Невиждано в БГ футбола: Битката за титлата е в ръцете на чужденци

Тотален обрат от преди година

Невиждано в БГ футбола: Битката за титлата е в ръцете на чужденци

Лудогорец и ЦСКА последваха модата, наложена от Левски. Това с дяволита усмивка на лице обяви в петък изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов. Той визираше факта, че „орлите" и „червените" назначиха треньори от чужбина, какъвто на „Герена" имат още от миналия сезон - Делио Роси. С италианеца „сините" стигнаха с мъка до третото място, загубиха финал за Купата на България от Славия и трябваше да печелят мястото си в евротурнирите с бараж. Не може да се отрече обаче, че в края на сезона Левски играе ше доста по-добре в сравнение с началото.

 

Няма да коментираме мотивите на „Армията" и в Разград за треньорс ките рокади, докарали легионери начело на ЦСКА и Лудогорец - съответно сърбина Нестор Ел Маестро и бразилеца Паупо Аутуори. Ще акцентираме върху това, че за първи път в историята на БГ футбола трите клуба, който финишираха на позиции за медали през миналия сезон, и сега ще са основни претенденти за титлата, са водени от легионери.
Това е прецедент в историята и реално е коренна промяна в политиката на Левски, ЦСКА и Лудогорец. Същите три клуба стартираха миналата кампания с български треньори начело - Ники Митов на „сините", Стамен Белчев водеше ЦСКА, а Георги Дерменджиев Лудогорец.
Сега битката за титлата ще е в ръцете на треньори, които са от съвсем различни школи, а това предполага много непредвидим изход.
Делио Роси вече показа и добри, и лоши качества, но на „Герена" решиха да му дадат шанс и през новия сезон.

 

Нестор Ел Маестро е наглед непознато име, но визитката му показва, че е от младата гвардия треньори, които спазват последните модни тенденции в професията. Той е сърбин, а това предполага, че ще се адаптира бързо към ситуацията в родния футбол. При Пауло Аутуори нещата са напълно различни. Той е именит опитен треньор, който има ясно изразена стратегия, която със сигурност ще приложи и в Разград. Това, че е бразилец има и добра, и лоша страна. Аутуори със сигурност е правилен избор, като се има предвид, че гръбнакът на Лудогорец е съставен от негови сънародници, а „орлите" винаги са залагали на техника и атака, а това е нещо любимо на всички в Бразилия. Проблемът може да дойде от факта, че Аутуори ще се нуждае от повече време за адаптация, защото има огромна разлика от футбола, който се практикува у нас и този в Латинска Америка.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки