Трансфер, който е по-скъп от Първа лига!

Лудогорец се превър­на в тотален хеге­мон не само на терена, но и на трансферния пазар

Трансфер, който е по-скъп от Първа лига!

Като че ли от нищото изскочи трансферът на Игор Пластун в Гент. Само че 3 милиона евро не са нищо, а нещо огромно, при по­ложение, че става дума за защитник на 27 години, кой­то не е дори в раз­ширения списък на Украйна.

Откакто Лудогорец продаде пър­вия си играч -Кайсара, през ля­тото на 2015 го­дина на Шалке, клубът се превър­на в тотален хеге­мон не само на терена, но и на трансферния пазар. „Орлите" имат продадени само четирима играчи, но пък на каква цена! От Шалке, Бордо, Аталанта и Гент в касата влизат 20 000 000 евро и това само затвърждава усещането, че ме­ниджмънтът на клуба действа на най-високо ниво и по този пазарен критерии.

Само продажбата на Кафу е за 7,5 милиона евро, кое­то е почти колкото всички трансфери на останалите от­бори за целия чети­ригодишен период. Тук дори влиза продажбата на Ас­приля в Ал Аин за 2,5 милиона евро. Всъщност тази сделка завършва Топ 5, в който така и няма про­дажба от столи­чен тим. Стран­но или не, но Славия бие ЦСКА и Левски по стой­ност на трансфери­те на талантите Петко Христов и Калоян Кръстев в Италия.   Според медиите на Апенините крайните су­ми се форми­рат след бонуси за опре­делени мачо­ве.

Още по-аб­сурдно за „червени" и „сини" изг­лежда, че са­мо последни­ят трансфер на Пластун е за по-голяма сума от всич­ките им про­дажби за въп­росния пери­од. Собственикът на „орлите" Кирил Домусчиев си из­действа статута пред клубовете от Западна Европа да прави сделки по начина, по който го правят Динамо Загреб или доскоро го вършеха Звезда, Партизан и Стяуа. Кандидат - купува­чите са дресирани, че искат ли футбо­лист от шампиони­те, не отиват с ми­сълта, че купуват щайга с ягоди или чувал с картофи.

Безспорно е, че създадената марка е основната причи­на „орлите" да про­дават толкова скъпо играчите. А за да се формира тя, на първо място фактор е участието на отбора в евро-турнирите с чети­рикратните силни представяния в Шампионската ли­га и Лига Европа. Ключов е и момен­тът, че разградчани не продават на всяка цена, а само ко­гато получат из­годна оферта. За развитието на от­бора е важна и по­литиката да се трансферират по един или макси­мум двама играчи на сезон, с което да се избегнат сътре­сения около съста­ва.

"Меридиан мач"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки