Над 5000 стартираха в Wizz Air София маратон (СНИМКИ)

И тази есен това емблематично за града събитие се превърна в колоритен спортен празник за хиляди столичани

Над 5000 стартираха в Wizz Air София маратон (СНИМКИ)

Рекордните над 5000 атлети от 48 държави стартираха в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон. И тази есен това емблематично за града събитие се превърна в колоритен спортен празник за хиляди столичани и гости на столицата, завършил с рекорди на трасето и спечелване на големия джакпот, съобщава www.sofia2018.bg. Многобройните участници бяха приветствани от хиляди покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

 
И тази година маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а партньорът Wizz Air дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието бе валидно както за Държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането начин на живот".
 
Сред официалните лица, които дадоха старта с традиционната звукова сирена бяха Елен Герджиков – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и техническия делегат на Международната атлетическа федерация Карлос Кардосо - португалецът в продължение на няколко дни цялостната организация и трасето на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони. Кардосо е ръководител на най-голямата европейска неправителствена организация в спорта – ЕНГСО.
 
 
„Спортът е най-добрия начин за активен и здравословен живот. В годината, когато София е европейска столица на спорта, маратонът се радва на огромна популярност,“ заяви в приветствието си Герджиков, преди да даде старт на 42.195 км. С топли думи към присъстващите се обърна и волейболната легенда Любо Ганев – вицепрезидент на БОК, до тях на трибуната бе представителката на главния спонсор Wizz Air Денис Андреа.
 
Преди това зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов пък даде началото на 3-километровия масов старт, в който тази година участваха над 1000 бегачи. По-късно официалните лица се включиха в награждаванията на призьорите, заедно със д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община, Станислав Станев – директор „Експлоатация“ в Софийска вода, Диян Драшков 
– спортен директор в БФЛА, Анатоли Илиев – орг. секретар на "София – Евростолица на спорта" и главен организатор на маратона, представители на спонсорите и на благотворителните инициативи.
 
Герджиков връчи лавровите венци на победителите в класическата дистанция на 42.195 км, които и при мъжете, и при жените се оказаха от Кения. Големия джакпот обаче отиде в сметката на неудържимата тази година Рут Матебо. Кенийката триумфира с рекорд на трасето 2.35:20 ч., като по този начин защити титлата си от миналата година, а и грабна големият джакпот от 20 000 лв., тъй като това й беше трета поредна победа в тазгодишната българска верига от маратони под наслов „Бягането като начин на живот“, след тези в Стара Загора и Варна. Нейният голям конкурент Ахмет Насеф – също с две победи у нас досега, тук, в София бяга невъзстановен напълно от контузия, завърши осми и така загуби шанс за големия бонус. Рут Матебо печели за втора поредна есен 20-хилядния джакпот, след като миналата година с две първи и едно трето място отново бе най-добра в 
българската маратонска верига.
 
 
При мъжете номер едно в София сега бе Стивън Киплагат, който се втурна с диво тепмо още след старта и на първите 10 км водеше с 30 секунди, а на вторите вече с близо минута. Мнозина смятаха, че той няма да издържи да бяга така до края, но представителят на световноизвестния NN Running Team ги опроверга. Победа за Киплагат с нов рекорд на трасето 2.14:05 ч. и близо минута преднина пред втория Абел Роб, също от Кения.
 
Големият маратон бе валиден за Държавно първенство, първа от българките финишира Маринела Нинева от Локомотив Дряново, а при мъжете първенец на страната е Исмаил Селенжи от Евър.
 
Кенийци триумфираха и в полумаратона на 21 км – при мъжете № 1 е Джоел Мванги с 1.04:57 ч. изпреварил в оспорван финален спринт своя сънародник Нелсън Черутич, а при жените най-бърза бе Лена Йеротич с 1.15:54 ч.
 
В бягането на 10.5 км пръв финишира Митко Ценов, при дамите шампионка е Радосвета Симеонова.
 
Много емоции предизвика и масовият старт на 3 км, най-бързи сред тях бяха: Дева-Мария Драгиева и Кристиян Стоянов.  Някогашният дългогодишент шампион и рекордьор на софийския маратон Петко Стефанов се нареди осми в това бягане на късата дистанция.
 
Софийският маратон отново обединяваше няколко благотворителни каузи, а по трасето помагаха стотици доброволци. Организатори на Софийския маратон са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА.
 
Наградният фонд бе внушителните 63 000 лв, плюс 20 000 лв джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон получиха по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди имаше за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция и за медалистите в Държавното първенство на 42.195 км.
 
Наред с това бе разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществи с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, 5kmRun, Стройрент, WELЕDA, Go4Raw, BMW и др. Повечето от тях отличиха призьорите и приветстваха 
участниците със свои представители при връчването на наградите. Всеки стартирал получи рекламна тениска с уникално красив дизайн като спомен от участието в събитието.
 
Специалната игра, която организира един от основните партньори - Софийска вода предизвика огромен интерес. Наред с това част от събраните с благотворителна цел суми ще бъдат преведени на Природен парк „Витоша“ по проекта за изграждане на спортни площадки за хората със специални нужди.
 
Огромен интерес предизвика специалната „Арка на победителя“, изградена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея се изви опашка от желаещи да се фотографират. Участници и зрители се снимаха за спомен и си правеха селфита със спортните звезди.
 
ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2018
 
42.195 км
МЪЖЕ: Стивън Киплагат (Кен) 2.14:05 ч. – рекорд на трасето, Абел Роб 
(Кен) 2.15:07, Нуни Редуан (Мар) 2.15:35 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.35:20 ч. – рекорд на трасето, Клементайн 
Муканданга (Руанда) 2.35:45, Йешмибет Тадесе Бифа (Ет) 2.37:07 ч.
 
21 км
МЪЖЕ: Жоел Мванги (Кен) 1.04,57 ч., Нелсън Черутич (Кен) 1.04:57, Иво 
Балабанов 1.06:10 ч.
ЖЕНИ: Лена Йеротич (Кен) 1.15:54 ч., Зита Кашчер (Унг) 1.16:45, Рут Муте 
(Кен) 1.18:12 ч.
 
10.5 км
МЪЖЕ: Митко Ценов 32:26 мин, Стоян Владков 32:34, Гаврил Юлиус 32:42 
мин.
ЖЕНИ: Радосвета Симеонова 38:50 мин., Лиляна Георгиева 41:08, Девора 
Аврамова 41:39 мин.
 
Държавно първенство по маратон 42.195 км
МЪЖЕ: Исмаил Селенджи (Евър) 2.29:30 ч., Димчо Мицов (Керамик Елин 
Пелин) 2.29:41, Росен Лилов (Лок Сф) 2.40:01.
ЖЕНИ: Маринела Нинева (Локомотив Дряново) 3.01:41 ч., Христина Козарева 
(Керамик Елин Пелин) 3.03:41, Милка Михайлова (Дунав Рс) 3.23:53 ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки