Кирил Ивков: Ще е жалко, ако Левски не се класира за Европа

Мисля, че ще има сериозни инжекции към Верея за мача в неделя, заяви синята легенда

Кирил Ивков: Ще е жалко, ако Левски не се класира за Европа
Легендата на Левски Кирил Ивков коментира последните събития около сините. Членът на Надзорния съвет на клуба сподели мнението си пред "Тема Спорт" след загубата от ЦСКА с 2:3. Бившият футболист на Левски и националния отбор заяви, че възпитаниците на Делио Роси трябва на всяка цена да запазят третата позиция и след това да победят в баража, за да се класират за евротурнирите. Ето какво още каза Кирил Ивков.
 
Г-н Ивков, Левски загуби от ЦСКА, но въпреки поражението могат ли да се извадят някакви позитиви, като се има предвид, че сините играха с млади футболисти и играчи, които получаваха по-малко шанс досега през сезона?
 
- Позитивното е, че младите момчета играха с хъс, защото отборът бе много осакатен без толкова много титуляри. Не знам дали и Делио Роси не ги запази за следващия мач, защото срещу ЦСКА не се знае как ще завърши двубоят. За по-сигурно ги остави извън състава. 
 
- Юношите Папазов и Юруков като че ли започнаха плахо, но постепенно заиграха добре. На какво мнение сте за представянето им?
 
- Нормално бе, че ще има сериозно напрежение при тях. Все пак играеш срещу ЦСКА. Но от това, което видях до края на мача, смятам, че момчетата си свършиха работата. Не играеш срещу някой провинциален отбор, а срещу ЦСКА и не мога тях да ги виня. Защото няколко футболисти играха под всякакво ниво. Един от тях бе Прохазка. Още се питам как опитен футболист като него може да позволи противника срещу него да създаде положения колкото пъти тръгна от неговата зона. А и защо Делио Роси, след като видя първото полувреме, че никой не му помага, не взе мерки? Не искам да го обвинявам, но трябваше, след като топката е в играч на ЦСКА, да се върне халфът и да го подсигури. А и неумението ни пред гола изигра роля. По каква работа бе на терена толкова време и синът на големия футболист Ривалдо? След като имаме двама централни нападатели и ги пазим. За какво? И двамата ли ще играят срещу Верея?
 
- Как видяхте представянето на отбора в защита, след като единственият титуляр на тази позиция бе Иван Горанов?
 
- Да, и Горанов игра най-добре. При едното попадение Белаид изби с глава, а след това ритна топката нависоко и оттам дойде и попадението за ЦСКА. Този мач можехме да го изиграем спокойно и вече да сме го забравили. Трябваше Левски да направи равенство, както направиха Лудогорец и Берое, и последният мач щеше да е без значение.
 
- Споменахте Ривалдиньо. Какво бе грешното в играта на Левски в атака?
 
- За мен грешното бе, че почти цял сезон играем защитно, дори и на „Герена". Тръгваме да бием ЦСКА в последните минути и оттам дойдоха белите. Това не мога да го разбера. Това са елементарни неща, които се знаят и от децата, а го правят футболисти на Левски. Завършваш наравно, защото не знаеш как ще завърши другият мач и в никакъв случай недей да губиш. През първото полувреме единственият ни удар към вратата на Черниаускас бе попадението на Паулиньо, и то след извеждащ пас на капитана на армейците Чорбаджийски.
 
- Единственият светъл лъч в състава на Делио Роси като че ли е Паулиньо. Намери ли Левски най-накрая така желаното крило?
 
- За мен той е най-добрата покупка на Левски от доста години. В последните 5-6 години минаха сигурно 60 души. Някой да ви е направил впечатление? Прекрасно момче. Пробива много добре на фланга, но след това пред вратата чака и няма с кого да комбинира. Срещу ЦСКА трябваше да влезе Костов, за да започне да се търси топката. Шапка му свалям на него, защото преди два мача бе извън групата и изведнъж го пускат да играе. Намери сили и доказа, че не трябва да бъде на пейката.
 
- Тежи ли все още на футболистите драматично загубения финал за Купата от Славия?
 
- За какво да тежи? Случило се е и няма връщане назад. Втори мач със Славия няма. Играеш с ЦСКА и имаш достатъчна мотивация.
 
- Задава се нов решаващ двубой с Верея. Колко труден мач очаква Левски в Стара Загора?
 
- Верея е отбор, който няма кой знае какви претенции, но играят грамотно. Мисля, че ще има и сериозни инжекции за този мач към заралии.
 
- При положителна развръзка ще се играе нов бараж за евротурнирите. Кой измежду Черно море и Локомотив Пловдив е по-преодолимият съперник за сините?
 
- Лично аз се притеснявам повече от Черно море, защото Илиан Илиев съумя в най-решаващите моменти да постигне за тима си добра спортна форма и моряците играят много хубав футбол. За мен по-преодолим съперник, ако се победи Верея, е Локомотив Пловдив, защото там нещата не са кой знае колко сериозни. Отборът им е пълен с чужденци, които все още не са се сработили добре. Ще бъде жалко, ако Левски не успее да се класира за евротурнирите. Да излезе от тройката без купа и без нищо... И то срещу не кой знае какви отбори - Славия, български момчета, бориха се, но вместо да им вкараме два-три гола...
 
- Да погледнем към новия сезон. Ръководството за пореден път застана зад Делио Роси. Каква селекция трябва да се направи? На какви позиции са необходими попълнения?
 
- Разбира се, че има нужда от нови попълнения. Но трябва да се спре практиката да се взимат свободни агенти. Има два-три поста, за които трябва да се седне и мисли още отсега, а не в последния момент. Защото пак ще се закъснее и добрите играчи ще са си намерили отбори, ще започнат да се търсят свободни агенти и затова сме на това дередже. Не знам какво ще се случва. Ръководството застана зад Делио Роси. Трябва ли да остава или не? За мен, ако не успее да задържи третото място, е 50/50 дали ще остане, или ще си тръгне.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки