Мойс е най-голямата грешка на Фъргюсън

Дори класиране на 1/4-финалите в ШЛ няма да убеди скептиците в качествата на мениджъра

Мойс е най-голямата грешка на Фъргюсън
По време на 27-те изпълнени с трофеи годи­ни, които сър Алекс Фър­гюсън изкара на "Олд Трафорд", освен с успехите се, той правеше впечатление и на човек, който рядко греши. Уви, и той сбърка. И то точно накрая. Защо­то най-сериозната му грешка бе да препоръча на ръководството да назначи Дейвид Мойс за негов нас­ледник.

За съжаление на феновете на Манчестър Юнайтед последствията от този ход са ужасяващи и „червените дяволи” се превърнаха от гранд в посмешище. Неделното 0:3 у дома от Ливърпул бе поредното доказател­ство, че шотландецът ня­ма нито тактически поз­нания, нито каквито и да било други качества, за да е начело на един от най-големите клубове в света.

Мърсисайдци бяха неве­роятни и няма съмнение, че са със сериозен шанс да спе­челят първата си титла от 24 години насам. Те и мениджърът им Брендън Роджърс заслужават само позитиви за отличната ра­бота, която вършат. В Манчестър обаче е време за паника, защото Мойс не изглежда като човек, спосо­бен да изправи разклатения гигант на крака.

За да бъдем напълно обективни, ще кажем, че съставът, който новият наставник наследи от предшественика си, не е възможно най-силният. За­щото титлата на Юнай­тед миналата година дой­де малко по инерция, пък и скандалите в Сити и въс­танието срещу Роберто Манчини оказаха влияние. Манчестърци обаче така или иначе взеха златните медали, а с Уейн Рууни, Робии ван Перси и Давид де Хеа Мойс има ядрото на тим, който трябва да се представя на много по-ви­соко ниво от явната посре­дственост, която гледаме цял сезон.

Очебийно е, че и играчи­те са изгубили вяра в боса и не са убедени, че той може да ги изведе обратно до върха. Ситуацията стряс­кащо напомня на тази от 70-те, когато Уилф Макгинес замени легендарния Мат Бъзби, а в рамките на шест години Юнайтед стигна от КЕШ до изпадане.

Преди броени месеци по­паденията на Ван Перси се нижеха едно след друго. През настоящата кампания обаче холандецът изг­лежда нещастен и незаин­тересован, а коментарите му след 0:2 от Олимпиакос в ШЛ категорично бяха на­сочени срещу Мойс и начи­на, по който води отбора. Лошото е, че Уейн Рууни и Хуан Мата също не предос­тавят алтернатива в на­падение, което ще рече, че шотландецът просто не знае как да изкара най-доб­рото от хората си. Няма идея, няма креативност в средата на терена, заплаха от крилата за противни­ците също не съществува.

Не всеки може да успее в клуб като този, трябва да си с корав характер и ро­ден победител. Мойс, може би защото е силно религио­зен, не притежава тази искрица, този огън, които да му помогнат да успее. Изглежда смирен, колеблив, мекушав и определено не на място.

Дори класиране за четвъртфиналите на ШЛ, което така или иначе изг­лежда трудно постижимо, няма да убеди скептици­те. За запалянковците пък остава да съжаляват, че Специалния Жозе Моуриньо, който според слухо­вете е плакал, че не е нас­ледникът на Фърги, не е и Избрания Жозе.

Роб ДИВАЙН, "Метро" 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки