Барселона е замесена в подкупване на длъжностни лица на ФИФА, гръмна "Телеграф"

Бившият президент на каталунците Сандро Росел е превел крупна сума, за да се избере Катар за домакин на Мондиал 2022

Барселона е замесена в подкупване на длъжностни лица на ФИФА, гръмна "Телеграф"
10-годишната дъщеря на бившия член на Изпълнителния комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра, който взе участие в избора на Русия и Катар за домакинство на Световното първенство през 2018 и 2022 г., е получила на своята сметка над 2 милиона паунда от предишния президент на Барселона Сандро Росел. Това разкритие прави британският вестник „Телеграф”.
 
По този начин Рикардо Тейшейра е намерил начин да прикрие следите от получаването на подкуп. През 2011 г. той е открил сметка на дъщеря си Антония, която по това време е била едва на 10 години. Бащата, който напусна ФИФА през 2012 г., наскоро се премести в Маями. Той е предприел този ход след началото на разследване на бразилската полиция срещу него. Както е известно, Тейшейра е обвинен в приемане на подкупи в замяна на това да гласува за Катар.
 
По време на разследването е установено, че парите за дъщеря му са преведени от Сандро Росел. Последният има широки връзки сред бразилските бизнесмени, така че той се е стремял да прикрие следите. В Барселона подчертават, че не знаят за никакви крупни суми, извършени в този период. Но разследващите обръщат специално внимание на факта, че именно след превода на Росел и след избора на Катар за домакин на Мондиал 2022, компанията Qatar Airways е станала генерален спонсор на Барселона.
 
Адвокатите на Тейшейра, от своя страна, потвърждават факта за превода на пари от сметката на Росел на тази на дъщерята на Тейшейра, но настояват, че плащането не е свързано с вота.
 

Имайте предвид, че Тейшейра и Росел са обвиняеми по няколко дела, свързани с финансови измами. И двамата отказаха да коментират. Росел беше принуден да подаде оставка като президент на Барселона заради скандала около трансфера на Неймар.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки