ИЗЧИСЛЕНО: ЦСКА върви по графика от миналия сезон

41 г. по-късно „червен“ вратар си вкара автогол

ИЗЧИСЛЕНО: ЦСКА върви по графика от миналия сезон

ЦСКА се завърна на върха в Първа лига, след като победи Черно море (3:1), а Левски се издъни на "Лаута" (0:1).

Интересен е паралелът с миналата година по това време, тъй като сходствата са много, пише „Тема спорт“.

И тогава, и сега „армейците“ заемаха първото място след 8-ия кръг, а балансът им беше 6 победи, равенство и загуба. Дори поражението е от един и същи отбор – Лудогорещ, отново с 0:1.

Преди година обаче загубата беше на "Армията", докато сега бе в Разград. Но и в двата случая ЦСКА игра слабо. Тогава ремито беше със Славия, а сега - с Ботев Пд.

Друга прилика е, че и преди година ЦСКА имаше изявен голмайстор. Тогава в лицето на Каранга, който в първите 8 кръга беше вкарал 8 гола!

Сега е Мауридес, който обаче в първенството е "по-тих" - с 5 попадения, но пък добави още 4 в Лига Европа. В момента червените не са толкова зависими от своя основен реализатор, което е позитивен знак.

Освен прилики обаче има и немалко разлики между двата сезона. Преди година ЦСКА бе с голова разлика 24:6 след 8-ия кръг, която е по-убедителна от настоящата 16:3. Армейците бяха вкарали по 6 пъти на Ботев Пд (6:2) и Витоша (6:1), добавиха 4 на Локо Пд и по 3 на Берое и Верея.

За разлика от миналия сезон, сега ЦСКА не успява да направи дълга серия от победи - стигна до 4 на старта на шампионата, но оттогава редува добри изяви на свой терен с разочароващи като гост (на Лудогорец и Ботев Пд).

Армейците също така нямат така изявен контрол върху срещите. Сега жертват част от притежанието на топката за сметка на по-директен подход с дълги извеждащи подавания. Именно това минимизира грешките в дефанзивен план, тъй като разиграванията в средата на терена са значително по-малко, а оттам и пресечените подавания в невралгични зони намаляха.

Въпрос на време е да си проличи дали тактическите промени ще дадат търсения резултат. Факт е, че ЦСКА върви огледално с миналия сезон. Армейците все още оставят противоречиви впечатления с играта си. Но стилът им, макар и променен, отново е ясно изразен, като този път е подчинен на търсенето на баланс и стабилност.

През този сезон под ръководството на Нестор Ел Маестро победите не са толкова изразителни. Обяснение може да се потърси и във философията на новия треньор: "По-добре пет пъти по 1:0, отколкото веднъж 5:0".

Прави впечатление, че ЦСКА е допуснал два пъти по-малко попадения сега, а и едното от трите инкасирани бе куриозният автогол на Черниаускас срещу Черно море, който дойде след 41-годишна пауза!

За последно вратар на ЦСКА си вкара автогол в шампионатен мач на 30 април 1977 г. на мача с Марек в Дупница. В 61-ата минута на двубоя тогавашният страж на „червените“ Стоян Йорданов изпраща топката в своята врата при резултат 1:1 и в крайна сметка „армейците“ губят срещата с 1:2.

Сега литовецът стана едва десетият футболист на клуба, вкарал си автогол през новия век. Още двама съотборници на Черниаускас в сегашния тим на ЦСКА са поразявали армейската врата - Александър Дюлгеров и Рубен Пинто.

Играчи на червените куриозно записват автоголове в два поредни мача за първенство през сезон 2002/03 г. Първо това прави Емил Гъргоров-Бадема на 5 април 2003 г. в Бургас срещу местния Черноморец (а после вкарва хеттрик за крайното 8:2 - безпрецедентен случай в българския футбол).

Седмица по-късно упражнението повтаря Светослав Петров при последната домакинска загуба към този момент от Черно море на "Армията" (1:2) на 12 април 2003 г. През годините автоголове с екипа на ЦСКА са си отбелязвали клубни легенди като Георги Димитров-Джеки, Иван Зафиров и Трифон Иванов, а последният играч на тима с автогол през миналия век бе Веселин Великов при загубата с 1:2 от Нефтохимик в Бургас на 6 август 1999 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки