България триумфира над Тайланд в истинска драма на световното (ВИДЕО+СНИМКИ)

Българките допуснаха обрат, но се върнаха в мача

България триумфира над Тайланд в истинска драма на световното (ВИДЕО+СНИМКИ)
В изключително оспорван мач България победи Тайланд с 3:2 (25:18, 22:25, 18:25, 25:22, 19:17) на световното първенство по волейбол за жени в Япония.
 
Двата тима се срещнаха за пръв път на голямо първенство и предоставиха истинско шоу с обрати на публиката. В крайна сметка момичетата на Иван Петков наложиха волята си и триумфираха над съпернчиките си, въпреки че по едно време губеха с 1:2 гейма и 4:8 в четвъртата част.
 
Националките ни влязоха в отлично настроение в мача и успяваха да държат малка преднина на съперничките си на техническите прекъсвания – 10:6 и 16:11. До втората задължителна почивка тайландките се опитваха да са равностойни на нашите, като на моменти стопяваха разликата до 2 т. Но след това българките вдигнаха темпото и поведоха с 21:12 и 24:16, като в края имаше известно отпускане, което позволи на опонентките им да натрупат няколко точки. Нашите обаче не допуснаха изненада и поведоха с 1:0 след 25:18.
 
Втората част обаче бе коренно различна като тайландките се върнаха в мача по най-добрия начин и поведоха с 1:4, а след това и с 5:8. Момичетата на Иван Петков изравниха резултата за 8:8, но след това позволиха на съперничките си отново да диктуват темпото и да се оттеглят като водачки на второто техническо прекъсване при 14:16. Тайландките продължиха да играят по-концентрирано и силно и заслужено стигнаха до изравняване на резултата в геймовете 1:1 след 25:22 в своя полза. 
 
 
И когато изглеждаше, че загубата на втората част е била случайна и националките ни поведоха със 7:3, 8:5 и 10:7 в третия гейм, те неочаквано загубиха инерцията си и позволиха на тайландките да изравнят за 11:11 и да поведат с бърза точка след това – 11:12, задържайки крехката си преднина до техническото прекъсване – 15:16. След това обаче те дръпнаха с 16:19 и това като чели обезсърчи българките, които свалиха гарда и до края на гейма записаха само още 2 т., за да завърши той 18:25. Преди да затворят тази част в своя полза, тайландките дори си позволиха да потанцуват пред публиката.
 
 
Четвъртата част тръгна трагично за момичетата на Иван Петков, които допуснаха съперничките им отново да диктуват играта и да водят в резултата при 2:5, 4:8. Постепенно обаче те се върнаха в мача и при второто техническо прекъсване вече водеха с 16:14. Въпреки че опонентките им на два пъти изравниха резултата – 18:18 и 22:22, националките ни не позволиха повече свобода на тайландките и вкараха мача в тайбрек след 25:22.
 
Последната част не изневери на драматизма от предишните 4. България влезе по-добре в нея и в отлично настроение и боен дух, националките стигнаха до комфортна преднина от 8:6. Постепенно съперничките им започнаха да стопяват разликата и стигнаха до 9:8, като държаха тази минимална разлика в следващите разигравания.
 
 
Така в най-важния момент, когато волейболистките ни имаха мачпойнт при 14:13, те не издържаха на напрежението и допуснаха изравняване – 14:14. Това даде импулс в играта на Тайланд и момичетата дори поведоха, стигайки на свой ред до мачпойнт при 14:15. Българките отново изравниха след инфарктни разигравания и след това стигнаха до втората си възможност да триумфират в мача при 16:15.
 
Тайландките обаче се бореха страхотно за всяка топка и не позволиха двубоя да приключи, изравнявайки за 16:16 и 17:17. Тогава обаче дойдоха силните минути на Христина Русева и компания, които затвориха мача в своя полза след две последователни точки и 19:17 в тайбрека.
 
 
Най-резултатна за тима ни бе Нася Димитрова с 28 т., а Гергана Димитрова добави още 20 т. За съперничките с най-много точки завърши Омуна Ситирак с 24 т., а Плеумит Тинкаоу записа 18 т. 
 
 
Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки