Веско Минев: Изхвърлиха ни с брат ми от „синята” школа и станахме футболисти

"Догодина отново ще се върнем на върха", каза защитникът

Веско Минев: Изхвърлиха ни с брат ми от „синята” школа и станахме футболисти

Веселин Минев отговори на въпросите, които привържениците на Левски отправиха към защитника на „сините" чрез официалния сайт на клуба.

(Николай Николов)

Веско имал ли си трудни моменти през юношеските години, страдал ли си от контузии и оставал ли си често на резервната скамейка?

- За моя радост нито съм имал тежки контузии, нито съм оставал на скамейката. Единственият път, когато останах за по-дълго на пейката, бе за 3 - 4 мача, доколкото си спомням. Емил Спасов остави мен и брат ми резерви и след тези мачове ние си тръгнахме от Левски, след като ни освободиха.

Разкажи как протече периодът ти като юноша?

- С брат ми пристигнахме на „Герена", когато бяхме в седми клас. Считаха ни за едни от най-обещаващите деца в школата, до момента в който както казах ни освободиха като неперспективни. От една страна си мисля, че по-добре стана, че си тръгнахме, тъй като от целия отбор от нашия набор, никой не стана футболист. Единствено ние с брат ми имахме късмета да се върнем в Пазарджик и да се развием при правилен човек.

(Петко Василев)

Имал ли си други оферти от отбори от чужбина и България?

- След като отидохме от Беласица в Ботев, мен специално ме искаха от Левски, за други отбори не знам дали е имало оферти. Дори и да е имало, не съм бил осведомен.



Каква беше твоята детска мечта?

- Моята мечта вече се осъществи. Още докато бяхме юноши и като гледахме златното поколение на Левски, където имаше шестима национални футболисти завърнали се от САЩ с бронзовите медали, исках един ден да заиграя в мъжкия отбор и го постигнах, за което съм изключително радостен.

(Денислав Цанев)

Какво очакваш от предстоящия мач със Сливен?

- Надявам се да победим, подплатено с хубава игра и да зарадваме хората, които ще дойдат на стадиона.

От новия сезон Левски ще играе с екипи "Найки"?

- „Найки" е доста реномирана фирма и се надявам да изпитаме удоволствие от екипировката, с която ще тренираме и играем.

(Илиян Иванов)

Доста често през сезона ти се налагаше да играеш с травма, поради липса на алтернатива на твоя пост. Притесняваш ли се от конкуренция?

- Не бих казал. Относно травмата го отчитам като моя грешка, трябваше още в подготвителния период да не тренирам, но аз продължих да се готвя. Целият този период изкарах на инжекции в глезена и според мен направих голяма грешка, защото това ми се отрази в началото на мачовете, след това и в националния тим в Полша. Трябваше да почивам, докато ми отшуми контузията. Това ще ми остане като обеца на ухото.

За кой мач през сезона не искаш да си спомняш и кой ще помниш с добри чувства?

- Най-голяма горчилка у мен остана мача на националния тим в Кипър. Тогава исках двубоят да свърши, колкото се може по-рано, например в 60-та минута. Мачът с Баку е на обратния полюс. В София според мен изиграхме перфектен двубой. С Лацио също така и изобщо в мачовете от в Лига Европа изпитахме истинско удоволствие, като се има предвид срещу какви отбори се изправихме.



Какви са амбициите ви за следващия сезон?

- Надявам се, да се представим по-достойно, защото изминалата година е изключително слаба за Левски. Единствената утеха е, че се добрахме до този мач срещу Сливен, в който единствено от нас зависи дали ще стигнем до мястото даващо право на участие в Лига Европа. Иначе щеше да е истинска трагедия. Надявам се да направим по-силен сезон и да бъдем традиционно основен претендент за титлата.

(Петър Василев)

В последните два сезона ти се превърна в неизменна част от основното ядро на Левски. Чувстваш ли се по-уверен да носиш по-голяма отговорност на терена?

- Винаги съм се чувствал уверен независимо, че в началото като дойдох ми беше трудно да играя. Все пак отборът играеше перфектно и си имаше единайсет основни футболисти. Но както казах винаги съм се чувствал уверен, знам си способностите и винаги съм вярвал, че един ден ще стана основна фигура в отбора.

Какво те кара да бъдеш оптимист, че следващия сезон Левски ще има по-светло бъдеще в сравнение с изминалата година?

- Надявам се на това. Според мен отборът в никакъв случай не е слаб, за мен най-добрите футболисти са на „Герена". Дано да заиграем по-добре, трябва да се вземат и две-три качествени попълнения, за да има конкуренция в отбора и да сме там, където заслужаваме - на върха.

(Александър Ковачев)

На какво отдаваш колебанията през този сезон?

- Според мен още през първия сезон, когато участвахме в Лига Европа, нямаше толкова много футболисти, които да заместят контузените или уморените. Във всички мачове играехме едни и същи момчета и така се дойде спада във формата. Изгубихме спечелени мачове, което не трябваше да допускаме да се случи. За мен късата резервна скамейка и краткия подготвителен период са причините.

Какво очакваш от предстоящото световно първенство в ЮАР?

- Фаворитите са ясни - Бразилия, Германия, Италия, Испания... Не знам, който и да стане шампион няма значение. Надявам се да наблюдаваме хубави мачове и да останем доволни.



Веселин Минев

Веселин Минев е роден на 14 октомври 1980 г. Дебютира в А група като футболист на Хебър през сезона 2000/2001 г. През следващия вече е част от Беласица заради обединението между отборите от Пазарджик и Петрич. През зимата на 2004 г. преминава в Ботев, а два сезона по-късно – в Левски. За сините дебютира на 12 август 2006 г. при победата с 3:0 над Спартак Варна. Две седмици по-късно получава и първия си жълт картон като футболист на Левски – при победата с 5:0 над Рилски спортист. Първият червен дойде на 29 ноември миналата година при 2:2 с Литекс (той обаче не е първият в кариерата му – Минев е гонен от игра и в Беласица и Ботев). Първият гол в кариерата му е срещу ЦСКА – на 27 март 2004 г. при поражението с 1:4 в София. Веселин и брат му Йордан влязоха и в историята на Вечното дерби, след като се изправиха един срещу друг на 9 май 2009 г. Левски спечели с 2:0, а първото нарушение в мача дойде след сблъсък между двамата близнаци. Защитникът дебютира за националния отбор на 10 октомври 2009 г. при загубата с 1:4 от Кипър. 

Ръст: 178 см.
Тегло: 64 кг.

Представяне по сезони в А група
Сезон              Мч.          Мин.        Г       А         ЖК   ТУ    НУ    НО    НС    СЕ    ЗЕ     ЦН   ИЦ
2000/01           2               48             0        -           0        -        -        -        -        -        -        -        -
2001/02           15             1122         0        -           3        -        -        -        -        -        -        -        -
2003/04           25             2218         2        -           4        -        -        -        -        -        -        -        -
2005/06           24             2140         0        -           5        -        -        -        -        -        -        -        -
2006/07           10             829           0        -           3        -        -        -        -        -        -        -        -
2007/08           18             1591         0        -           3        -        -        -        -        -        -        -        -
2008/09           18             1488         0        0          7        0       1        46      34      29      19     22     31
2009/10           21             1828         0        2          9        3       3        46      28      24      15     54     48

Легенда: Мч – мачове, Мин – минути, Г – голове, А – асистенции, ЖК – жълти картони, ТУ – точни удари, НУ – Неточни удари, НО – нарушения от, НС – нарушения срещу, СЕ – спечелени единоборства, ЗЕ – загубени единоборства, ЦН – направени центрирания, ИЦ – избити центрирания.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки