Георги Марков: Тази игра не е за лигльовци

Железният защитник вече е на 38 години, но продължава да респектира нападателите

Георги Марков: Тази игра не е за лигльовци

Очакваше се Георги Марков да сложи край на кариерата си през лятото. Това няма да се случи и капитанът на Локомотив (Сф) ще остане на терена още една година. Железният защитник вече е на 38 години, но продължава да респектира нападателите. Марков даде интервю за "7 дни спорт", в което говори за сезона на Локомотив, спекулациите около отказването му от футбола и поведението на младите си колеги в "А" група.


- Г-н Марков, слагатe ли край на кариерата си?
- Не. Няма нищо вярно, не знам кой пуска тези слухове. Имам намерение да продължа да играя още една година.

- В такъв случай мислили ли сте дали ще продължите да се занимавате с футбол, след като прекратите кариерата си?
- Със сигурност ще остана във футбола. Като реша какво точно ще правя, ще ви го обявя.

- Може ли да ви видим като треньор?
- Едва ли. Много съм нервен за треньор, така че няма да се занимавам с тази професия.
 
- Последните две години бяха много тежки за Локомотив (Сф).
- Особено тежка бе тази. Все пак шест кръга преди края на първенството бяхме на второ място, а видяхте какво стана. В самия край на шампионата ни бе много трудно и загубихме битката за участие в евротурнирите. За миналия сезон пък нещата стоят по следния начин - още след края на есента изоставахме доста и никой не ни броеше. След това спечелихме седем поредни победи и успяхме да се придвижим нагоре. После каруцата се обърна както стана и този сезон.

- Имате ли обяснение защо се получи така?
- Едва ли ще намерите някой от клуба, който да ви обясни. Получи се някаква криза в играта. След първоначалния спад не успяхме да си върнем формата. Сега обаче сме си направили изводите и гледаме да поправим грешките.

- Но все пак трябва да има някаква причина за този спад в последните няколко кръга.
- Може би основният ни проблем беше, че не успяхме да си вкараме положенията. Не може да създадеш 30-40 положения за два-три мача, а да вкараш само два гола, единият от които беше автогол. Оттам дойде и напрежението. Мачът с Миньор се оказа повратната точка. Ако ги бяхме били, можеше да завършим и по-напред в класирането. Тогава обаче изпуснахме много положения, а и дузпа. И оттам дойде напрежението. Просто нямахме късмет, а нашите конкуренти, като ЦСКА например, късметът ги покри - особено срещу Литекс. Иначе всичко в Локомотив е перфектно.

- Феновете бяха много недоволни от играта ви в последните кръгове, заради което отнесохте доста псувни.

- Феновете трябва да са зад отбора. В този случай обаче имаха право да ни псуват. Не можем да ги съдим. Те идват да подкрепят отбора. Ние играем, а не те или ръководството. Значи единствено ние сме виновни за слабото представяне.

- Вие сте капитан на отбора. Много се спекулираше, че между футболистите и треньора Драгомир Окука има напрежение. Имаше ли наистина някой ваш съотборник проблеми със сърбина?
- Не знам някой да е имал проблеми с Окука. Той е треньор и той решава кой да играе и кой не. Може да е имало обидени, но това не значи, че имат проблем с треньора. Решението за неговото освобождаване от пост бе взето от ръководството.

- С Димитър Васев по-спокойно ли е в съблекалнята?

- Васев е млад и амбициозен треньор. За съжаление на него му се падна да поеме отбора точно в мача с ЦСКА. Не бих казал, че сега е по-спокойно, защото и преди не сме имали проблеми.

- Говорили ли сте с ръководството за новия сезон и целите?

- Все още не сме, до началото на сезона има време. Като се съберем на 21 юни, ще се видим с шефовете и ще се разберем.

- Говореше се, че собственикът на клуба Николай Гигов иска да се откаже да финансира тима. Говорили ли сте с него?
- Г-н Гигов не е казвал подобно нещо. Нормално е да ни е обиден, тъй като не успяхме да го зарадваме с добро класиране. Но затова сме виновни единствено ние, футболистите. Трябва да се постараем да го зарадваме. Защото той заслужава купа като президент. Гигов е най-добрият президент в нашето първенство и ние сме длъжни да направим нещо за него.

- Обвиняват ви, че играете грубо.

- Защо казвате грубо? Аз не играя грубо, просто влизам по-твърдо. Това не е балет. Футболът е мъжка игра. Освен това аз съм защитник и е нормално да играя по-твърдо от останалите. Ако ти сам не се пазиш, няма кой да те пази. Освен това стилът ми на игра е свързан и с характера ми - много мразя да губя.

- Добре, заради твърдата ви игра ви излезе прякора Рендето. Дразни ли ви, когато хората ви викат така?
- Защо да се дразня? Всеки си има прякор. Само някои от малките нямат. Щом имаш прякор, значи си направил нещо и хората ще те запомнят, а тях никой няма да ги помни. Затова трябва да играят по-мъжки и да не се сърдят. Още на 20 години вече са се помислили за големи футболисти и звезди и се сърдят.

- Има ли такива момчета в Локомотив?
- Навсякъде има. Искат на по 20 години да имат всичко. А какво ще бъде, като станат на по 30? Затова футболът се играе от 11 човека. В отбора сме 25. Какво ще стане, ако всеки започне да се сърди? В договора на никой не пише, че ще играе всеки мач. Затова трябва да се докажеш. Няма кой да пусне в игра някой лигльо. Така че в този спорт няма място за сърдене.

- Вие сте дълги години във футбола. Какво бихте посъветвали младите футболисти?

- Да тренират повече и да играят с желание. Който няма желание заигра, ще дойде друг на негово място. За да играеш футбол, се иска най-вече желание и хъс. Имам чувстовото, че в махалата играят по-злобно отколкото в "А" група - карат се, псуват се. Трябва да гориш от спортна злоба, за да се наложиш.

- Младите обаче като че ли използват факта, че са футболисти, за да влизат в дискотеките.

- Всеки има право да ходи, но това трябва да бъде в рамките на нормалното. Не може всеки ден да излизаш, да се прибираш в 5 сутринта и в 8 да станеш, за да отидеш на работа. Когато човек има повод, няма лошо да излезе някъде. Ако някой вкарва по три гола на мач, да ходи където си поиска. Вкарай 3, донеси победата на твоя отбор и после никой няма да те пита къде си бил и какво си правил. Най-важното е, като си на работа, да покажеш, че имаш желание да работиш.

- Напоследък много се спекулира, че вашият съотборник Мартин Камбуров ще напусне. Ще липсва ли на отбора?

- Със сигурност ще липсва. Камбуров е голмайстор. Нямам представа дали ще напуска. Може би ще бъде продаден. Той е добър футболист, но в този спорт няма незаменими. Ние също разполагаме с перспективни момчета, като Преслав Йорданов. Ако ръководството реши да продаде Камбуров, Преслав също има качества - влиза и играе.
Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

Клоп: Нямаме право на грешка, а Юнайтед е топ отбор

Мениджърът на Ливърпул иска пределна мотивация до края на сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки