му успехи са и трите поредни отборни победи (1955 - 1957) в обиколката на Египет, след които купата остава завинаги в България и до днес се пази в Музея на спорта. Коцев е участник на три олимпиади - в Рим през 1960-а и Хелзинки през 1952-а като състезател и в “Монреал '76” като треньор. През 1960-а той прекратява кариерата си заради... дадена дума. Защо и до днес съжалява, че се отказал от спорта, какво е запалило обичта към колоезденето и още любопитни моменти славният състезател разказа пред “Труд”.

Бате Боян, както го знаят повечето съседи, ни посреща в столичния квартал “Младост 2”. Живее в панелка, в близкото кафене всички го познават и поздравяват с усмивка. С едно кимане на главата и без да пита, младичката сервитьорка носи обичайната поръчка. “Питайте, питайте, всичко ще ви разкажа - подканя великият колоездачен ас. - Всичко си спомням сякаш беше вчера.” И сам започва:

“Късно взех да се състезавам - чак на 16-17 години, и рано се отказах. Още ме е яд. Прекратих кариерата си заради един партиен функционер, който ми нанесе обида. Казах, че ако спечеля три пъти подред обиколката на България, ще спра да се състезавам. А той репликира, че много е чувал така да се отказват, но никой не го прави. През 1960-а, като видях, че отново ще бия, ми идеше да ударя спирачки и да оставя другите да ме задминат. Но не го направих и понеже съм шоп - каквото кажа, правя го, така се отказах. После обиколките станаха по-слаби и можех да спечеля още две или три.”

Коцев разказва с вълнение, сякаш отново изживява емоциите отпреди 50 г. “Започнах с колело, направено от две скъсани рамки, и до края на кариерата си карах с него - връща лентата Коцев. - Направи го първият ми треньор Стоян Ангелов, който беше най-добрият механик не само в България, но и в света. Останалите части освен рамката купих от Югославия. След като беше готово колелото, дори не го изпробвах, а направо участвах в пробега София - Варна и го спечелих. След това със същия велосипед карах и на световно първенство, и на олимпиада. Бяхме го кръстили “София”.”
 
 
Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки