Стойчо Младенов: На другите ще им се завие свят от ЦСКА

Ако в клуба спрат честите вътрешни борби, ще стане страшно за останалите, твърди Екзекутора на Ливърпул

Стойчо Младенов: На другите ще им се завие свят от ЦСКА
ЦСКА u Стойчо Младенов в момента нямат общ път, но това е само на хартия. Екзекутора на Ливърпул винаги е бил част от клуба, в който направи име в големия футбол.
 
Господин Младенов, каква е равносметката ви за свършената от бас работа в Египет и какви са плановете ви за новия сезон?
- Изкарах ползотворна половин година в Кайро. ЕНППИ е сериозно    предизвикателство.
Мога да кажа, че се опознавахме с хората в клуба през цялото това време. Сега се връщам там. Поднових договора си за още един сезон, въпреки че имах клауза, според която трябваше да подпиша за две години. Прецених, че така е по-добре за двете страни. В Египет нищо не ми липсва, а и на отбора като цяло. Имаме най-добрата база в страната. Разполагаме с всичко, за което можете да се сетите.
 
Имате ли поставени цели от ръководството?
- Този път да. Трябва да влезем в първата петица на класирането. Според мен е абсолютно постижимо. Имаме потенциал. А и селекцията, която исках, вече е налице. Най-вероятно ще задържим Мохамеди, който е национал на Египет и има подписан предварителен договор в Англия. Той обаче ще остане като преотстъпен за още един сезон. Имам и национал на Мозамбик. Сега взехме и централен нападател, когото набелязах отдавна. Не се оплаквам - шефовете взеха всеки играч, когото пожелах. Остава само да започна подготовка на 21 юни.
 
Значи ви слушат египтяните...
-(Смее се.) Да, така е. Ползвам се с голям авторитет там. Ръководството ни е много коректно и професионално. Всичко е на високо интелектуално ниво. Лесно се работи с тях. Дано и клубовете в България някой ден достигнат подобна организация на работа. До началото на първенството на 3 август вече всичко е уточнено.
 
Разбрахме, че този път ще вземете българин в щаба си...
- До вас информацията достига бързо (смее се). При мен идва Анатоли Нанков. Тук трудно приемат чужденци треньори, защото искат да развиват своите, но аз гарантирах за Толята. Хората просто ми вярват. Ако всичко върви с успех за нас, ще взема и още хора от екипа, с който по принцип работя.
 
Да минем на темата "ЦСКА"...
- Като цесекар следя нещата постоянно. Давайте.
 
Мнението ви за селекцията, която това лято е изградена изцяло от чужденци?
- Предпочитам да го запазя за себе си. Всеки треньор си има виждане. Сега такъв е Павел Дочев. Той носи отговорност и трябва да е наясно, че тя е огромна. В ЦСКА трябва да си 'перде'. Всеки, който го разбере, ще има резултати.
 
Ще кажете ли няколко думи за него?
- Не съм имал много контакти с него скоро. Преди години играхме една контрола, но това беше. Знам обаче, че е един изключително коректен и честен човек. Способно момче е. Пожелавам му успех от сърце. ЦСКА има потенциал и трябва да стане шампион.
 
От трябва до "ще стане" има разлика...
- Ако в ЦСКА имат нужната организация в работата си и стратегия за бъдещето, ще се получи. Направят ли добра подготовка и сработят ли се момчетата, на другите отбори свят ще им се завие. В клуба обаче винаги досега е имало вътрешни борби, които пречат. Те трябва да спрат и ще стане страшно за останалите. И в двата си престоя начело на отбора наложих тотално превъзходство над останалите тимове и някои хора се уплашиха от силата на ЦСКА. Това ме принуди да си тръгна. Дано собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов са разбрали колко позитиви могат да донесат на отбора. Трябва да са задружни и да не обръщат внимание на интригите. В ЦСКА трябва да се работи като при Божков с разум, а не с емоция и на парче. Това е. При господин Божков думата имахме аз, той и Орманджиев. Заформи се перфектен екип тогава и дойдоха успехите. После Ферарио Спасов доразви отбора, а Йешич го пое наготово и изведе ЦСКА до международните победи.
 
В новият ви договор с ЕНППИ имате ли предишната клауза за разтрогване на договора, ако ЦСКА ви поиска за треньор?
- Не искам никакви спекулации по този въпрос, защото ЦСКА си има треньор. Той трябва да работи спокойно и всички, които обичаме отбора, трябва да му го осигурим. Винаги съм казвал, че ако ме поиска ЦСКА, ще се върна с 200 километра в час. Но това ще е само ако нещо не се е получило, което не вярвам да се случи скоро. В тази връзка ме хвана яд за отстраняването на Любо Пенев. Щяхме да станем шампиони с него на пейката. Трябваше да го оставят да довърши работата си. Той знае за какво става въпрос 8 този клуб. Влага сърцето и душата си в него като мен. Изключително кадърен треньор. Това е истината.

„Тема спорт”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки