Стефан Бакалски: Лудогорец върна интереса към българския футбол

Трансферният пазар у нас не е добър, трябва промяна, допълни мениджърът

Стефан Бакалски: Лудогорец върна интереса към българския футбол
Макар и доста млад, родният мениджър Стефан Бакалски вече е участвал в куп трансфери и организиране на грандиозни събития, като например юбилейния мач на Христо Стоичков на „Васил Левски". Освен това Бакалски е съдействал за трансфери на Симеон Славчев, Антон Недялков, Галин Иванов, Грегъри Нелсън, довел е в България Либан Абди, Сърджан Лукин, а представлява и Давид Яблонски. Мениджърът коментира родния трансферен пазар пред „Меридиан мач".
 
- Антони Здравков мечтае единствено футболистите му да са здрави. Като мениджър, който работи с почти всички клубове в България, как оценяваш родния пазар?
 
- Като изключим трите коня - Лудогорец, Левски и ЦСКА, в България като цяло няма пазар. Нещата определено не са окей и трябва да се направят някакви промени.
 
- Към кои български играчи има най-голям интерес от чужбина?
 
- Най-конвертируеми според мен са трима - Антон Недялков, Тодор Неделев и Кирил Десподов. Те държат висока цена, като предполагам че има интерес и към тримата. Много е важно обаче те да направят правилната стъпка, защото тя е много важна за тях. Това са тримата, които са най-близо до голям трансфер в чужбина.
 
- Твоята работа те свързва с първенство, което е сравнително непознато у нас - МЛС. Какво ще разкажеш за лигата на САЩ?
 
- В Щатите първенството е различно от това, което ние в България си мислим за тях. Има много млади играчи, а сокърът се развива много бързо. Това е един страхотен пазар, а МЛС ще става все по-голям фактор в световния футбол. Има интерес и за други родни играчи и за в бъдеще може да стане трансфер.
 
- А какво търсят нашите отбори?
 
- За съжаление, не са много българите, които можеш да привлечеш. Тези наши сънародници, които могат да бъдат взети, са в чужбина и получават високи заплати. Колкото до чужденците, там винаги можеш да сбъркаш. Някои от тях играят страхотно, но у нас не успяват. Примери доста. Всичко зависи от скаутите. На някои чужденци им трябва време, на други подкрепа от треньора. Ние след 2-3 мача ги отписваме, казват, че не стават и веднага се пита мениджъра: „Защо го взе, давай да го махаме". От там нататък стават простотии. Хубаво е да се знае, че агента не пуска футболиста в игра.
 
- А като постове какво се търси?
 
- Атакуващи, млади футболисти. Които евентуално след това да продадеш. Истината е, че нито един чужденец не идва в България, за да изгради кариера. Тук е просто един трамплин към по-силни първенство.
 
- Как гледат в чужбина на българския футбол?
 
- В Англия, където работя много напоследък, не обръщат внимание на българските футболисти. Имиджът ни не е добър, за разлика от една Сърбия. Последните няколко години обаче започваме да се връщаме на сцената. Това се дължи основно на Лудогорец, които направиха големи трансфери и изиграха куп силни мачове в Шампионската лига и Лига Европа. Левски и ЦСКА ги знаят от години, но Лудогорец определено върна интереса към българския футбол.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки