Челси се нуждае от нова магическа вечер на "Стамфорд Бридж"

Борусия (Дортмунд) се надява на чудо срещу суперфаворита Реал Мадрид

Челси се нуждае от нова магическа вечер на "Стамфорд Бридж"
Челси излиза днес срещу ПСЖ опрян до стената в 1/4-финален реванш за Шампионската лига. Полученото 1:3 на "Парк де Пренс" прави задачата на сини­те максимално трудна. Челси из­пусна лидерска позиция във Вис­шата лига и евентуално отпа­дане от Европа ще бъде сериоз­ен провал за тима. Всичко това логично фокусира вниманието върху безспорната звезда на лон­дончани. А тя не е на терена, а край него - Жозе Моуриньо.

Ако някой е в състояние да извади си­ните от комплицираната си­туация, това е той. Специалния е козът и талисманът на Челси, след като никога не е отпадал на 1/4-финал в Шампионската ли­га. А това стъпало португа­лецът освен с лондончани го е преодолявал още седем пъти с Порто, Интер u Реал М. Предим­ство за Жозе е, че няма пораже­ние на "Стамфорд Бридж" и в 77 мача в Премиършип.

В навечерието на срещата Моуриньо зарадва медиите с поредното си актьорско изпъл­нение, достойно за "Оскар". "За­дачата ни е почти невъзмож­на. Важно е играчите да дадат всичко от себе си на терена", направи се на умряла лисица спецът. "Не съм нервен за този мач. Щях да бъда нервен, ако бя­ха спечелили с 1:0 или 2:0. Искам да се насладя на мача, да се нас­ладя на битката и на риска. Ня­ма нерви. Това е голям мач, та­ка че нека се опитаме", завър­ши Жозе.

Историята донякъде е на не­гова страна, след като Челси няма загуба срещу французи на "Стамфорд Бридж", а в 4 от 5 мача е оставал с чиста мрежа - 0:0 срещу ПСЖ, 2:0 и 1:0 срещу Марсилия, 4:0 срещу Бордо. Единственият случай с инкаси­рани голове обаче е фатален - 2:2 срещу Монако в 1/2-финален реванш през 2004 г. (1:3 в пър­вия мач). Не особено окуражаваща е статистиката в случа­ите, когато Челси е трябвало да наваксва в елиминации след загуба в първия мач - 7 успеха от 12 опита.

Добрата новина за Моу­риньо е, че лазаретът му се изпразни. На върха на атаката ще излезе възстановеният Самуел Eтo'o, докато Фернандо Торес ще се появи при нужда. Франк Лампард пък ще замени в халфовата линия наказания Рамирес. Изненади сред титуля­рите на домакините не се оча­кват, няма да се изневери и на обичайната тактическа (по­стройка 4-2-3-1).

Завързаният мач е поверен на португалския топрефер Педро Проенса. Куриозно е, че той е гонил 3 пъти Мауриньо, кога­то бе начело на Порто, но Чел­си не може да се оплаче от него. Португалецът свири финала в Мюнхен на 19 май 2012 г., кога­то сините спечелиха драма­тично след изпълнение на дузпи срещу Байерн. Точно 4 месеца по-късно - на 19 септември, той ръководи и двубоя от групова­та фаза срещу Ювентус (2:2) в Лондон. При Проенса английски­те отбори нямат загуба в ШЛ -по 3 победи и равенства.

ПСЖ пристигна в Лондон със самочувствието от успеха в първия мач и сигурното бисира не титлата в Лига 1. Традиция­та сочи, че парижани са продъл­жавали в 11 от 14 случая, кога­то се спечелили първия двубой. Още no-впечатляващ е ба­лансът им, когато са били с 2 гола разлика - 3 от 4 случая. Из­дънката е в далечния сезон 1982/83 г., когато в 1/4-финал за КНК след 2:0 отпадат с 0:3 от белгийския Ватершей.

Пред треньора на гостите Лоран Блан стои задачата да запълни празнината от отсъ­ствието на контузената звез­да Златан Ибрахимович. Оча­ква се спецът да пусне същата единайсеторка от първия дву­бой, като вместо шведа ще за­почне Лукас Моура по десния фланг, а Единсон Кавани ще се премести в центъра. Рекор­дният трансфер на парижани демонстрира увереност, че мо­же да се справи. Кавани негоду­ваше, че заради Златан е принуден да играе на крилото, а кога­то зае обичайната си позиция, се отчете с гол през уикенда срещу Реймс (3:0).

"По-добър съм на върха в ата­ката от Ибрахимович. Това е нормално, все пак това ми е ра­ботата. Докато Ибра понякога се нагърбва и с конструкторски задачи. Сега отговорността за мен е огромна", заяви Кавани.

"Имаме страхотно предим­ство заради първия мач, но оставаме пределно мобилизи­рани. В Лондон ще ни бъде трудно, но имаме сили да из­мъкнем добър резултат. Трябва да довършим започнатото, ще е жалко да зачеркнем добро­то си представяне до момен­та", завърши уругваецът.

Челси – ПСЖ (21:45, „Стамфорд Бридж”)

Вероятни състави:

Челси: Чех – Иванович, Кейхил, Тери (к), Аспиликуета, Луис, Лампард, Вилиян, Оскар, Азар, Ето’о
Треньор: Жозе Моуриньо
 
ПСЖ: Сиригу – Жале, Алекс, Тиаго Силва (к), Максуел, Верати, Мота, Матюиди, Моура, Лавеци, Кавани
Треньор: Лоран Блан 

Съдия: Педро Проенса (Португалия)

Звез­дата на Реал Мадрид Крис­тиано Роналдо веро­ятно ще вземе учас­тие в реванша с Борусия Дортмунд в четвъртфиналите на Шампионска лига. „Белия балет” е абсолютен фаворит след 3:0 на „Бернабеу” в първия мач.

Роналдо пропусна последния шампионатен мач с Реал Сосиедад (4:0). Из­мъчваният от сто­машен проблем преди първата сре­ща Анхел ди Мария също ще бъде на разположение на Карло Анчелоти, докато твърдо аут ще е лекуващият контузения Марсело.

Най-скъпия фут­болист в света Гарет Бейл пък обяви, че очаква Борусия да затрудни сериозно него и съотборниците му и те в никакъв случай няма да под­ценят реванша.

„Иг­рахме страхотно в Мадрид и заслужавахме да победим с този резултат. Сега обаче ни предстои реванш, в който Бо­русия ще направи всичко възможно, за да спечели. Не тряб­ва да позволяваме това да се случва. Най-опасният им играч без съмнение е Роберт Левандовски. Той се е доказал през годините, но ако си свършим работата както в първата среща, не­говото присъствие няма да се усети. Надявам се отново да се представим на ниво. Смятам, че вече успях да се адаптирам напъл­но към испанския футбол. Разбирам се отлично с Кристиано Роналдо и Карим Бензема в атака. Най-люби­мият ми момент дотук е хеттрикът срещу Валядолид, но се надявам, че ми предстоят още много хубави ми­гове. За никого не е тайна, че нашата основна цел е „Де­сетата", но за да стигнем до нея, трябва да вървим стъпка по стъпка", каза не без само­чувствие уелското крило.

Борусия Дортмунд – Реал Мадрид (21:45, „Сигнал Идуна Парк”)

Вероятни състави:

Борусия Дортмунд: Вайденфелер – Пишчек, Сократис, Хумелс, Дурм, Йоич, Шахин, Гроскройц, Мхитарян, Ройс, Левандовски
Треньор: Юрген Клоп

Реал Мадрид: Касияс – Карвахал, Пепе, Рамос, Коентрао, Алонсо, Модрич, Бейл, Роналдо, Ди Мария, Бензема
Треньор: Карло Анчелоти

Съдия: Дамир Скомина (Словения)
Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки