Кишишев: Червенков свърши черната работа, правилно бе оставен

Литекс има нужда от свежа кръв, искам да играя в ШЛ, заяви опитният защитник

Кишишев: Червенков свърши черната работа, правилно бе оставен

Радостин Кишишев безспорно е най-опитният футболист не само 6 Литекс, но и 6 елита. Вчера Тинката се съгласи да даде интервю за „Тема Спорт”, въпреки че го обезпокоихме по време на ваканцията му.

 
Радостине, ясно ли е вече бъдещето ти и оставаш ли в Литекс и през следващия сезон?
- Имам договор с клуба до 30 юни. Събират ни за началото на подготовката на 7 юни, така че има още 12 дни, в които ще стане ясно моето бъдеще и дали ще остана в отбора.
 
Твоето лично желание какво е?
- Да остана в отбора. Все пак класирахме се на първо място, основна заслуга за това място също имам и аз и е нормално да искам да играя в Шампионската лига.
 
Означава ли това, че изключваш възможността Литекс да не ти предложи нов договор?
- Предполагам, че тази възможност е много малка. Надявам се, че съвсем скоро ще стане ясно.
 
Какви са шансовете на Литекс да се класира за групите на Шампионската лига?
- На 99% ще се класираме за групите на Лига Европа, с които преди година се разминахме по доста злощастен начин. Нашата цел обаче не е Лига Европа, а Шампионската лига. Аз смятам, че там трябва да се насочат основните усилия. Първите два квалификационни кръга няма да имаме проблем да ги преминем. Третият кръг - плейофът, това ще бъде важният мач за Литекс.
 
Готов ли е отборът за атаката на групите на Шампионската лига, или има нужда от още нещо?
- Естествено, че има нужда от свежа кръв и това важи за всеки един европейски отбор, какъвто е и Литекс. Миналата година Барселона стана европейски шампион, но взе централен нападател и още един играч и направи нужното освежаване.
 
Правилно ли бе решението Ангел Червенков да остане начело на Литекс?
- Да, човекът свърши черната работа. Ръководството бе задължено да му даде шанс.
 
А има ли шанс да те видим до него като помощник-треньор от новия сезон?
- О-о-о, всичко е възможно, но предполагам, че няма да бъда помощник-треньор. Имам още няколко годинки да поиграя, така че не искам още отсега да се влагам, да ставам помощник. Но е факт, че започвам курсовете. Сега през лятото ще има ускорен „А” лиценз, за който съм се записал. Така че той ще ми даде право да бъда помощник-треньор в А група и старши треньор в Б група. Рано или късно трябва да се почне, но засега не е обсъждано нищо с Литекс по този въпрос.
 
Основният извод след края на сезона бе, че Литекс е станал шампион, защото Левски и ЦСКА просто са били много слаби, ти какво мислиш?
- Явно са били много, много, много слаби, щом разликата ни с тях е между 12 и 20 точки. Щом така искат да коментират титлата на Литекс, на тези капацитети ще им кажа, нека да напишат, че Левски и ЦСКА наистина са били много, много, много слаби. Много, много, много под класата на Литекс през тази година.
 
Къде ще приключи кариерата ти?
- На този етап може би в Литекс. Все пак е хубаво да завършиш в отбора, в който си постигнал най-много.
 
Как ще коментираш последните събития в националния отбор - отказването на Димитър Бербатов и постоянните бойкоти на някои към медиите?
- Момчето е взело решение. Писнало му до гуша. Две години носи под една ръка - националния отбор и Манчестър Юнайтед. Явно напрежението е доста голямо и в двата случая. Решил е да се концентрира само върху единия стан. Много е дал за България, така че не трябва да се коментира, че е бил предател. Що се отнася до бойкотите така са преценили, така са решили, тяхна си воля.
 
А ти приключи ли с националния отбор?
- Не знам. Ако имат нужда от мен, мога да   помогна. Но има млади момчета, които са нахъсани да покажат на какво са способни, но все пак националният отбор е за най-добрите. Ако треньорът сметне, че имам сили и още повече, ако съм призван в 18-те за квалификациите, явно нивото ми е доста по-високо от останалите.
 
Притеснителен ли е фактът, че футболисти като теб, Кривия, Георги Марков, Тодор Янчев, Пламен Крумов и др. показват доста по-добро ниво от много от по-младите?
- Е, това не е хубаво, но пък не сме чак толкова много тези футболисти. Броим се на пръстите ако не на едната, то поне на двете ръце.
 
Какво е твоето мнение относно намаляването на отборите в елита?
- Не искам да казвам лоша дума, но като видях стадиона в Своге. По-хубаво е този отбор да си играе в Б група. Няма смисъл. Имаше и още три-четири стадиона, които не отговарят на това, което искаме да имаме - Висша лига в България. По-хубаво е да останат 10 или 12 отбора в А група Колкото повече мачове има между конкурентите, толкова по-интересно ще е първенството.
 
И накрая каква е твоята прогноза за световното първенство?
- Предполагам, че или Испания, или Аржентина ще триумфира. Изненадата мисля, че ще е ЮАР. Домакините може да стигнат ако не до полуфинал, то поне до четвъртфинал. 
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки