Тони Здравков: Има мачове, в които играчите изпълняват само половината от указанията ми

Винаги само аз си определям състава, Туре не ми отговори защо изпусна Крачунов при гола, коментира Сухия

Тони Здравков: Има мачове, в които играчите изпълняват само половината от указанията ми
Треньорът на Левс­ки Антони Здрав­ков за пореден път се примири с губещата позиция след дербитата с ЦСКА и Стойчо Младенов във вечното дерби, а мнозина вече гле­дат още по-радикално към съдбата му на „Герена”. Сухия очевидно не може да постигне необходимото за всеки голям отбор постоянство - лъкатуши между фойерверки като тези срещу Лудогорец от есента и Ботев миналата сряда и провали като тези срещу ЦСКА. Напрежението около треньора взима връх и той вече открито нападна и някои от играчите си като Ларсен Type. Пред „Меридиан Мач" То­ни Здравков за пореден път демонстрира изк­лючително мъжество и говори за всичко, кое­то му е минало през главата в нощта след дербито, за обстановката във и около отбора, за процесите, които оказват влияние върху настоящия облик на Левски.

Г-н Здравков, имахте ли време за равносметка след по­редната загуба от ЦСКА?
- Време - да, ама въз­можност - не. Не съм спал цяла нощ, защото след като свърши мача, разбрах, че баща ми (б. а. - големият десен бек на Левски от 60-те Иван Здравков) е в много тежко състояние. Вед­нага тръгнах към къща­та, в която той живее извън София и го зава­рих в кома. Извикахме Бърза помощ и го отка­рахме в болница.

Той има проблеми със сърцето, влияе ли му и на него напреже­нието, което ви при­тиска в последните седмици в Левски?
- Влияе му. Вчера е изживял неща­та толкова теж­ко и затова се­га е в болни­ца. Доста вре­ме беше неа­декватен. От няколко часа вече е в нормално със­тояние. Сега (б. а. - око­ло 17,00 часа) е малко по-добре. Това обаче са лични неща и не мисля, че трябва да ги комен­тираме в медиите.

Какво казахте на играчите си веднага след мача и специал­но на Ларсен Type, ко­гото пред камерите обвинихте в непрофесионализъм?
- Казах му го още при влизането в съблекал­нята: „Какво правиш, Ty­pe?" Отговор не послед­ва, може би не ме е разбрал, въпреки че въпросът беше на анг­лийски.

Фенове са искали да говорят с него и съотборниците му на заниманието сутринта (б. а. - вчера), наясно ли сте какво се е случи­ло?
- Не. Не съм ходил на стадиона заради проб­лемите с баща ми. Топузаков е провел тренировката, не знам какво е ставало.

Има ли лече­ние за този от­бор?
- Само три дни преди мача с ЦСКА показах­ме добра игра сре­щу Ботев, когато вка­рахме положенията си и стигнахме до хубава победа. Сега чистите положе­ния пак не бяха вкарани и оттам дойдоха проблемите. Головете и победите, само това мо­же да е лечението. Мо­жехме да държим мача с ЦСКА в наши ръце, ако още през първото полувреме бяхме отбе­лязали добрите ситуа­ции, най-вече тази на Бастош.

Отчитате ли някак­ви грешки в тактиката и състава, които изб­рахте за последните две дербита с ЦСКА?
- В състава бяха всич­ки хора, които смятах, че са най-добрите в мо­мента. И Бастош, и Рамос показаха добро ни­во срещу Ботев. Наясно сме, че не могат да из­държат физически цял мач и бяхме подготвени с хора, които да влязат на тяхно място. Прину­дителни смени обърка­ха плановете ни, но то­ва не беше фатално. За­ради индивидуални так­тически грешки загу­бихме и двете дербита. При всички положения и аз нося своята вина и не бягам от нея. Треньо­рът няма как да се скрие от отговор­ността, която носи.

На няколко пъти в пос­ледните месеци Тодор Батков публич­но дек­ларира доверие­то си във вас, но в крайна сметка чува ли ви се ду­мата в клуба и за как­во?
- През октомври дой­дох като треньор, тъй като ситуацията беше такава, че нямаше кой да дойде. През декемв­ри цялото ръководство каза, че същите хора трябва да продължим да работим, защото са доволни от това, което сме направили след драмата с Петев и смя­ната на Йоканович. Ду­мата на треньора вина­ги се е слушала и никой не се е месил за старто­вия състав и тези, които попадат в групата. По другите въпроси не взимам отноше­ние. За селекци­ята всички бях­ме единодушни по привличането на тези, които дойдоха. Имаше колебания само около привличането на Рикардо Нунеш в пос­ледния момент, но се вижда, че не сме сбър­кали, защото на този пост не разполагахме с почти никакви вариан­ти.

Притежава ли този състав класа да се бо­ри за титлата, ако е в оптимална форма?
- Да. Ако Рамос, Бастос и Божинов са в доб­ра кондиция и бяха за­почнали подготовка от са-мото начало, ако Ог­нянов не се беше кон­тузил, при всички слу­чаи щяхме да сме много по-силни. Пра­вим подготовка в дви­жение и се вижда, че след 60-ата минута гу­бим свежест.

Има ли дразните­ли в съблекалнята и какво беше влияние­то на Христо Йовов върху процесите в отбора?
- Влиянието му е би­ло такова, каквото трябва да е на всеки спортен директор. Контролираше рабо­тата на треньорите, участваше дейно при правенето на селекци­ята. Предлагаше игра­чи, чиито качества след това коментирах­ме заедно. След това той определяше със собственика кого мо­жем да вземем според финансовите рамки, в които сме ограничени.

Стойчо Младенов каза, че за Белаид, Крумов и Антон Ог­нянов, които и той е искал, Левски е пла­тил 500 000 лева, та­ка ли е?
- Аз смятам, че са много по-малко.

Какво наложи ре­шението да се вземе Валери Божинов и да се търси реабилитиране на неговата кариера, след като вече с подобна идея дойдоха Генков и Макриев?
- Имахме нужда от изявен реализатор, а той е с такива качества. В подготовката го показа срещу Ботев съ­що. Не може да се отхвърли такъв човек, въпреки липсата на иг­рови опит. Другите двама през есента по­казваха колебливи иг­ри и смятам, че идва­нето Божинов е положително. То ни дава повече класа, а и вариативност, защото в някои моменти играх­ме и с двама нападате­ли.

Колко голямо е разминаването меж­ду тактическите за­дачи, които поставя­те и реалното представяне на футболис­тите на терена?
- В определени ма­чове разминаването е горе-долу наполовина, в други по-малко. Сре­щу Локо (Сф) никой не искаше да играем с високи топки, както и срещу ЦСКА никой не е давал задачи топка­та да се рита по посо­ка на Макриев или Ген­ков, тъй като и Менди, и Вальо Илиев, и Крачунов играят много добре с глава. Не гово­рим за неизпълнение на тактически задачи, а за футбол, който ни­кога не сме искали да практикуваме. След грешка, емоциите за­почват да водят, а те не са добър съветник на терена. Настъпва хаос и така трудно се постигат целите в игрови план.

Може ли да гово­рим, че отношението на собственика и фе­новете към кадрите в клуба доведе до се­риозен дефицит на авторитет в самата треньорска институ­ция?
- Не бих казал, че има такова нещо. Просто винаги се поя­вява някаква странич­на идея, която взима връх, вместо реално да се върши това, което трябва да се свърши. Страничните неща влияят повече и липс­ва целенасоченост в действията. Според мен не е имало нещо конкретно и директно срещу някого от стра­на на фенове или пре­зидент, колкото от странични подстрекатели.

Говорихте ли с Гонзо, откакто офи­циално е ясно, че се водят преговори за неговото завръщане на „Герена"?
- Много пъти и на различни теми, но не и по тази дали ще е в Левски или няма. Това трябва да стане факт и тогава ще го коменти­раме. Добрите ни вза­имоотношения не зна­чат, че трябва да прес­качаме професионал­ните.

Има ли нещо, за което чувствате, че трябва да се извини­те, или да получите извинение от някого в Левски?
- Не, няма нужда ни­кой да ми се извинява. По-скоро аз трябва да се извиня на публика­та и феновете за ло­шите резултати от фев­руари до днес.

Може ли да обе­щаете, че започнато­то с Ботев ще бъде довършено в реван­ша на Коматево?
- Това, че ще имаме нови кадрови пробле­ми не значи, че някой се е предал или отка­зал, напротив. Длъжни сме да продължим напред за Купата.

Как според вас ще повлияе резулта­тът в пловдивското дерби на предстоя­щия мач?
- При всички поло­жения, след като Бо­тев спечели, е нормал­но да му се вдигне настроението. Не виж­дам как по друг начин може да повлияе. 
Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

"Герена" все по-близо до реконструкция, общината става собственик

Архитектурната комисия взе решение за прехвърлянето на стадиона Областната управа към общината

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки