Венци Стефанов: Претенциите на ЦСКА към нас са несериозни

„Няма кой да бие Гошо Петков за №1“, отсече босът на Славия в обширно интервю

Венци Стефанов: Претенциите на ЦСКА към нас са несериозни

Президентът на Славия Венци Стефанов винаги е интересен събеседник. Босът напоследък се радва на успехи в "бяло" - Купата на България, две евроучастия. А миналата неделя Славия тресна 1:0 ЦСКА. Но в същото време Венци има и доста ангажименти. Един от тях е да гледа внучките. След като босът им взе по нещо, той отдели време да отговори на въпросите на "Стандарт".

-       Здравейте, г-н Стефанов. Да започнем от най-коментираната тема в последните дни. Мачът с ЦСКА и по-точно за съдийството в него?

- Мога да кажа, че съм много доволен от мъжката игра и битката, която нашите момчета показаха. Доволен съм от това, че наши български момчета доказаха, че с нищо не са по-слаби от много от прехвалените чужденци, които са в противниковите отбори. Има спадове и възходи, но това се дължи на младостта. На липсата на опит. Колкото до "дузпите", мога да кажа само едно нещо. Имаше едно положение, което можеше да даде като дузпа. И то при добро желание. Другите са просто смешен плач. Точно им го каза Антон Генов. Аз не знам това ли е причината за загубата на ЦСКА. Те играха 40 минути с човек повече. Защо смятат и че тази дузпа щеше да е 100% гол. Има много "ако"-та в целия мач. Претенциите на ЦСКА към нас са несериозни. Победихме ги, както ние паднахме от Ботев Враца, Витоша. Тогава не ревахме, не писнахме.

- Защо се случва така, че когато има съдийски грешки в полза на Славия се вдига вой до небесата, а когато тези грешки са в ущърб за "белите", това е нещо нормално?
- Защото такава е настройката на обществото. Някои хора смятат, че такива неща им принадлежат. Трябва на всяка цена нещата така да се случват. Хората искат да променят това статукво обаче.

- Вие сте много време вече във футбола. Справят ли се като цяло съдийската комисия и сегашните рефери?
- Определено много по-добре се справят, отколкото преди години.

- Какво ви кара да продължавате да се занимавате с футбол, не е ли загубена кауза?
- И аз не знам какво ме кара. Може би малките деца и радостта в очите им. Като ги видя и си казвам явно си заслужава човек да прави нещо за този футбол.

- С какво най-вече е горд Венцеслав Стефанов през всичките тези години начело на "белите"?
- Аз се гордея, че аз и моите колеги до момента запазихме Славия чиста и неопетнена, без задължения, с добри терени за развитие. Не сме оцапани от интриги и финансови задължения и финансови престъпления. Славия я запазихме бяла.

- Има ли цел ръководството и план как да върне привържениците на Славия на стадиона и как да привлече нови такива?
- Нашите ангажименти нямат търговска цел. Искаме младите хора да вярват и да обичат Славия така както ние я обичаме. Който обича футбола, да заповяда на стадиона. Искаме да се развиваме.

- В последните години имахте две евроучастия, успяхте да спечелите Купата. Значи ли това, че Славия се връща там, където й е мястото?
- В Славия не си поставяме цели на всяка цена, второ, трето и пето място. Целта е да дадем път на нашите, младите, да развиваме деца и юноши, които утре да бъдат бъдещето на родния футбол. А резултатите, зависят от това дали ще си свършим работата както трябва.

- Стотици футболисти минаха през Славия, откакто вие сте начело. Кой е най-добрият от тях, като качества на терена и извън него според вас?
- Не мога да отлича само един. Страшно много са. Това са момчета, които израснаха пред очите ми. Момчетата, които извоюваха първата тила. Здравков, Наско Сираков. След това дойдоха Чавдар, Митко Рангелов. И сега има много млади футболисти - Стефан Велков, Петко Христов, Калоян Кръстев. Надявам се все повече и повече футболисти да имат шанс да отидат да играят в чужбина. Мартин Кушев също остави голяма следа. Със сигурност ще забравя някого, дано не ми се обидят. Сега и Галин ходи навън, върна се, помогна много. Да не говорим за Гошо Петков. Беше дете, когато дойде за първи път. Сега прави един страхотен сезон. Не виждам друг играч с такова дълголетие и коректно отношение.

- Кой е най-незабравимият ви гол, свързан със Славия, който ви накара да подскочите?
- Головете, когато станахме шампиони, онзи ден гледах пак на видео финала за Купата с Левски. Голът срещу поляците на Сердер. Много пъти съм бил щастлив. Когато сме били Левски, Лудогорец, ЦСКА.

- Как стоят нещата с осветлението. Можете ли да кажете със сигурност кога Славия ще се върне у дома?
- В момента вече изграждат пилоните. Имахме известно забавяне поради подпочвената вода, която излезе. Трябваше да правим дренаж, който да извежда водата. С усилени темпове работим. Възможно е мачът с Верея да го играем у дома

- Беше ли възможно лампите да бъдат изградени по-рано?
- Не беше възможно. Средствата не позволяваха. За разлика от другите отбори си плащаме данъците. Имаме си разчет, не искаме никого да натоварваме, искаме всичко да е изрядно. Тези осветления обаче са малко излишни според мен. Когато се играят мачове по тъмно, по-малко хора ще пускат децата си да дойдат на стадиона. Замислете се. Не това ще върне публиката, а начинът, подходът, условията. Ако на стадиона двата отбора играят само с българи, например, съм убеден, че нещата ще са по-различен начин. Имаме толкова много бежанци, че не знаеш какво да правиш с тях.

- Започнаха ли офертите към ваши футболисти и има ли трансферна новина, която можете да разкриете?
- Интерес има. За момента оферти няма.

- Доволен ли сте от представянето на националния отбор и Петър Хубчев?
- Определено от много години, това е най-доброто представяне. Петър е направил един добър, сплотен колектив. Нашите момчета от Славия така казват. Може би е така, тъй като в предишни години не викаха наши младежи и за това колективът не беше добър, шегувам се, разбира се.

- Смятате ли, че 2019 година ще е още по-успешна за тима ни и имаме ли шанс да се класираме за европейското?
- Надявам се. Обаче трябва дебело да подчертая, че ако в отборите не се обръща внимание на българите, няма как да стане. Трябва да им даваме шанс, иначе нямаме големи шансове да продължим.

- Има ли нещо, което трябва да се промени в БФС като личности и начин на работа?
- Смятам, че постепенно Боби Михайлов променя някои неща. Боби е по-дипломатичен, но явно изпраща някои свои кадри да се развиват, които винаги са били в излишък. Може би трябва малко по-сериозно и здраво да бъдат санкционирани отборите, чиито фенове си позволяват вършат излияния.

- Кой трябва да стане Футболист на годината според вас и защо?
- Със сигурност Георги Петков! Първо, спечели Купата на България, второ, защото за 42 години направи силни игри в националния отбор, изигра много мачове, с които успя да ни помогне в първенство и в Европа.
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки