Пифа: ЦСКА вече има много добър облик

До две години академията на клуба ще е с ниво над другите

Пифа: ЦСКА вече има много добър облик
Ивайло Петров-Пифа се завърна в ЦСКА на 16 януари. Той беше назначен за треньор на част от вратарите в школата - от 15 до 19-годишна възраст. В интервю за "Тема спорт" Пифа сподели първите си впечатления от работата в ДЮШ. Петров посочи и откъде се учи най-много в професията си.
 
- Г-н Петров, какви са първите ви впечатления от вратарите и цялостната организация в школата?
 
- Виждам, че в академията се работи на професионално ниво и до година-две ще е пред всички останали в България, и то със съществена разлика. Обръща се голямо внимание на всяко дете, условията са добри, мачовете се играят на хубави терени. Тепърва ще се подобрява и базата, известно е какви са плановете на ръководството. Директорът на академията Стефан Яръмов знае перфектно как да развива процеса, той е доказан през годините и съм сигурен, че ще успее. Яръмов обръща специално внимание на всяко дете и треньор, отношението му е страхотно.
 
- Какво е мнението ви за вратарите, които тренирате?
 
- Искам така да ги подготвя така, че до година-две вече да играят в мъжки отбори. Наскоро си говорих с бате Сашо Манов, че школата на ЦСКА доста рядко е давала вратари за първия отбор. Това ме амбицира страшно много да приложа знанията си и в кратки срокове момче от школата да заиграе редовно в представителния тим. Това е основната цел, която съм си поставил.
 
- В момента с отбора тренира вратар от школата - Слави Петров, има ли шансове да се наложи в ЦСКА?
 
- Имам впечатления от него още от престоя ни с Ицо Янев u Манчев като наставници. Тогава тренираше с първия отбор. Слави е добър вратар и му предричам светло бъдеще, стига да не залитне по пътя. Знаете, че младите малко като ги вдигнат и им се обажда Звезделин. Завъртат им се главите и това е провалило доста играчи. Така че Слави трябва да внимава. Той се отличава с това, че умее да играе еднакво добре и с десния, и с левия крак - рядкост за полеви футболисти, а какво остава за вратар. Харесва ми също, че внася спокойствие в защитата, има добра комуникация с играчите пред него. Определено има качества, отделен е въпросът дали ще ги развие.
 
- Георги Велинов вече помага с тренировките на вратарите в първия отбор, вие ще потърсите ли помощ от него и за школата?
 
- Разбира се. Велинов е светило за ЦСКА, който е играл в някои от най-големите мачове в историята на клуба. Ще работя задължително с него, след като се върне от Испания.
 
- Откъде се учите в треньорската професия? Кои клубове използвате като образец за работа с вратарите?
 
- Постоянно гледам тренировки на други отбори. 60% от обучението ми идва от Латинска Америка. Да не забравяме и балканския периметър, който също има добри школи за вратари. Мога да дам пример с турските отбори, от които научих много.
 
- Какво е мнението ви за основните вратари на ЦСКА - Черниаускас и Китанов?
 
- Най-нормалното нещо е да кажа, че имам добро мнение и щом са в ЦСКА, значи го заслужават. Въпросът е да не ги хваща един опасен синдром - да си много силен вратар в по-скромен тим, а като отидеш в гранд, да не можеш да привикнеш. Мисля, че има израстване и при двамата в последните месеци.
 
- Играта с крака като че ли е големият проблем и на двамата?
 
- Да, имат трудности в този елемент. Вратар без слабости няма. При мен например бяха центриранията в наказателното поле. Не мога да кажа, че вратарите са ни перфектни, но са добри. Важното е да имат желание да се подобряват постоянно.
 
- Гледахте ли контролите на ЦСКА в Испания? Какво ви прави впечатление в играта на отбора?
 
- Гледах и двете срещи - с китайците и Динамо Киев. Аз съм го казал, че ЦСКА е шампион този сезон и представянето на отбора в последните месеци не спира да показва, че това ще стане факт. ЦСКА вече има облик, и то доста добър. Хареса ми много лицето на отбора в двете контроли, а и преди това при победите над Лудогорец. Доста неща са подобрени и това ме прави голям оптимист за бъдещето.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки