Михаил Венков: Слагам Литекс пред всичко

Михаил Венков е един от най-прогресиращите футболисти в Литекс. Силните игри на роденият в столичния квартал Требич защитник му осигуриха място в националния отбор на България. Венков бе в групата за квалификациите с Черна гора, Италия и Грузия, но нито веднъж не влезе в игра. Успешна ли е 2008 г. за левия бек? Какви са целите и възможностите на Литекс? Венков даде интервю пред официалният сайт на тима.

Михаил Венков: Слагам Литекс пред всичко
Михаил Венков е един от най-прогресиращите футболисти в Литекс. Силните игри на роденият в столичния квартал Требич защитник му осигуриха място в националния отбор на България. Венков бе в групата за квалификациите с Черна гора, Италия и Грузия, но нито веднъж не влезе в игра. Успешна ли е 2008 г. за левия бек? Какви са целите и възможностите на Литекс? Венков даде интервю пред официалният сайт на тима.

-Каква бе 2008 г. за вас?  
-Като цяло една добра година. Взехме Купата на България. Най-важното за мен бе, че нямах контузии. Този сезон амбициите ни са да станем шампиони.  Засега вървим добре. В тройката сме. Ако всичко е нормално на пролет, ще станем първи. Всичко зависи от нас.

-Какво точно зависи от вас?
-Домакини сме на основните конкуренти за титлата. Успеем ли да ги победим, ще станем шампиони. При нас има обаче един малък проблем. Правим силни мачове срещу силните, но срещу слабите понякога допускаме издънки. Крайно време е да разберем, че трябва да се играе на сто процента, без значение кой е срещу теб.

-Кой е основният претендент на Литекс?
-Както винаги – Левски и ЦСКА. „Сините” са в по-добра позиция. Ако „армейците” не си решат финансовите проблеми, едва ли ще могат да се борят за титлата.

-Какво мислите за Черно море и Локомотив?
-Стойностни отбори са. Тази година Черно море е фактор. Локомотив винаги е бил сериозен отбор и постоянен претендент за челните места. Двата тима могат да объркат сметките на фаворитите.

-Почетният президент на Литекс Гриша Ганчев обяви Черно море за претендент за титлата?
-Шефът е прав. Черно море имат добър отбор. Могат да бият всеки от грандовете. Те са на седем точки от първото място. Знаем, че седем точки се топят лесно. Но да се надяваме, че Литекс ще бъде шампион. Нека не коментираме другите.

-Какво не достигна на Литекс в УЕФА тази година?
-Само малшансът ни попречи да отстраним Астън Вила. Яд ме е за мача в Ловеч. Там завършихме с девет човека. Първото полувреме пропуснахме на няколко пъти да поведем с 2:0. Само индивидуални грешки ни попречиха да отстраним Астън Вила. Сигурен съм в това.

-Изпитвате ли вина за червения картон срещу англичаните в Ловеч?

-Да, съжалявам, че направих тази глупост и изчистих с ръка топката от гол линията. Но в такива моменти се действа инстинктивно. Исках да предотвратя гола. Много ме е яд. Просто късметът не бе с нас в Ловеч.

-Работил сте с доста треньори в Ловеч. Какво е мнението ви за Станимир Стоилов?
-Иска да играем атрактивен и атакуващ футбол. Държи да надиграваме съперниците си. Опитваме се да го правим. Успеем ли да го постигнем, ще бъдем равностойни на отбори като Астън Вила. Трябва време обаче. Млад отбор сме.

-Можете ли да сравните Стоилов с Миодраг Йешич и Ферарио Спасов?
-Всеки си има своите виждания за футбола. И тримата са добри треньори. При Ферарио Спасов нямахме късмет в няколко мача. Малшансът ни пречеше да постигнем по-добри резултати. При Йешич бихме грандовете, взехме Купата. Сърбинът не беше привърженик на атрактивния футбол, а на прагматичния.

-Стигнахте до националния отбор и бяхте в групата за квалификациите с Черна гора, Италия и Грузия, но не играхте. Защо?

-Това е преценка на треньора. Не желая да коментирам. Така бе решил Марков.

-Някак изглеждаше странно като ляв бек да играе футболист, които няма една минута на този пост, а вие да седите на пейката?
-Не желая да коментирам. Все пак селекционерът решава.

-Усещахте ли някакво специално отношение от Марков?
-Не усетих, но е факт, че не ми даде шанс за изява. Някои могат да тълкуват това и като отношение.

-Очаквате ли нови повиквателни от националния отбор?

-Дай Боже. Надявам се. Ако се представям добре в Литекс, мисля, че ще получа повиквателна. Но клубът ми е на първо място. Слагам Литекс пред всичко.

-Играхте 70 минути при загубата от Сърбия с 1:6. Унизително ли се чувствахте л Белград?

-Ужасно е, когато ти вкарат шест гола. Но има и такива мачове. Трябва да си вземем поуки. И да забравим този резил. В квалификациите ще бъде друго. Там все още имаме шансове за класиране. Фаворит е Италия. С другите ще се борим за второто място.
 
-Имаше ли бойкот на Пламен Марков в Белград?
-Не, гарантирам. Не вярвам някой да си позволи да бойкотира националния отбор. Все едно бойкотира България. Подобни слухове са чиста спекулация. Грозно е да се говори така. Нямаше никакъв бойкот в Белград. Просто играхме слабо и загубихме.
Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки