„Левски” с 20-годишен терор над „Ботев”

"Канарчетата" са в серия от 18 загуби в София

„Левски” с 20-годишен терор над „Ботев”

Съперничеството между Левски и Ботев (Пд) е едно от най-старите и ожесточените в България.

Историята помни огромен брой легендарни мачове между двата тима, а когато те се срещат, почти никога не е скучно.

Затова винаги се грижат и привърженици на двата клуба. Между тях има огромна омраза, особено от пловдивска страна. За доста от феновете на „канарчетата" левскарите са по-голям враг дори от Локо Пд.

В момента в това дерби е налице уникална серия. Тя е в ход вече повече от 20 години.Толкова изминаха, откакто Ботев за последно успя да не загуби от Левски на софийска земя.

Това се случи през сезон 1996/97. Тогава на 30 май „канарчетата" биха Левски с 1:0 с гол на Марин Бакалов и асистенция на Димитър Телкийски.

Двубоят обаче тогава не се игра на „Георги Аспарухов", а на стадион „Васил Левски". След този мач Ботев дойде 18 пъти в София за сблъсък срещу Левски и загуби 18 пъти при голова разлика 58:7 за „сините”.

Серията от 18 последователни победи на столичани над „канарчетата" в София започна през далечната вече 1998 година. Куриозното е, че това (с 1:0 на 21 март 1998 година) доведе до оставка на треньора на домакините - Стефан Грозданов.

Спорно бе и дали при попадението, реализирано от тогавашния централен нападател на Левски Илиян Симеонов, топката премина голлинията. Оттогава „сините" печелят убедително и задължително минимум с два гола разлика.

Сред мачовете имаше и два разгрома с 6:0, един с 5:0 и един с 6:2. Едва през последните години на Левски му стана по-трудно и започна да побеждава по-минимално, пише „Меридиан мач”.

Ботев бе най-близо до прекъсване на негативната си серия през есента на 2014 година. Двубоят тогава се игра пред празни трибуни, тъй като Левски бе наказан. „Канарчетата", водени от Вили Вуцов, поведоха в резултата на „Герена" с 1:0 с гол на Цветелин Чунчуков.

След почивката обаче с попадения на Владимир Гаджев и Луис Педро (в последната атака за мача) Левски изтръгна победата с 2:1.

Другите два отбора, които са падали най-много пъти поред при визити на „сините", са Сливен и Локомотив (Пд) - 16 последователни мача. „Войводите" губят неизменно от 21 юни 1981 година насам, като серията не е приключила и остава открита. „Смърфовете" пък падаха от август 1993-а до април 2010 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки