Веско Топалов: Ананд не ме победи, а аз загубих

"Ядосвах се. Защото изпуснах много възможности в мача да го победя", заяви гросмайсторът

Веско Топалов: Ананд не ме победи, а аз загубих

Веселин Топалов загуби битката за титлата срещу Вишванатан Ананд и естествено преживява тежко развръзката. Въпреки това е подранил за уговорения час за интервюто и докато чака, разговаря със своя брат Александър на чаша кафе и вода...


- Какво правихте в първия час след партията?

- Ядосвах се. Защото изпуснах много възможности в мача да го победя. Не говоря за последната партия, а за третата, петата, десетата и единадесетата. Докато той изпусна само една партия и реализира всичките си възможности. Аз пропуснах много повече от него.

- Как ще определите мача - като провал или по друг начин?

- В спорта има два резултата - печелиш или губиш. За да стигна до този мач, се борихме дълго и загуба в края на 4-годишен процес не е приятна. Така че като резултат е провал, но като впечатления, които оставих, не е. Всички видяха, че реално Ананд не спечели мача - аз го загубих. Той просто се защитаваше добре. Аз можех да направя реми в последната партия, но това реално нямаше да ме направи шампион. Аз не исках да има тайбрек. С белите фигури натисках много и той имаше само веднъж много добра стратегия и това бе в последната партия. А това бе най-неподходящият момент за мен, защото трябваше да пресирам. И от яд, че това се случва и мачът отива към тайбрек, форсирах. Но се оказа самоубийство.

- Нормално е разочарованието да е изписано но лицето ви...

- Така е, защото много хора от държавата и частни спонсори ми помогнаха. Това беше дори една българска кауза и аз не успях. Не успях да използвам всичките си възможности, докато Ананд се защиваше много добре. Той изпусна само една победа - в деветата партия, докато аз - четири. Ние му разбихме дебютната подготовка още в първата партия и той игра без дебюти.

- Логичен въпрос е защо чакахте последната партия, а не го "довършихте" по-рано и само да доигравате, както направихте в Аржентина през 2005-а, когато станахте шампион?

- Както аз имах подготовка, така и той го беше направил. В четвъртата партия Ананд игра много добре, надигра ме и във втората. Мачът бе много оспорван и не можех да контролирам нещата като цяло, защото всяка партия си е отделна битка. Много е трудно да се играе срещу добър защитник като Ананд.

- Тази загуба по-голям шок ли е от онази в Елиста срещу Владимир Крамник?

- Там беше много различно. Тук се получи красив мач без скандали - усещането е друго. Хората видяха, че не гонех равенството. Имам самочувствието на не по-слаб играч от съперника и търсех титлата.

- Но в тайбрека все пак имаше 4 партии, а вие заложихте на риск в една...

- В тайбрека моите шансове бяха по-малки. Каква е разликата във футбола да загубиш с дузпи или в редовното време? Така е и тук - загубата си е загуба. С белите фигури в последната партия не ме устройваше да играя за реми.

- Ананд е с 5 години по-възрастен и казвахте, че това е негов минус. Вашият минус какъв беше?

- Той просто използва по-добре възможностите си - това е. Аз в решаващите моменти при изявено дебютно надмощие не успях да го реализирам.

- Каква е вината на вашия щаб?

- Никаква. Екипът работи много добре и от 12-те партии и познахме какво ще се случи в 9-10. А това е добър показател. Като победител Ананд може да каже каквото иска, но аз мисля, че моят екип надигра неговия като дебютна подготовка.

- Смята се, че в последната партия направихте три фатални грешки - първо отказахте ремито, а после в ходовете с двете пешки. Защо ги изиграхте?

- Както казах - исках да избегна ремито, защото не желаех тайбрек. Но го направих от яд, защото един-единствен път в мача Ананд и неговият щаб успя да неутрализира моята тактика. И стана в най-неподходящия момент.

- Тоест "изпушихте"?

- По време на партията спортната злоба и мисълта, че лесно ще се отърве и ще стигне до ремито, ме завладяха. Сякаш си бе взел почивен ден и ме извади от нерви, защото така лесно би стигнал до собствените си води - бързия шахмат.

- Тогава излиза, че нервите са решили мача...

- Мачът беше тежък, но като цяло аз се контролирах добре. Ако сте забелязали реакциите на Ананд, той беше нервен в много от партиите. В това отношение мисля, че изглеждах по-добре от него като цяло. Игровото надмощие обаче трябва да се материализира. И когато не го правиш, се стига до моменти като този в последната партия.

- Как ще оцените мача като качество на шахмата, който се игра?

- При такъв интензивен мач винаги има грешки, напрежението е голямо. Но първата, четвъртата, шестата партия бяха на супер ниво - почти компютърно.

- След мача миналата година с Гата Камски казахте, че Ананд няма да ви прости грешки като в онзи мач. Оказахте се пророк...

- Така излезе, но трябва да си призная, че подготовката ми за този мач бе далеч по-добра от тогава с Камски. Особено последния лагер в Сандански бе много полезен за отбора.

- Ще водите ли нова битка за титлата?

- Първото нещо, към което ще се стремя сега, е в края на годината да си върна лидерското място в ранглистата. Загубих от рейтинга си, но се надявам със силна игра на предстоящите две състезания до края на годината нещата да се оправят. Ще играя на олимпиадата и на турнира в Нянзин (Китай). После ще гоня и титлата, но засега това е далеч - през 2012 г. Самочувствието ми не е пострадало, направих добра подготовка и поне още година мога да играя на високо ниво без да тренирам.

- Направи ли ви по-силен като шахматист този мач?

- Получих безценен опит. Не бях в най-добра физическа кондиция, но и не беше лоша.

- Преди мача казахте, че каквото и да стане, животът продължава. Сега какво мислите?

- Пак ще кажа същото, но с тъга от пропуснатия шанс. Само в една партия Веско видя късмет. Как видя отделните партии самият Веселин Топалов:

"В първата Ананд бе подготвил дебют Грюнфелд, но той гръмна. Защото избихме главния му коз и спечелих. Във втората той ме надигра. Удържах равновесието и дори стоях добре без проблеми. Но допуснах няколко неточности поред и загубих. Лоша ориентация. В третата изпуснах сериозен превес. (реми)
В четвъртата планът бе да се играе друг вариант, но го сменихме часове преди началото. И се натъкнахме на единствената добра идея от щаба на Ананд в мача. И той игра много силно, въпреки че аз се защитавах добре в проблемите, които той ми създаде. Но ме победи.

Петата приличаше на третата. Пак имах превес, но той се защити добре. (реми)

В шестата удържах, а тази партия беше на много високо ниво от страна и на двамата. Макар че за любителите може и да не е от най-интересните, но наистина беше на равнище. (реми)

Седмата бе може би най-интересната в мача. По идея на Иван Чепаринов показах нов начин на игра с черните фигури. Ананд обаче се защити гениално след дълга поредица от ходове. (реми)

Осмата бе слаба партия, а аз трябваше да спечеля лесно. И ако той не беше направил грешка на 54-ия ход, може би победата ми щеше да е проблематична. Аз пак му дадох шанс да се брани, а трябваше да го приключа много по-рано.

Деветата беше дълга, тежка и с много обрати. Единствено в нея ми провървя. (реми)

В десетата пак имах превес, но го изпуснах в един ход. (реми)

В единадесетата го надиграх донякъде, но може би преимуществото ми не бе достатъчно за победа. (реми).

"Труд"
Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки