Балтанов: Дано един ден пак да играя за Левски

Топузаков буди респект, а само Гонзо може да вирее в такова напрежение, смята халфът на Черноморец

Балтанов: Дано един ден пак да играя за Левски
Полузащитникът Лъчезар Балтанов дебютира в А група преди близо 9 години. Той се появи като резерва заЛеВски срещу Локо Сф, заменяйки Христо Йовов. Младокът изкара шест сезона на "Герена", в които изиг­ра 69 мача и отбеляза 1 гол, след което се присъедини към Черноморец през лятото на 2012-а. Балтанов се утвърди при бургазлии и стана неиз­менен избор на Димитър Димитров. 25-годишният халф даде интервю пред "Тема Спорт", в което говори за битката за оцеляване, ударите под кръста, престоя в Левски и бъдещето си, защото договорът му изтича на 30 юни тази година.

Лъчо, след този кръг разликата ви със Славия стана шест точки, а и те имат мач no-малко. Остават ли шан­совете ви за спасение, или вече сте се примирили?
- Ще бъде много трудно. Но все още имаме възможност да поправим неща­та и да изплуваме на 10-о място. Ще направим, каквото зависи от нас, пък накрая - каквото сабя покаже. Ако трябва да бъдем честни - ние сами се поста­вихме в такова положение. Можехме да сме доста по-напред, но пропиляхме редица добри възможности да спече­лим точки. За сметка на това инкаси­рахме загуби. Не мисля, че нещо ни липс­ва в състава. Напротив - разполагаме с нужната класа да сме над чертата. В последния мач срещу Берое отстъпих­ме няколко крачки назад. Играхме под нивото си и логично загубихме. Преди това в Бургас, макар че ни биха, стоях­ме много по-добре и имахме повече по­ложения. Трябва оттук нататък да из­лезем да играем за честта си и за да за­пазим мястото си в елита. Нужно е обаче да бъдем малко по-отговорни и концентрирани на терена, защото до­пускаме лековато да ни вкарват и да губим. В атака също трябва да порабо­тим. През сезона изиграхме доста доб­ри мачове, но такива странни грешки ни костваха много. Може би ни липсва достатъчно класа, а и опит. С време­то ще израснем. И аз, разбира се, защо­то не съм много стар (смее се).

Имаше ли някаква завера между Локо София и Славия, за да се откъс­нат пред вас?
- Не ги гледам другите отбори какво правят. Старая се да давам най-добро­то за Черноморец. Ние, ако бяхме игра­ли и печелили точки, когато трябва, нямаше да сме зависими от останалите. Но нещата вече стоят различно. Ще продължим обаче да се борим с всич­ки и срещу всичко. Няма да коментирам въобще победата с 2:0 на Славия над Локо. Който както ще да играе. Тяхна работа е. Догодина отборите ще са по-малко и със сигурност ще е по-раз­лично. Да се надяваме, че Черноморец ще е част от А група и тогава. Лично аз не мисля, че Локо София и Славия са по-напред от нас като качество. Предстоят ни мачове с тях. Така че, ако ги бием, ще объркаме доста сметките и ще увеличим значи­телно възможността да останем в елита. Държим съдбата си в собствени­те си ръце.

Превъзхожда ли ви с нещо Славия - срещате се в събота? Преди седмица и те загубиха от Берое, сега и вие.
-Добър отбор са и с ид­ването на Милен Радуканов дръпнаха малко в иг­рово отношение. Имат няколко пo-изявени футбо­листи. Но не искам да ги отличавам. Ние обаче ще се постараем да изолира­ме силните им страни. Димитър Димитров знае как да ги надвие. В дните до мача ще изгладим греш­ките си от Берое. Трябва да забравим какво е било вчера и да се борим утре, защото никой няма да се застъпи за нас, ако ние не го направим.

Имаш договор до лятото с клуба. Ако не успеете да запазите мястото си в елита, ще останеш ли, или ще продължиш карие­рата си другаде?
- Ще направя всич­ко възможно Черно­морец да не стигне до Б група. Мисля, че клубът заслужава да е сред най-добрите в България. Освен това бургаският футбол ще загуби много от липсата ни в А група. Със си­гурност моите цели са много по-високи от това да играя в Б група. Ще изслушам офертите на всеки отбор. Най-добре за мен ще е да продъл­жа кариерата си някъде в чужбина. Но съм готов да изслу­шам всеки. Първо обаче искам Черно­морец да се спаси, после ще мисля. За­що пък да не остана тук? Искам да се отблагодаря на клуба и на Димитър Ди­митров, които ми подадоха ръка в тежък момент. Не мога да ги зачеркна хей така, задължен съм им.

Нека поговорим малко за родния ти клуб Левски. Като че ли не бе оце­нен там за сметка на други. Остана ли горчилка от отношението?
- Да, казвал съм го и преди, че не бях оценен. Но такова е отношението към юношите. От децата, които идват от школата, винаги се изисква двойно повече и малко да загубят форма, ги пращат извън състава. Пет мача си на ниво и накрая в един не покажеш най-доброто и вече те забиват на пейка­та.. За мен фактът, че играх на "Стамфорд Бридж" срещу Челси, си остава много хубав спомен. Нещо уникално е да стъпиш на този стадион и да играеш срещу футболисти като Лампард, Тери и другите. Може би нямах много къс­мет на "Герена". Всичко е пред мен и ще продължа да се развивам.

Дълго време с Мариян Огнянов бях­те определяни като едни от най-голе­мите надежди на Левски, но нито един от вас не успя да захапе на „Гере­на". Сега обаче той се утвърди в Бо­тев, а ти в Черноморец.
- С Мариян израснахме в юношите на Левски. Радостен съм, че той успя да се докаже в Ботев и да започне да играе по-често. Мисля, че тогава просто не ни бе писано да просперираме на „Гере­на". Надявам се някой ден с него отново да заиграем заедно.

През този сезон сътресенията в Левски са много сериозни. Изредиха се редица треньори и футболисти, но отборът продължава да върви надо­лу. Как виждаш ти случващото се отстрани?
- Надали аз мога да кажа точно откъ­де идва проблемът. Дано се намери точният човек, с който отборът да се вдигне на крака и да израсне. Мисля, че имат нужните качества, но в последно време се насъбра доста напрежение. Те обаче трябва да загърбят всички тези проблеми и през следващата година да зарадват феновете с титла.

Очаква се и това лято на "Герена" да е доста бурно. В клуба ще се завър­не Георги Иванов, с когото бяхте съ­отборници. Отскоро пък треньор е Елин Топузаков. Могат ли двамата да спрат пропадането?
- Георги Иванов и Топузаков са две много сериозни имена, изключителни личности. Те могат да помогнат с опита и рутината си да направят Левски отново номер едно. Познавам Топузаков много добре. Той е амбицио­зен човек и може да се докаже, ако му бъде гласувано нужното доверие. Виж­дате, че вдигна отбора на крака и пос­тигна две победи над Ботев и Локо Пловдив. Никога няма да забравя, че ка­то отидох за първи път в съблекалня­та, имах най-голям респект към Топуза­ков. Като го видях за първи път и ми се взе страхът. Наистина е много голя­ма фигура. Щом го видиш и веднага гу­биш ума и дума. Направо настръхнах при първата ни среща преди 10 годи­ни. Най-хубавото е, че започна да нала­га повече млади момчета. Дано успеят да се развият и да натрупат нужното самочувствие. Те носят синята идея в сърцето си, така че няма да имат проблем. По-добре те да получават шанс, отколкото някакви некадърни чужденци. По наше време се намери точната доза от чужденци, юноши и българи. Оттогава обаче не са взима­ни играчи като Седрик Бардон, Лусио Вагнер, Игор Томашич и Ричард. Може би само Дарко Тасевски и Гара Дембеле бяха близо дo тяхното ниво. Колкото дo Георги Иванов-Гонзо - мъжкар е. Са­мо той може да вирее в тази нагнете­на обстановка.

Може ли да се завърнеш на "Гере­на"?
- Надявам се пътят ми отново да мине през Левски. Ще видим. Дано ста­не един ден. 
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки