Михов: За първи път от 28 години имаме министър, който обръща внимание на футбола (ВИДЕО)

Специалистът приветства мерките срещу спортното хулиганство, Англия и Италия станали театри

Михов: За първи път от 28 години имаме министър, който обръща внимание на футбола (ВИДЕО)
„Много се забавихме вече – 28 години“. Така членът на Изпълкома на БФС Валентин Михов коментира по ТВ Европа поредното отсъствие на България от голям футболен форум. Той обаче е категоричен, че в момента спортът се развива, а с това ще дойдат и резултатите.
 
„Започнал съм напоследък много да говоря за Красен Кралев. Това беше първият човек, който закачи връзката с футбола. Футболът беше изолиран от държавата. И това беше заради закон от 1996 г., който задължи всички клубове да станат акционерни дружества. Генерална грешка“, заяви Михов.
 
Той разказа как навремето в началото на 90-те е бил решен въпросът в ЦСКА – със създаването на едно сдружение с нестопанска цел и отделно АД, което да го издържа. „Така държавата поддържа стадиона, а в края на годината ни иска 10% от приходите и тв правата“, разясни той схемата, която действа и в Европа.  
 
„Изграждането на собствена база не е практика – има едва няколко примера в света и държавата пак им помага. Да построиш стадион не е инвестиция, която може да има възвръщаемост. Министерството на спорта за първи път обръща внимание на футбола. Какво трябва да правим – стратегия. Какво пречи на всеки 10 години например да правим по една инвестиция?“, заяви Валентин Михов.
 
Той приветства инициативата за написването на нов закон за спортното хулиганство и по-строгите мерки на стадионите, които влизат в сила още от началото на родния футболен шампионат.  
 
„17 години говоря нуждата за мерки срещу футболното хулиганство. Така е навсякъде в Европа. Не влиза на стадиона нито един човек, който е наказан. Англия и Италия станаха театри!“, посочи той.
 
В разгара на световното, за което страната ни не се класира, специалистът изрази мнение, че в момента се намираме в криза на поколението и липса на хора, които реално да търсят талантите.
 
„Отсъствието на България от големи футболни форуми се дължи не на грешен модел, а на поколението. Вижте поколението от 94-та. Бяха намерени от кадърни хора, които търсеха тези футболисти и ги развиваха. Сега имаме ако не същите, то поне почти същите футболисти, но няма кой да ги търси“, заяви той.
 
В много детски отбори титуляри са не най-талантливите, а нечии отрочета, твърди Михов.
 
„Няма да споменавам имена на школи и треньори, но не винаги най-добрите играят. Нашите си юноши – това е най-евтината работна ръка. Навремето в школата на ЦСКА не сме взимали и лев от децата, а ако наше дете идеше да играе при големите, имаше премия и за треньора му от детско-юношеската школа“, спомня си спецът. 
 
Какво още каза Валентин Михов, вижте във видеото по-долу.
 
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки