Ивайло Петков: Преди решавахме мачовете бързо, сега ни се опъват

Ивайло Петков кара втора младост в Литекс. Опитният играч напоследък действа в средата на терена като дефанзивен полузащитник.

Ивайло Петков: Преди решавахме мачовете бързо, сега ни се опъват

Ивайло Петков кара втора младост в Литекс. Опитният играч напоследък действа в средата на терена като дефанзивен полузащитник. И се справя повече от добре. По време на тридневната почивка след победата на Черноморец Петков даде интервю за клубния сайт на "оранжевите".


- Г-н Петков, шампион ли е Литекс? 
- На практика не. Трябват ни още две точки. Но мисля, че на теория сме шампиони. Бяхме най-постоянни през кампанията. Победихме всички конкуренти за първото място. Заслужаваме златните медали. 

- Кой бе най-трудният период през сезона?
- В началото на пролетния дял. Беше тежко и след мача с БАТЕ. Бяхме отчаяни, защото се готвихме дълго, но паднахме по нелеп начин. Провала обаче някак ни помогна. Докаго другите играеха в "Лига Европа", ние се съсредоточихме в първенството.

- Литекс ли беше много силен, или конкурентите много слаби?
- Щом Литекс е първи, значи е доста по-силен от другите. Имаме положителен баланс срещу конкурентите. Само ЦСКА ни победи с гол на края. Статистиката казва всичко. Ние сме най-балансираният отбор. Има много добра комбинация между млади, стари и чужденци. Няма проблеми и напрежение между тези страни. Бил съм в чужбина и знам, че винаги има търкания. При нас основното оръжие е колектива. Той е повече от добър. Условията, които е създал Гриша Ганчев, са перфектни. Това влияе много върху характера и манталитета на футболистите. Когато знаеш, че всичко ти е осигурено, мислиш само за футбол. Не се притесняваш дали ще си вземеш парите. Точността в отношенията между ръководство и отбор е основополагаща в Литекс. В същото време дочуваме, че в другите отбори има неточности. Все нещо не е издължено. Все нещо има да се взима. В Литекс такова нещо няма и не е имало. 

- Как оценявате нивото на българското първенство?
- Има десетина равностойни отбори. Сега ЦСКА и Левски губят доста точки. Всеки играе и се раздава. Така първенството ще върви нагоре. 
- Защо постоянно се налага мнението, че първенството е слабо?
- Когато се гледа по телевизията италианско и испанското първенство, нормално е нашето да изглежда слабо. Нека видим сръбското, турското, румънското, белгийското. Не те са толкова по-силни от българското. Когато си гледал Барселона и Реал как после Мездра да те впечатли. Просто трябва да сме реалисти. В България има много максималисти, което не е добре.

- Какви са шансовете на Литекс в евротурнирите?
- Зависи от жребия. Отборите от нашата черга - шампионите на Румъния, Сърбия и Полша, са прилични конкуренти. Преодолими са определено. 

- До къде може да стигнат силите на тима в Европа?
- Докъдето ни позволи противника. Не можем да се сравняваме с втория в Англия и третия в Германия. Там един футболист струва, колкото половината в другия отбор. Трябва да си знаем мястото. Не трябва да имаме свръхочаквания. Бюджетът на Галатасарай е 120 милиона. Нашият например е 5 милиона. Виждате разликата. 

- Как се чувствате на новия пост?
- Този пост не е нов за мен. В Русия съм играл дълго време като дефанзивен полузащитник. Добре се справих там. Мисля, че и тук съм на ниво. Вече треньорът си преценява кой футболист къде му върши работа.

- До кога ще имате сили да играете голям футбол?
- Имам още една година договор с Литекс. Мога да играя, докато съм здрав. Лошо е, че първия сезон на настоящото първенство бях все контузен. Това е непривично за мен. Пожелавам си да съм здрав. Това е най-важното. 

- Каква е разликата в шампионския отбор от 1998 г., в който играхте, и сегашния? 
- Преди имаше доста повече публика. Преди решавахме мачовете още първото полувреме. Сега има тимове, които ни се опъват. Видяхте какво се случи в домакинството на Черноморец. Същото беше и със Сливен и Миньор. И преди, и сега имаше добри футболисти. Тогава заслужено станахме първи. Сега отново заслужаваме мястото си.
  
- Как оценявате кариерата си?
- Играх 11 години в чужбина. Мисля, че това е добро нещо. Имам 65 мача в националния отбор. Участвах на европейско и световно първенство. Доволен съм. Винаги може още, но аз съм доволен. 

- Какво ще правите, след като приключите футболната кариера?
- Ще се занимавам с футбол. Вероятно ще запиша треньорската школа. Продавач или бизнесмен не мога да бъда. Футболът е моето призвание. Ще остана в него. 

- Има ли шансове националния отбор за класиране на европейското?
- Групата ни е много сериозна. С Англия не можем да се сравняваме. Русия и Турция, които имат огромни бюджети, привличат най-добрите треньори, не могат да се класират на голям форум. А ние правим трагедии, че не участваме. Трбва да гледаме по реално на нещата.
 
- Съжалявате ли за нещо?
- Твърдо не. Всичко оставям в миналото. Гледам само напред. 
Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

Димитър Митов: Надявам се да победим Танзания

„Обстановката в националния отбор, откакто аз съм тук, винаги е била добра“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки