Една легенда се завърна! Академик пак е в "А" група след 28 години! (видео)

"Студентите" спряха Гочето и Несебър с 2:1 на баража в Стара Загора.

Една легенда се завърна! Академик пак е в "А" група след 28 години! (видео)

Академик е последният отбор присъединил се към 16-те елитни състава, които през следващия сезон ще мерят сили в първенството на „А” група. „Студентите” надделяха над съперника си от Източната „Б” група с 2:1, с което отказаха „делфините” от шанса да играят във футболния елит на България.

 
Академик ще играе в „А” група за първи път от 1982 г. насам, докато за наставникът на Несебър Георги Василев това е втори пореден загубен бараж за влизане в елита. С постижението си Академик стана петият столичен тим, който ще играе в "А" група.
 
През първото полувреме на срещата имаше изобилие от всички аспекти на футболната игра. Мокрият терен в Стара Загора доведе до неприятен инцидент в десетата минута след началото на срещата. Вратарят на Академик Калоян Михайлов получи зверско счупване на крака си след единоборство с Венцислав Христов от Несебър. Михайлов бе изнесен на носилка, като впоследствие стана ясно, че той е с две фрактури на подбедрената кост.
 
Побеснял от случилото се наставникът на „студентите” Семир Селимински насочи гнева си срещу резервната скамейка на Несебър и треньорския щаб на противниковия отбор. За невъздържаното си поведение той бе отстранен от терена.
Академик взе частично утешение за тежката травма на Михайлов в 22-ата минута, след като голмайсторът Николай Божов изпълни перфектно пряк свободен удар от далечно разстояние, с който проби вратата на Несебър за 1:0. Авансът на Академик просъществува по-малко от пет минути. Борислав Иванов върна гола след добър индивидуален пробив и техничен удар над резервния вратар на „студентите” Мариян Петров.
 
Изравнителният гол на смути представителите на Западната „Б” група, които отвърнаха на удара 60 секунди по-късно. Академик получи правото да изпълни дузпа, след като вратарят на Несебър препъна Будинов в наказателното си поле. Зад топката застана Божов, който с безпощаден удар опъна мрежата на Несебър за 2:1.
 
Логично след това последваха силни изключително силни минути за „делфините”, който редяха пропуск след пропуск пред вратата на Академик. Стойков стреля опасно от пряк свободен удар, а той бе последван и от греда, след изстрел с глава на Любомир Николов. Сценарият последва същия развой и през второто полувреме. Играчите в сини екипи отчаяно търсеха изравнителния гол, който за малко не бе реализиран от Иванов.
 
Постепенно напрежението и забързаността в играта на Несебър утихна и това позволи на Академик отново да погледне към гола. Николай Божов нацели напречната греда с техничен прехвърлящ удар, а при добавката лошият късмет споходи и Аесс, който не успя да се разпише в опразнената врата. В последните 20 минути на срещата Несебър неистово притискаше съперника си с всякакви прийоми, но „студентите” успяваха да парират акциите на съперника си.
 
„Студентите” останаха с човек по-малко, след като голмайсторът Божов получи втори жълт и съответно червен картон за разкарване на топката. В наближаването на последния съдийски сигнал Несебър всячески търсеше гола, но към края на мача действията на футболистите на Георги Василев бяха по-скоро хаотични. Академик успя да устиска до края на четирите минути добавено време и след последния съдийски сигнал узакони участието си в "А' група.
 

 

БФС извади отбор от София-изток

Пирдоп приключва с областната група

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки