УЕФА разследва съмнителен мач на юношите

Загубата на националите до 19г. с 0:7 от Португалия е привлякла вниманието на европейската футболна централа

УЕФА разследва съмнителен мач на юношите
УЕФА прати в София аген­ти за тридневни разпити и разследване на съмнителен мач с участието на нацио­налния тим за юноши до 19 години на България, съобщава вестник "Труд". Двубоят е срещу Португа­лия от европейското пър­венство през юни 2013-а, и е загубен от българите с 0:7.

Агентите на европейската централа са работили в тясно сътрудничество с офицера по сигурността на БФС Ди­митър Христов, информира още изданието. До него е ад­ресиран сигналът от УЕФА за двубоя на юношеските национали. Човекът е на­значен с функция да следи именно за случаи като този. Христов ходи и на мачовете от вътрешното първенство и изготвя доклади за съмнителни неща или странни за­лози в тях.
Именно съмнение за нео­бикновено високи залози на брой голове и голям резул­тат са възбудили разследва­нето.

Не че да ни бие Португа­лия със 7:0 е чак толкова странно - съперниците на България в мача бяха един от фаворитите в турнира. Португалците стигнаха до полуфинал в шампионата, а ние отпаднахме без точка от трите мача. Двубоят бе ва­жен само за съперника ни, повел 5:0 още през първото полувреме. Другите голове падат в последните 3 мину­ти. В следващите два мача българите губят с 0:5 от Да­ния и 1:2 от Чехия. По непотвърдена информация има сигнал и за мача с датчани­те, но разследването на агентите в София засега не го е засегнало.

В дните, в които хората от УЕФА са в столичния хотел „Кристал Палас", първият човек в БФС Борислав Ми­хайлов е в Казахстан, къде­то има конгрес на европей­ската футболна централа.

Момчетата от състава на България в онзи мач са при­викани и разпитвани в сгра­дата на футболната ни цен­трала. Освен за конкретния мач са им задавани въпроси за техния стандарт на жи­вот, евентуални нови придо­бивки като автомобили или недвижимо имущество. Но година по-късно дори промяната в статута им не доказва нищо нередно. Ня­кои от тях са титуляри в ти­мове от „А" група - например Борислав Цонев от Левски и Георги Китанов от Черно море. Други не са направили още пробив при мъжете, а защитникът Петър Чоба­нов дори спря с футбола.

Любопитно на мача с По­ртугалия, в който пусна 7 го­ла, стражът Китанов бе гле­дан от скаути на ПСВ Айндховен за евентуален транс­фер. Звучи нелепо талантът да е заложил за попадения във вратата си, при условие че мачът е бил идеална сце­на да покаже качествата си.

Обвинения не са предя­вени към нито един от игра­чите или треньора Владо Стоянов. Изготвен е до­клад, който ще бъде анали­зиран от УЕФА. Практиката сочи, че при доказване на вина на игра­чи да залагат на собствени­те си мачове наказанията може да са от 1 година из­вън футбола до 3. Но засега няма индикации за евен­туални наказания на българите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки