Венци Стефанов: Претенциите на ЦСКА към нас са несериозни

„Няма кой да бие Гошо Петков за №1“, отсече босът на Славия в обширно интервю

Венци Стефанов: Претенциите на ЦСКА към нас са несериозни

Президентът на Славия Венци Стефанов винаги е интересен събеседник. Босът напоследък се радва на успехи в "бяло" - Купата на България, две евроучастия. А миналата неделя Славия тресна 1:0 ЦСКА. Но в същото време Венци има и доста ангажименти. Един от тях е да гледа внучките. След като босът им взе по нещо, той отдели време да отговори на въпросите на "Стандарт".

-       Здравейте, г-н Стефанов. Да започнем от най-коментираната тема в последните дни. Мачът с ЦСКА и по-точно за съдийството в него?

- Мога да кажа, че съм много доволен от мъжката игра и битката, която нашите момчета показаха. Доволен съм от това, че наши български момчета доказаха, че с нищо не са по-слаби от много от прехвалените чужденци, които са в противниковите отбори. Има спадове и възходи, но това се дължи на младостта. На липсата на опит. Колкото до "дузпите", мога да кажа само едно нещо. Имаше едно положение, което можеше да даде като дузпа. И то при добро желание. Другите са просто смешен плач. Точно им го каза Антон Генов. Аз не знам това ли е причината за загубата на ЦСКА. Те играха 40 минути с човек повече. Защо смятат и че тази дузпа щеше да е 100% гол. Има много "ако"-та в целия мач. Претенциите на ЦСКА към нас са несериозни. Победихме ги, както ние паднахме от Ботев Враца, Витоша. Тогава не ревахме, не писнахме.

- Защо се случва така, че когато има съдийски грешки в полза на Славия се вдига вой до небесата, а когато тези грешки са в ущърб за "белите", това е нещо нормално?
- Защото такава е настройката на обществото. Някои хора смятат, че такива неща им принадлежат. Трябва на всяка цена нещата така да се случват. Хората искат да променят това статукво обаче.

- Вие сте много време вече във футбола. Справят ли се като цяло съдийската комисия и сегашните рефери?
- Определено много по-добре се справят, отколкото преди години.

- Какво ви кара да продължавате да се занимавате с футбол, не е ли загубена кауза?
- И аз не знам какво ме кара. Може би малките деца и радостта в очите им. Като ги видя и си казвам явно си заслужава човек да прави нещо за този футбол.

- С какво най-вече е горд Венцеслав Стефанов през всичките тези години начело на "белите"?
- Аз се гордея, че аз и моите колеги до момента запазихме Славия чиста и неопетнена, без задължения, с добри терени за развитие. Не сме оцапани от интриги и финансови задължения и финансови престъпления. Славия я запазихме бяла.

- Има ли цел ръководството и план как да върне привържениците на Славия на стадиона и как да привлече нови такива?
- Нашите ангажименти нямат търговска цел. Искаме младите хора да вярват и да обичат Славия така както ние я обичаме. Който обича футбола, да заповяда на стадиона. Искаме да се развиваме.

- В последните години имахте две евроучастия, успяхте да спечелите Купата. Значи ли това, че Славия се връща там, където й е мястото?
- В Славия не си поставяме цели на всяка цена, второ, трето и пето място. Целта е да дадем път на нашите, младите, да развиваме деца и юноши, които утре да бъдат бъдещето на родния футбол. А резултатите, зависят от това дали ще си свършим работата както трябва.

- Стотици футболисти минаха през Славия, откакто вие сте начело. Кой е най-добрият от тях, като качества на терена и извън него според вас?
- Не мога да отлича само един. Страшно много са. Това са момчета, които израснаха пред очите ми. Момчетата, които извоюваха първата тила. Здравков, Наско Сираков. След това дойдоха Чавдар, Митко Рангелов. И сега има много млади футболисти - Стефан Велков, Петко Христов, Калоян Кръстев. Надявам се все повече и повече футболисти да имат шанс да отидат да играят в чужбина. Мартин Кушев също остави голяма следа. Със сигурност ще забравя някого, дано не ми се обидят. Сега и Галин ходи навън, върна се, помогна много. Да не говорим за Гошо Петков. Беше дете, когато дойде за първи път. Сега прави един страхотен сезон. Не виждам друг играч с такова дълголетие и коректно отношение.

- Кой е най-незабравимият ви гол, свързан със Славия, който ви накара да подскочите?
- Головете, когато станахме шампиони, онзи ден гледах пак на видео финала за Купата с Левски. Голът срещу поляците на Сердер. Много пъти съм бил щастлив. Когато сме били Левски, Лудогорец, ЦСКА.

- Как стоят нещата с осветлението. Можете ли да кажете със сигурност кога Славия ще се върне у дома?
- В момента вече изграждат пилоните. Имахме известно забавяне поради подпочвената вода, която излезе. Трябваше да правим дренаж, който да извежда водата. С усилени темпове работим. Възможно е мачът с Верея да го играем у дома

- Беше ли възможно лампите да бъдат изградени по-рано?
- Не беше възможно. Средствата не позволяваха. За разлика от другите отбори си плащаме данъците. Имаме си разчет, не искаме никого да натоварваме, искаме всичко да е изрядно. Тези осветления обаче са малко излишни според мен. Когато се играят мачове по тъмно, по-малко хора ще пускат децата си да дойдат на стадиона. Замислете се. Не това ще върне публиката, а начинът, подходът, условията. Ако на стадиона двата отбора играят само с българи, например, съм убеден, че нещата ще са по-различен начин. Имаме толкова много бежанци, че не знаеш какво да правиш с тях.

- Започнаха ли офертите към ваши футболисти и има ли трансферна новина, която можете да разкриете?
- Интерес има. За момента оферти няма.

- Доволен ли сте от представянето на националния отбор и Петър Хубчев?
- Определено от много години, това е най-доброто представяне. Петър е направил един добър, сплотен колектив. Нашите момчета от Славия така казват. Може би е така, тъй като в предишни години не викаха наши младежи и за това колективът не беше добър, шегувам се, разбира се.

- Смятате ли, че 2019 година ще е още по-успешна за тима ни и имаме ли шанс да се класираме за европейското?
- Надявам се. Обаче трябва дебело да подчертая, че ако в отборите не се обръща внимание на българите, няма как да стане. Трябва да им даваме шанс, иначе нямаме големи шансове да продължим.

- Има ли нещо, което трябва да се промени в БФС като личности и начин на работа?
- Смятам, че постепенно Боби Михайлов променя някои неща. Боби е по-дипломатичен, но явно изпраща някои свои кадри да се развиват, които винаги са били в излишък. Може би трябва малко по-сериозно и здраво да бъдат санкционирани отборите, чиито фенове си позволяват вършат излияния.

- Кой трябва да стане Футболист на годината според вас и защо?
- Със сигурност Георги Петков! Първо, спечели Купата на България, второ, защото за 42 години направи силни игри в националния отбор, изигра много мачове, с които успя да ни помогне в първенство и в Европа.
Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Левски на печалба, вижте финансовия отчет на „сините“

Ето какво пишат от „Герена“

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Официално: Ботев (Пд) иска международен съдия за реванша с ЦСКА

Вижте отовреното писмо на "жълто-черните" до БФС

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки