Гочето: Селекцията в ЦСКА трябва да е подчинена на целите

Тимът страда не от липса на изпълнители, а от недобре оформен стил на игра, допълни спецът

Гочето: Селекцията в ЦСКА трябва да е подчинена на целите
Зимата обещава да е много интересна за ЦСКА. Клубът няма нужда от много нови попълнения, тъй като разполага с добри изпълнители. Интригата е друга - очертаващата се сага около бъдещето на Кирил Десподов.
 
Самият играч призна, че иска трансфер възможно най-скоро. А това може да се окаже сериозен проблем, защото не е ясно дали той не живее с тази настройка, че ще бъде продаден още сега. Важно е и каква ще му е реакцията, ако не се стигне до трансфер през зимата. Това е сложен и много деликатен психологически момент. Подобни сценарии вече видяхме с Недялков и Каранга и ЦСКА за трети път трябва да се справя с такава ситуация.
 
Зимната селекция на отбора трябва да е подчинена на целите. Налице са два важни елемента. Единият - вярват ли на "Армията", че титлата е постижима още този сезон. И вторият - не е ли по-добре в този момент да се гради за бъдещето, а не да се преследва първото място на всяка цена. Целта не е химера, но е и много трудно постижима.
 
Лудогорец е с предимство не само като точки, но и като игра. Трябва да се получи едва ли не някакво чудо и ЦСКА да вдигне рязко нивото си, за да стане шампион. Това, от една страна, означава задължително задържане на Десподов u за пролетта. От друга страна, зимната селекция ще изисква и привличането на полузащитник, който да вкара в играта импровизация, скрити извеждащи подавания, както и качество в завършващата фаза. Да, Пинто и Тиаго са прилични халфове, но те нямат тази класа да поставят защитата в шах.
 
Разбира се, смешно е ЦСКА да се примирява с второто място. Но в този момент може би е по-добре да се пристъпи към градене за бъдещето. Животът няма да се свърши, ако отборът не стигне до титлата и този сезон. Много по-перспективно е да се мисли за следващата кампания. Вече има добър пример от зимна селекция с привличането на Каранга в началото на 2017-а. През пролетния дял тогава той получи възможността да се адаптира към българския футбол и да набере скорост, а на следващия сезон вече разгърна качествата си и неговото привличане даде резултат.
 
Всеки един играч, дори и на най-високо световно ниво, има нужда от период на адаптация, трябва да свикне с новата обстановка и съотборниците си, с тренировките и с първенството. Така и сега ЦСКА трябва да гледа в перспектива и е добре, ако може да привлече играчи, които да развие през пролетта, а през следващия сезон да бере плодовете от тях.
 
Може да се направи по-генерален извод, че ЦСКА не страда от липса на изпълнители, а от все още недобре оформения стил на игра. Треньорът Ел Маестро промени рязко подхода на отбора към мачовете и футболистите все още не са се адаптирали напълно към тази разлика. Реално погледнато обаче ЦСКА има качествени играчи и няма нужда от сериозно подсилване. Отборът де факто е с най-стабилната защита в Първа лига, с най-малко допуснати голове. Няма каква промяна да се прави, освен може би да се привлече още един резервен вариант, може би краен бранител.
 
Нападателите пък са повече от достатъчно като бройка - както на върха на атаката, така и по фланговете. Има двама централни нападатели, които се наложиха в лицето на Мауридес и Coy, и един безспорен лидер - Десподов. Като цяло играчите в предни позиции, изключвайки Десподов, показаха непостоянна форма - в дадени периоди се представяха убедително, в други не им вървеше. Напролет полезен може да е Енрике, който пропусна есенния дял заради травма, но има място сред стартовите 11 и може да се окаже липсващата брънка в атака.
 
Проблемът на ЦСКА не е толкова в качеството, колкото в начина на игра. На отбора му е необходим класен футболист, който да канализира действията в предни позиции и да ги направи по-гъвкави и разчупени. ЦСКА играе опростено, но лицето, което показа през есента, бе лесно разгадаемо. През зимната подготовка едно от нещата, които трябва да направят в отбора, е да наблегнат върху усъвършенстването на своя стил. Но и е необходимо да са готови да реагират светкавично, ако се стигне до продажба на Десподов. Почти невъзможно обаче е да се намери човек, който да го замести на сто процента още през пролетта.
 
В ЦСКА има достатъчно компетентни хора, които да решат ребусите през зимната пауза. С включването на Люпко Петрович клубът разполага с още един коз, защото той е много опитен човек. Ключовото за ЦСКА е да прецизира своите цели и да се намери решение за бъдещето на Десподов.
 
Георги ВАСИЛЕВ-ГОЧЕТО, "Тема спорт"
 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки