Камата: В САЩ бяхме сигурни, че ще победим Германия и Аржентина

„За мен съдията Киню ще бъде проклет и никога няма да му простя, докато е жив“, каза Стоичков за рефера от полуфинала с Италия

Камата: В САЩ бяхме сигурни, че ще победим Германия и Аржентина

Въпреки че изминаха почти 24 години, откакто България загуби с 2-1 от Италия в полуфинала на световното първенство в САЩ 94, говорейки за арбитъра на тази среща Жоел Киню, легендарният Христо Стоичков изглежда, че все още не му е простил.

"Никога няма да простя на французина, докато той е жив. За мен винаги ще бъде проклет", споделя Камата в интервю за "Hoylosangeles", цитирано от „24 часа“.

Според бившата звезда на "Барселона" съдията Киню не е отсъдил две дузпи за България през второто полувреме на срещата. Дузпи, които можеха да обърнат развоя на мача и да пратят българите на финал.

"Откъдето гледах се видя, че има нарушения. Той продължава да казва, че няма. Аз продължавам да твърдя, че имаше две дузпи, кристални при това", заяви коментаторът на "Унивисион".

Стоичков смята, че не е случайно, че Киню е назначен да води мача, тъй като организаторите искали да се уверят, че Италия ще достигне финала. За него, реферът е отишъл с ясната цел да си отмъсти за загубата на родната му Франция от България през 1993, която изхвърля французите от световното.

"Беше много трудно да се измъкнем", коментира Христо.

Все пак, въпреки горчивината от елиминацията срещу италианците, бившата звезда на "Барселона" си спомня с умиление своето първо световно първенство и сензационното представяне на България.

В предишните си пет участия на световно първенство българите не могат да спечелят нито един мач от 16 опита. Да бъдат на крачка от финала не е била целта, която България е имала преди американското лято.

"Целта беше да спечелим един мач", споделя Христо Стоичков.

В началото изглеждаше, че и това световно ще е същото. В първия мач от група "D" България е победена от Нигерия с 3-0. Но след това българите надделяват над Гърция с  4-0. В последния мач от групата България печели с 2:0 срещу Аржентина. Часове преди мача "албиселесте" научават, че техният капитан Диего Армандо Марадона няма да играе, защото е дал положителна проба за забранени вещества.

Стоичков смята, че резултатът щеше да е същият, с Марадона или без.

"С него или без него България не можеше да загуби, това ми беше много ясно. И 10 човека на име Диего Марадона да бяха играли нямаше да загубим. Имахме голямо самочувствие... трябваше да преминем групата."

Като втори в своята група българите ще трябва да се изправят срещу първия в група "Е" - Мексико. След като са преминали "Групата на смъртта" южноамериканците са фаворити. Смятало се е, че голямата жега и солидната подкрепа от трибуните ще бъдат двата ключови фактора, които ще помогнат на ацтеките да стигнат до победата.

"Топлината беше толкова за тях, колкото и за нас. Мексико мислеше, че ще спечели, защото е пред своя публика. Обществеността обаче не играе на терена", каза Стоичков.

"Това беше спорният мач. Нападахме и се защитавахме, знаейки, че Мексико е опасен отбор. Но и това не ни изплаши да играем срещу тях. "

В шестата минута, в една вълнуваща контраатака, Стоичков нахлува в наказателното поле и успява да преодолее вратаря Хорхе Кампос с невероятен изстрел в горния ъгъл, за да вкара един от най-красивите голове в историята на световните първенства.

"Това е гол, който всеки нападател иска да отбележи", споделя Камата.

След 1-1 в редовното време България побеждава Мексико с дузпи, за да стигне до първия си четвъртфинал в историята. Там те ще станат "убийци на гиганти" след като отстраняват действащия шампион Германия, побеждавайки го 2:1.

Стоичков отбелязва, че отборът не се съмнявал, че могат да учудят германците, защото нивото им е под въпрос. "Германия не беше много голяма сила. Имахме двама играчи, които играеха в Бундеслигата - Петър Хубчев и Йордан Лечков, които ми казаха, че ще спечелим този мач. Те бяха много уверени, защото познават германския футбол", споделя Ицо.

Въпреки че не достига финала в Калифорния, за да се изправи срещу Бразилия, Стоичков е напуснал САЩ, изпълнен с гордост.

Не само, че една малка страна като България беше сред четирите най-добри отбора в света, но и той спечели "Златната обувка" за голмайстор на турнира (с 6 гола). Това беше доста изобилна реколта за отбор, който никога не бе виждал резултат в тяхна полза.

"Всички тимове искаха да бъдат в нашата позиция и да са сред първите четири в света. Вижте колко отбора има и много не могат да го направят", завърши Стоичков.

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки