Антон Велков: Миньор не е селски отбор

"Миньоро ще е асансьоро" мислеха си много хора след завръщането на Перник в "А" група. Един човек обаче не позволи това да се случи.

Антон Велков: Миньор не е селски отбор

"Миньоро ще е асансьоро" мислеха си много хора след завръщането на Перник в "А" група. Един човек обаче не позволи това да се случи. Нещо повече - превърна скромния отбор от Перник във фактор в първенството. Млад и амбициозен, Антон Велков вече е изградил своя футболен мироглед и благодарение на него Миньор стъпка по стъпка върви нагоре. "7 дни спорт" се свърза с Велков и го помоли да разкаже каква година изпраща и какво очаква от предстоящия сезон.

 
- Господин Велков, вероятно вече сте се отърсили от емоциите, каква е вашата равносметка за изминалия сезон?
- Миньор наистина направи много вълнуващ сезон. Общо взето, имаше всичко - както запомнящи се мигове, така и моменти на разочарование. В крайна сметка би трябвало да поставим добра оценка за представянето на Миньор. Дори чисто статистически отборът влезе в историята с 13-те си победи през годината. Безспорно имаше и пропуски, имаше неща, които не успяхме да свършим. Те обаче ни дават повод и мотивация, за да продължим да работим и да се развиваме.
 
- Вие сте част от младата генерация треньори, които заляха в последно време българския футбол. Как ще коментирате тази тенденция?
- Хубаво е да има млади хора в професията, заредени с хъс и енергия за работа, романтици и идеалисти ги наречете, ако щете. В никакъв случай обаче не бива да отписваме опитните и рутинирани треньори. Най-малкото, защото те служат за пример на нас, младите, и ние се учим от тях. Тази тенденция е показателна за времената, които са настанали в българския футбол. В последно време се насади едно негативно мнение за нашите треньори.И ние, по-младите, се стремим да разчупим тази нагласа и да докажем, че в България треньорската професия не просто е жива, а се развива.
 
- Как ще оцените изминалия сезон в "A" група. Всеобщото мнение е, че интригата измести качеството?
- Малко предубедено се гледа в тази посока. Ако смятате, че грандовете са критерият за качеството на играта, може и така да е. Аз обаче не съм съгласен. Не мога да приема, че интригата в шампионата се създаде от слабо представяне на големите отбори - те загубиха точки от по-малки тимове, но не и по-слаби. Лично аз не виждам драстичен спад в равнището на футбола.
 
- Клубове изчезват от футболната карта, други са на ръба. Миньор не е богат, но поне е финансово обезпечен. Защо вашият благодетел Никифор Вангелов призова пернишката общественост за помощ?
- Много съм доволен от факта, че имам възможността да работя с него. При всички трудности той се стреми да осигурява необходимите средства за клуба. Знаете, че най-наболелият проблем пред отборите са условията за работа.Стадионите са фундаментът, върху който се стъпва.Нашата база не заслужава чак критика, но в момента не удовлетворява изискванията. Преди изобщо да стигнем до селекция и футболисти, поставих пред г-н Вангелов условието - да изчистим проблема с терените. Тази седмица стартират ремонтите, което показва, че Миньор се развива и малко по малко върви нагоре.
 
- Трудно е да се повярва, че Миньор на успя да се възползва от златния шанс в турнира за купата.
- Участвахме в доста изненади този сезон и в двете посоки. Отпадането ни не бе прието като разочарование. Ако бяхме почнали да се тръшкаме и да правим трагедии, щяхме да се сринем тотално. Направих всичко възможно да предотвратя това и смея да твърдя, че след отпадането завършихме достойно сезона, макар и пак с някои грешни стъпки. Искам неуспехите да показват пътя към успехите, да ни мотивират да работим там, където бъркаме. Винаги да търсим в лошото и положителни неща.
 
- Семейство Велкови все пак достигна до финала, но отново нямаше успех. Как приехте загубата на вашия син, който с Поморие стигна до решителния мач за купата?
- Гледам да се пазя от силни емоции, защото те влияят негативно на работата. Най-малко момчетата от Поморие трябва да съжаляват за тази загуба. Те направиха много и трябва да се радват на постигнатото. Да загубиш от неопитността си не е провал. И този период ще премине. Важното е, че с тези момчета се работи и няма да е далеч времето, когато те ще жънат успехи.
 
- Често през сезона бяхте критикуван за начина, по който изглежда Миньор на терена.
- Кой каквото иска да говори, бих подходил по същия начин. Какво искам и какви са възможностите на отбора, са две различни неща. Играем в първенство, където се изискват резултати, не зрелище. Никога не бих пожертвал резултатите за сметка на атрактивния футбол.Каквото и да ми струва, колкото и некрасиво да изглежда тимът на терена, за мен са важни резултатите.
 
- Визията ви за футбола напомня за тази на един треньор, който в момента е на европейския връх.
- (Смее се.) Този човек отдавна е разбрал, че няма красив или грозен футбол, а има печеливш. За него няма значение еди-кой си на кой пост ще застане, важното е да знае за какво е на терена и какво да прави. Най-запомнящите ни се мачове този сезон дойдоха по този модел, за което никога няма да съжалявам. Някои стигнаха дотам да ни наричат селски отбор само защото не играем атрактивно. Тук е така, царе сме в критиката и успяваме да използваме цялото богатство на езика ни, за да плюем. За хубавото няма толкова думи. Няма да позволя външни фактори да формират стила на отбора. Ако слушаме този и онзи, стремим се да угаждаме на чуждите капризи, само рискуваме да се отклоним от пътя си да изгубим идентичността си.
 
- Кой беше най-щастливият ви момент през миналия сезон?
- Няма да шокирам никого. Победата над ЦСКА на "Българска армия". Дойде в много тежък момент както за мен, така и за футболистите. Бях на прага на отчаянието - четири поредни загуби, имах проблеми и с тогавашния изпълнителен директор. Какво можех да очаквам в такъв момент при гостуване на Армията? Честно казано, не знам какво ме направи по-щастлив. Самата победа 3:0 или урокът, който ми даде. Разбрах, че дори в най-тежкия момент не трябва да изневеряваш на стила и идеите си. Вече нищо не може да ме откаже от тях.
 
- Нямаше как да не ви свържат с големите отбори. Минава ли ви вече през главата мисълта да скочите в дълбокото?
- За всяко нещо си има време. Моето сега е в Миньор. Положени са основи в този отбор и ми се иска да продължим да градим заедно.Ще дойде времето и аз да скоча в дълбокото, но засега не бързам за никъде.
 
- Говорите само за прогрес. Да очакваме ли догодина по-високи цели, по-сериозни селекция?
- Естествено, че ще искаме да надскочим това представяне. Може да е с много малко, но ако го постигнем, това е знак, че работим в правилната посока. Мислим и по селекцията, но знаете в тази обстановка какво е да се намират футболисти. Имаме гръбнак за следващия сезон, не ни трябва много.
 
Иван Николов, "7 дни спорт"
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки