Препоръките на някои държави към феновете, които ще посетят Мондиала

Шампионатът с участието на отбори от 32 страни започва в Русия на 14 юни

Препоръките на някои държави към феновете, които ще посетят Мондиала

Чуждестранните фенове, заминаващи за световното първенство по футбол в Русия, не бива да доближават Чеченската република и границата със сепаратистки Донбас в Украйна. По-добре е да не разговарят в Русия за гейове и да не предизвикват руските патриоти. Това са част от препоръките, отправяни в САЩ, Великобритания и Украйна към запалянковците от тези "страни, чиито отношения с Москва се изостриха", пише вестник "Новая газета".

Шампионатът с участието на отбори от 32 страни започва в Русия на 14 юни. Над половината билети са купени от чужденци, съобщи говорител на ФИФА, цитиран в руското опозиционно издание.

Чрез сайта на организацията са продадени вече над 2 милиона билети. Най-много гости се очакват от САЩ, където са купени почти 87 000.

Бразилците са купили към 72 хил. билета за турнира, колумбийците - 64 хиляди. По 60 хил. са купени в Германия, Мексико и Аржентина. По данни от медиите в Русия ще пристигнат около 100 хиляди фенове от Китай и само 10 хиляди от Великобритания.

Два месеца преди началото на Световното първенство Белият дом посъветва американците "добре да помислят", преди да заминат за шампионата в Русия, тъй като с оглед намаления брой дипломати заради взаимните санкции американските консулства нямат възможност пълноценно да подпомагат през това време своите граждани.

"Независимо от масираната русофобска кампания във водещи американски медии, а може би и благодарение на нея, интересът към страната ни расте. Американците искат да видят с очите си как всъщност изглеждат нещата в Русия", цитира вестникът коментар на руското посолство в САЩ.

Британският външен министър Борис Джонсън сравни през март Световното в Русия с олимпиадата от 1936 г. в хитлерова Германия. Според него "Путин ще използва спортното събитие, за да се прослави", но не бива да се наказват заради това британските фенове и националите, отбелязва "Новая газета".

В справочник за британските запалянковци, издаден от външното министерство, се препоръчва туристите да избягват посещения в Чечения, Ингушетия и Дагестан - кавказки републики на Русия, да не доближават и границите с проруските сепаратистки региони на Украйна, където продължават военни действия.

По-добре е британците да не се качват в кола с непознати, да не носят със себе си всичките си ценности и да научат няколко израза на руски. Отделено е "специално внимание на подготовката на феновете хомосексуалисти". От 2013 г. в Русия е забранена пропагандата на "нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни, включително разговорите по проблемите с хомосексуализма, което де факто забранява публично да се демонстрират правата на ЛГБТ-общността, посочва британското министерство.

"Великобритания за жалост е подготвила много инструкции как британските фенове да употребяват алкохолни напитки по време на Световното по футбол, отбелязвайки, че е по-добре да не се състезават в това отношение с руснаците", цитира всекидневникът изявление на Мария Захарова, говорителка на руската дипломация.

По данни на "Таймс" британската полиция е отправила към местните фенове, заминаващи за Русия, молба да се въздържат от провокации с оглед "високите патриотични чувства" сред руското население, добавя "Новая газета".

Украинското външно министерство пък "настойчиво е препоръчало" на гражданите да не посещават шампионата в Русия поради "сериозни заплахи за личната им сигурност".

"Руските силови структури и наказателните органи" задържат украинци, обвиняват ги в шпионаж или тероризъм. Властите във федерацията "извършват и други провокационни действия" спрямо украинци, ограничават и достъпа на консули и адвокати до задържаните, предупреждава Киев.

Украинската радиотелевизионна компания няма да излъчва Световното, а във Върховната рада е внесен и законопроект за забрана на телевизионни предавания от турнира, за "да не се допуска държавата агресор да бъде популяризирана в Украйна".

По данни на ФИФА украински граждани са купили до момента близо 5000 билета за мачовете в Русия.

Междувременно в Аржентина излезе наръчник със съвети за държавни служители, футболисти и журналисти, заминаващи за Русия. Има и препоръки как да се харесат на руските момичета - да бъдат чистоплътни, да се обличат добре, да използват приятен одеколон или парфюм. Освен това авторите съветват аржентинските мъже "да не задават глупави въпроси за секса".

Властите обаче събрали справочниците и ги върнали, след като откъснали страниците с най-спорните съвети, цитира вестникът аржентинското издание "Хугада финансиера". Аржентинци са поръчали досега 26 хиляди "фенски паспорта", с които могат да влязат в Русия без визи, добавя "Новая газета".

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки