ЧУДОТО Е ФАКТ! Хърватия е на финала! (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Шахматистите" обърнаха Англия и написаха история

ЧУДОТО Е ФАКТ! Хърватия е на финала! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хърватия и Франция ще спорят за титлата на Мондиал 2018!

Това стана факт, след като "шахматистите" се наложиха след продължения с 2:1 над Англия във втория полуфинален двубой на Световното в Русия.

Редовното време на драматичния мач приключи при резултат 1:1, но в 109-ата минута Марио Манджукич се превърна в герой за своите и ги прати на финала в неделя.

Той ще се проведе на същия този стадион "Лужники", който бе изпълнен до краен предел и в сряда вечер.

Точно 70 011 души изгледаха на живо трилъра в Москва, в който падна и най-бързият гол в историята на полуфиналите на световните първенства от 1958 г. насам.

Тогава Вава дава аванс на Бразилия срещу Франция още във втората минута, докато най-бързото попадение в тази фаза е дело на Арне Ниберг и е за Швеция срещу Унгария на полуфинал през далечната вече 1938 година.

Тази вечер пък Кийрън Трипиър изведе „трите лъва“ напред с прецизно изпълнение на пряк-свободен удар още в петата минута, което определено смути хърватите и до почивката те не успяха да намерят своя ритъм.


След паузата обаче „шахматистите“ определено надиграха британците, отправили само един точен удар за всичките 120 минути, а и чийто голмайстор Хари Кейн ще се запомни с няколко пропуска.

Най-фрапантните такива бяха в 30-ата минута, когато водещият реализатор на Мондиал 2018 до момента бе изведен чудесно зад защитата на съперника.

Кейн, който има пет попадения на сметката си и почти сигурно ще вземе „Златната обувка“, първо стреля право във вратаря Даниел Субашич, а после от половин метър не успя да прати топката в мрежата, макар и от малък ъгъл.

Впоследствие пък неизвестно защо страничният съдия вдигна флага за засада, въпреки че опасността вече на практика бе преминала, а и Кейн не бе в засада при нито една от ситуациите.

До почивката Хърватия също имаше една възможност, но вратарят им Джордан Пикфорд се намеси решително след силен изстрел от средна дистанция и така запази минималния аванс на своите до паузата.

След нея обаче британците бяха надиграни и само страничната греда ги спаси от поражение в редовното време, тъй като хърватите овладяха средата на терена.

Логичното се случи в 68-ата минута, когато Иван Перишич се разписа с акробатичен удар след центриране отдясно.

Не след дълго отново халфът на Интер се измъкна от защитата на Англия и с диагонален удар нацели страничната греда, а при добавката Анте Ребич стреля право в ръцете на Пикфорд.

В 81-ата минута пък смутените англичани бяха на път да допуснат фрапантна грешка при изнасянето на една топка, но им се размина след изключително рискованото изчистване на вратаря им.

Три минути по-късно Перишич се пребори за една топка и после имаше шанс да прехвърли стража на Евертън, но не сполучи, а междувременно и Марио Манджукич пропусна удобна възможност.

В добавеното време пък Хари Кейн получи златен шанс да се превърне в герой за своите, но не успя да нанесе добър удар с глава след центриране от свободен удар и в крайна сметка се стигна до продължения.

Те бяха трети поред за хърватите на това световно първенство, а любопитното е, че единственият друг отбор със също толкова в историята на финалите е този на Англия през 1990 година.

В първото от тях англичаните бяха по-активни и бяха много близо до попадение, но Шиме Върсалко изчисти от голлинията си удар с глава на Джон Стоунс след центриране от корнер.

Във втората минута на добавеното време пък Марио Манджукич получи страхотно подаване от Перишич и стреля от непосредствена близост, но Пикфорд спаси.

Така се стигна до второто продължение и в 109-ата минута именно Манджукич вкара скъпоценното попадение за Хърватия.

Нападателят на Ювентус получи пас с глава от Перишич зад гърба на защитата и хладнокръвно преодоля Пикфорд с удар в обратния ъгъл от границата на вратарското поле за 2:1.

Малко преди края Трипиър се контузи и британците останаха с човек по-малко, защото селекционерът им Гарет Саутгейт бе изчерпал позволените четири смени.

За разлика от своя хърватски колега, който не направи нито една в редовното време и в продълженията ги извърши всичките, като в самия край замени изчерпалият силите си Лука Модрич.

В крайна сметка Хърватия ликува и се класира за първи път в историята си за финал на световно първенство, превръщайки се и в първия балкански тим, който ще спори за най-престижното отличие в света на футбола. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:


ИГРАЧ НА МАЧА:

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

Киеза си промени мнението, преподписва с Ювентус

Смяташе се, че крилото ще напусне торинци след края на сезона

Атлетико Мадрид вдигна Гризман на крака

32-годишният французин поднови тренировки

Байерн Мюнхен изкушава вундеркинда на Милан

Франческо Камарда все още не е подписал професионален договор с "росонерите"

Канаваро: Ще тренирам Наполи и за без пари

Световният шампион с Италия призна, че това е неговата мечта

ФИФА и УЕФА са притеснени от случващото се в Испания

Прокуратурата все още разследва случая "Рубиалес"

Слух от Испания: Барселона се пробва за Ерлинг Холанд?

Каталунците с изненадваща трансферна цел

Манчестър Юнайтед активира клаузата на Бремер

"Червените дяволи" искат да подсилят защитата си с бразилеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки