Проф. Лъчезар Димитров с писмо до Локо Пд

„Единствените органи, имащи право да оценяват треньорите, са Техническият комитет и Треньорска школа на БФС“, пише техническият директор на БФС

 Проф. Лъчезар Димитров с писмо до Локо Пд
Вчера техническият директор на БФС - професор Лъчезар Димитров изпрати открито писмо до президента и ръководството на ПФК Локомотив Пловдив, което публикуваме без редакторска намеса:

До Президента на ПФК “Локомотив Пловдив 1926” АД г-н Христо Крушарски

До Съвета на директорите на ПФК “Локомотив Пловдив 1926” АД

Уважаеми господин  президент,

Уважаеми господа,


С настоящото си становище искам да заявя своята подкрепа конкретно към състезателите, треньорите и директора на ДЮШ при ПФК ”Локомотив” Пловдив.

Запознах се с позицията на част от феновете на клуба, проследих и развитието на темата в медиите и, въпреки, че рядко вземам отношение, в конкретния случай  няма как да остана безучастен към случващото се.

Разтревожен съм от атмосферата на напрежение, която се създава около ПФК Локомотив Пловдив. Смятам за недопустимо и несериозно хора, които не са специалисти и нямат съответните знания и образователен ценз в областта на футбола, да коментират работата на доказани специалисти.

Като дългогодишен директор  на Българска треньорска футболна школа при БФС, Ректор и Ръководител на  катедра „футбол’’при НСА,  следя отблизо дейността на ДЮШ на Локомотив Пловдив. Убедено мога да твърдя, че там се работи на високо ниво. Школата разполага с най-съвременната методика за развитие на млади футболисти Коервер (Coerver). Познавам до един и всички треньори, наблюдавам тяхното развитие и ниво на знания и умения. Аз съм човекът, който е дал положителната препоръка при назначаването на Димитър Палазов за директор на ДЮШ. Той притежава необходимия лиценз „А“, за да ръководи Школата. Със същия лиценз са и треньорите Кириякос Георгиу и Васил Ангелов. С лиценз „Б“ са треньорите Тодор Костов, Николай Греков, Андриан Чернев, Костадин Апостолов, Даниел Димитров, Светослав Каламов,Марио Колев, Атанас Бончев, Апостол Костадинов, както и Аян Съдъков-младши (който в момента кара курса за „Б“ лиценз).

Със „C“ лиценз са Георги Иванов и Илиян Иванов. Никола Солаков е завършил НСА и предстои да вземе лиценз през декември.

С вратарите работи Васил Камбуров, който има вратарски лиценз „А“, а за кондиционната подготовка на футболистите се грижи небезизвестният Николай Петров, който има огромен принос в развитието на българската лека атлетика.

Свидетел съм, че треньорите от Школата редовно вземат участие в международни курсове и семинари, което е от полза за тяхното развитие. Наясно съм с изискванията на настоящия директор Димитър Палазов и въведената от него организация на работата в школата - правят се месечни и годишни отчети от треньорите, ежемесечни видеоанализи на треньорската работа, има седмични предварителни планове. Всяка една тренировка се архивира, а в Школата разполагат с портфолио на всеки един състезател, правят се физически тестове с фотоклетки, използва се GPS ситема, пулсометри и други програми и средства за следене и контрол на състоянието на футболистите. Младите футболисти посещават възпитателни лекции, а има формации, които са преминали през организирани специално за тях курсове - хранителен режим, превенция на травмите, както и консултации с психолог.

През лятото в школата са провеждат индивидуални тренировки, а в момента текат допълнителни тактико-технически занимания по отделните звена - защитници, халфове, нападатели

Лично всяка година изпитвам треньори и студенти на Лаута. Очевиден е проблемът с базата, която ограничава качествената работа на треньорите и искрено се надявам този проблем скоро да бъде решен. Но моите лични впечатления са, че по-голямата пречка за нормалната работа, е напрежението, което се внася от външни фактори.

Във футбола да развиваш деца е изключително трудна и отговорна работа.  Недопустимо е към треньорите да се оказва външен натиск с необосновани претенции  на родители или фенове.

В заключение искам да подчертая, че единствените компетентни органи, които имат право да оценяват компетенциите на треньорите и качеството на тяхната професионална работа са Техническият комитет и Треньорска школа на БФС .

Препоръчвам на ръководството на ПФК ”Локомотив” Пловдив да се абстрахира от негативните внушения и претенции и да подкрепи позитивно ръководството, състезателите и треньорите в ДЮШ.

15.10.2018 г.
Гр.София
Проф. Лъчезар Димитров,
Технически директор на Българския футболен съюз
Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки