Още една асоциация скочи срещу гласените промени в Закона за хазарта!

Експертите на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) обясниха защо те не трябва да се приемат, предлагат обществен дебат

Още една асоциация скочи срещу гласените промени в Закона за хазарта!

Все повече стават гласовете в обществото против внесения от Валери Симеонов и колегите му от НФСБ проектозакон за промени в Закона за хазарта. С декларация по въпроса излезе и авторитетната Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА). Нейните експерти категорично оборват мотивите на вносителите и призовават да се проведе обществен дебат по въпроса.

От БАКА са категорични, че приемането на промените и забраната за реклама на хазарт ще доведе до тежки последствия за спортните клубове и медиите. "С добавянето на думите „и непряка“ в ал. 1 на чл. 10 на Закона за хазарта не само би довело до невъзможност хазартните оператори да рекламират в медии и да бъдат спонсори на спортни клубове, събития и културни прояви, което според самите вносители на законопроекта не би било в обществен интерес, но и ще бъде в пряка колизия с текстове от
Закона за хазарта, които продължават своето действие, а именно – чл.10, ал.2, т.1, т.2 и т.4, както и чл.10, ал.5 и свързаните с тези текстове административнонаказателни разпоредби в Закона за хазарта - от една страна законът ще забранява пряката и непряката реклама, а от друга страна ще се допуска обявяването на наименованията на игрите, търговската марка на организатора и тегленията на тиражите. С оглед на гореизложеното предлагаме предвидените промени в ал. 1 на чл. 10 от
Закона за хазарта за отпаднат, а волята на вносителите за ограничаване на рекламата на хазарт сред малолетни и непълнолетни да се постигне чрез добавяне на текст в Закона за здравето по модела на чл.55, ал.3 от Закона за здравето".

Експертите на БАКА считат още, че и в настоящия Закон за хазарта са предвидени необходимите мерки за това да не се допусне заблуда у гражданите, че "с участието в хазартни игри ще могат да решат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби“. Нещо което е забранено и в сега действащия чл. 10, ал. 1 от Закона за хазарта.

 

"С други думи, основният проблем е в правоприлагането и липсата на достатъчно ефективни механизми съществуващото ограничение да бъде приложено към нарушителите на забраната. А предложеният законопроект също не създава законови гаранции, че ограниченията в областта на рекламата на хазартната дейност ще доведат до ефективното им прилагане. Нещо повече – мотивите към Законопроекта за хазарта №854-01-40/11.05.2018 , в този им вид не обосновават защо следва да бъдат отменени съществуващи законови текстове за ограничена реклама на хазартната дейност и за саморегулацията в областта на рекламата. В общата правна европейска рамка изпълнението на Стратегията за по-добра регулация става все по-актуално в работата на Европейската комисия и на националните регулатори в страните-членки. Това позиционира само- и ко-регулацията като важен елемент от общата по-добра регулация в Европа. За целта се предвижда, когато се обсъждат възможни решения за
изпълнение на политиките в една или друга обществена сфера, да се прилагат както регулаторни, така и добре конструирани не-регулаторни механизми.
Настоящата редакция на чл.10, ал.6 на Закона за хазарта е израз на модела на ко-регулация в рекламата, който бе въведен още през 2010 г. - в процеса на транспониране на Директивата за аудио-визуални медийни услуги (ДАВМУ) в Закона за радио и телевизия (чл. 73и чл.126 г). Този модел показа положителни практически резултати и разширяването му в специалните закони, какъвто е Законът за хазарта, осигурява разширяване на обхвата на приложение на общоприетите етични правила не само в електронните медии, но и във всички останали канали на комуникация, като външна реклама, печат, интернет и пр", се казва в становището.

От БАКА предлагат "да се инициира и проведе обществен дебат с участниците на пазара на реклама за необходимостта от промяна на настоящата регулаторна рамка в областта на хазартните игри, като Българската асоциация на комуникационните агенции е готова да предостави специалисти с богат опит, които да помогнат за намирането на онази конструкция, която максимално добре да защити обществения интерес".

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

Нургюл Салимова с нова победа в Рейкявик

Вижте подробности

Манол Иванов: Надявам се, че заедно ще променим нещата

Вижте какво заяви кандидатът за президент на БФС

Делегатите отсвириха екипа на Бербатов

Вижте подробности

Разкритие: Агенти на ДАНС следят Конгреса

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки