Заги: Искам да спечеля трофей в България и като треньор

"Европейският съюз изигра лоша шега на страната по отношение на чужденците"

Заги: Искам да спечеля трофей в България и като треньор

Дни след като Славия елиминира Етър на четвъртфиналите за купата, старши треньорът на тима Златомир Загорчим се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт". Сръбският наставник на белите, които ще зимуват на 8-о място, направи равносметка на представянето на отбора през есенния дял.

Г-н Загорчич, Слабия приключи годината с класиране на полуфинал за Купата на България. Каква е оценката ви за есенния дял?

- Горе-долу съм доволен. Повече от играта, отколкото от резултатите. Имаме липса на точки спрямо играта, която показвахме в мачовете в първенството. Хубаво е, че за купата успяхме да се класираме за полуфиналите. Изиграхме силен двубой с Етър и затова не приемам техните претенции към съдията.

Къде видяхте най-много слабости в представянето на тима?
- И в защита, и в атака. Нещата се комплексни. В първенството много лесно получавахме голове. Отделно, изпускахме с лека ръка положения. Има да работим и в двете посоки. След деветия кръг направихме поредица от хубави резултати и тръгнахме нагоре. Направихме и доста равенства, след като повеждахме и в даден момент от мача губехме концентрация Надявам се, че през пролетта ще сме по-спокойни и с по-голямо самочувствие.

Седемте точки разлика от шестия Верея много или малко са и какво ще преследвате през пролетта като класиране?
- Ще се опитаме да ги наваксаме. Ще дадем всичко от себе си в оставащите шест кръга. Има да се разиграват цели 18 точки, а ние през втората част от есенния дял взехме много повече точки, отколкото в началото. Така че съм оптимистично настроен.

Какво ще включва селекцията на Славия?
- Няма да е голяма. Трима-четирима нови максимум. Набелязали сме попълнения и чакаме да разтрогнат договорите си. А и много зависи от това дали ще продадем някой от настоящите ни играчи.

Имате ли претенции за съперник на полуфиналите за купата?
- Нямам. Каквото отреди жребият, това е. Два мача са и трябва да ги изиграем на високо ниво. Ще направим всичко възможно да се класираме на финал. Това ще е един голям успех за клуба. Мисля, че момчетата са готови за него.

Като играч у нас спечелихте две титли и една купа с Литекс. Готов ли сте за трофей и като треньор?
- Все още нямам такъв. Вярвам, че мога да спечеля трофей и като треньор, искам го. Ще се радвам, ако стане в България.
Ако не вярвах, нямаше да се захващам с тази работа. А и ако нямаш амбиции, не ставаш за нея. Дано някой ден в моята кариера да отида и в по-голям отбор.

Как оценявате престоя си в Славия като треньор и шанса, който ви се даде?
- Много съм доволен от обстановката в Славия и благодарен за шанса, който получих. Все пак играх доста време в България и съм запознат с почти всичко. Така че ми е много по-лесно.

Ако можехте да избирате, какво бихте предпочели - Цървена звезда или Партизан в Сърбия, или ЦСКА или Левски у нас?
- Говорим за много силни отбори и школи. За история и харизма. И в Сърбия, и в България всеки един треньор иска да води тези тимове.

Как си обяснявате факта, че Сърбия класира два отбора на елиминациите в Лига Европа - Звезда и Партизан, и националния тим на световното в Русия, а България е доста по-назад в това отношение?
- И Цървена звезда, и Партизан са много силни финансово. Да, имат дългове, но и нещо доста важно - развиват отлично школите си. Партизан доста често играе групова фаза и има опит в това отношение. Има много силни сръбски футболисти, които се подвизават в големи отбори навън. Това им дава самочувствие. В Сърбия школите са запазени - на Войводина, Партизан, Цървена звезда, Раднички Ниш... Разчита се страшно много на младите играчи и на работата с тях. Винаги излизат качествени попълнения, които от рано заиграват при мъжете и после ги продават за хубави пари. По този начин клубовете функционират финансово. Лоша шега на България изигра Европейският съюз и законът, че няма ограничение на футболистите с европейски паспорти. За един клуб винаги е по-лесно да си вземе готов играч от чужбина, отколкото да си направи такъв. Да си го отгледа. От там идват всички проблеми, а това удря и по националния отбор. В тази връзка много ми се иска да видя пак ЦСКА в евротурнирите, защото те разчитат на български играчи. Видяхте Ботев Пловдив какво направиха в Лига Европа този сезон.

Може ли Сърбия да излезе от групата си с Бразилия, Коста Рика и Швейцария за световното?
- Винаги има изненади, не се знае. Сърбия има много силни футболисти, така че всичко е възможно.

Първо обаче трябва да си сложат селекционер на националния отбор...
- По принцип и Кръстаич, който беше много качествен играч и в момента се води временен селекционер, може да води тима. Какво му е?! Може да постигне голям успех и като треньор. Знаем каква кариера направи в Шалке 04.
Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Венци Стефанов: Как да съм доволен? Изравниха ни в самия край!

Президентът на Славия не бе никак доволен

Загорчич: Доволен съм от играта и момчетата, макар че не победихме

Треньорът на Славия изрази задоволството си от представянето срещу Ботев (Пловдив)

Славия без Томбак и Добрев за мача с ЦСКА 1948

И двамата имат проблеми

Официално: Славия обяви привличането одобрения след проби Николай Христов

Българинът си спечели трансфер при "белите"

Венци Стефанов: Няма да спираме Вуцов при добра оферта

"Смятам, че има феърплей в първенството", обяви босът на Славия

Носител на Купата с Левски влиза в щаба на Загорчич

Михайло Шейкероски вече е в София

Славия си набеляза вратаря на Марек при продажба на Вуцов

Младият страж има впечатляващите 13 "сухи" мрежи през сезона във Втора лига

Славия си връща дуо от ЦСКА 1948 през зимата

Ради Кирилов и Емил Виячки ще акостират вероятно отново при "белите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки