УАДА подкрепи решението на МОК за изхвърлянето на руския олимпийски комитет

Международният олимпийски комитет е взел информирано решение

УАДА подкрепи решението на МОК за изхвърлянето на руския олимпийски комитет

 Световната агенция за борба с допинга (WADA) подкрепи Международния олимпийски комитет (МОК) в решението му да изхвърли руския олимпийски комитет от предстоящите зимни олимпийски игри. 

 
МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади. Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.
 
 
"Световната антидопингова агенция смята, че МОК е взел информирано решение за санкциониране на Русия за участието си в манипулиране на процеса по допинг контрол преди, по време и след 2014 г., заяви сър Крейг Рийди, президент на Световната антидопингова агенция. 
"Агенцията също така приветства решението за въвеждането на определи критерии за включването на руските спортисти, които да могат да участват на зимните олимпийски игри под неутрален флаг", допълни Рийди. "Това трябва да се докаже, че тези спортисти не са били замесени в институционализирана схемата и са били тествани коректно за наличието на допинг", каза още Рийди.
 
 
"WADA е убедена, че решението на МОК очертава подходящ път напред за Пьончан 2018 г.", каза Оливие Нигли, генерален директор на WADA. "Агенцията също така е уверена, че в бъдеще, ще бъде по-добре подготвена да се справа с такива обстоятелства на несъответствие", допълни той. 
 
 
От олимпиадата през следващта година са отстранени символите и представителите на руската държава - знамето й, химнът, националните символи по униформите, служителите от спортната система. По един или друг начин са наказани всички официални лица, представлявали Русия като държава на игрите. За знамето и химна се говореше отдавна, но в Русия явно не са очаквали да бъдат наказани толкова сериозно именно представители на държавата, изтъква всекидневникът.
 
Русия може да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана. На практика обаче няма време за това. Олимпиадата в Пьончан стартира на 9 февруари, отбелязва "Известия".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки